Vuoden paras moottori vai Tuskaa, Harmia ja Pettymyksiä?
Vuonna 2006 PSA ja BMW AG solmivat yhteistyösopimuksen pienien bensiinimoottorien kehittämisestä yhdessä. Vuotta myöhemmin esiteltiin ensimmäisen sukupolven ”Prince”-moottoriksi kutsuttu 1.6-litrainen, vapaasti hengittävä sekä turboahdettu moottori. Moottorien ominaisuuksia ovat polttoaineen suorasuihkutus, Twin-Scroll -turboahdin sekä muuttuva imu- ja pakoventtiilien ajoitus. Lisäksi tehoalue näissä moottoreissa on todella laaja 120:stä aina 270 hevosvoimaan saakka. Moottorissa on öljypumppu, joka pumppaa vain tarvittavan määrän öljyä, mikä vähentää energiantarvetta ja siten myös polttoaineenkulutusta. Kulutuksen pienentämiseksi moottorin mekaaninen vesipumppu on sähköisen vapaakytkimen avulla kytkettävissä pyörimään vain tarvittaessa.

Moottori palkittiin toistuvasti vuosina 2007-2014 ”Engine of the year” –palkinnolla luokassa 1.4-1.8 -litraiset moottorit, mutta onko siitä pidempiaikaiseksi kumppaniksi?
THP-moottorien luotettavuudesta alkoi melko nopeasti kuulumaan huolestuttavia merkkejä niin BMW:n, Minin, Peugeotin kuin Citroëninkin suunnalta. Ensimmäisiä oireita oli kaasuläpän jäätymistapaukset, joka aiheutti huonoa käyntiä ja tehottomuutta muttei välttämättä vielä moottorin vikavalon syttymistä. Kaasuläppäkoteloon saatiin päivitys, joka ainakin vähensi ongelmia mutta lisää oli tulossa.
Engine fault, repair needed
Osa autoista alkoi kärsimään nykimisistä ja jakoketjun venymisestä aiheutuneista käyntihäiriöistä. Moottori ei ole kuitenkaan niin herkkä täystuhoon jakoketjuongelmien takia mitä muutamilla muilla valmistajilla tilanne on ollut. Tosin samalla täytyy todeta, että myös THP-koneita on jouduttu vaihtamaan. Alkuun tehdas muutti hieman ketjun sallittua venymää ohjelmallisesti, jolloin venyminen ei näkynyt käyttäjälle niin herkästi. Myöhemmin jakoketjuun tuli päivitys parannetuilla osilla mutta jo useampia tapauksia on tullut ilmi, etteivät nämäkään päivitykset ole tuoneet ratkaisua ongelmaan.
Ei kahta ilman kolmatta sanotaan
Moottorissa on polttoaineen suorasuihkutus ja pakokaasujen takaisinkierrätys. Hienoja keksintöjä kumpikin ja maailma on taas hieman puhtaampi paikka elää. Suorasuihkutusmoottorissa polttoainetta ei ruiskuteta imusarjaan vaan suoraan sylinteriin ja pakokaasujen takaisinkierrätys johdetaan imusarjaan. Tämä järjestely aiheuttaa sen, että sekä imusarjalla, että imuventtiileillä on taipumus karstoittua. Imusarja voidaan puhdistaa kemiallisesti tai mekaanisesti mutta sen vaikutus on vain väliaikainen. Joihinkin yksilöihin on takuuaikana vaihdettu uudenmallinen imusarja, jossa takaisinkierrätys on tuotu lähemmäksi imuventtiilejä. Tämä vähentää karstan syntymistä mutta ei taaskaan täysin poista ongelmaa. Tässä vaiheessa on hyvä tarkentaa, että nämä ongelmat koskevat myös muiden valmistajien suorasuihkuturboja.
Oma kokemus rajoittuu yhteen THP156 yksilöön, jossa jouduttiin korjaamaan jakopää, ensin putsattiin ja lopulta vaihdettiin kokonaan uusi imusarja, turbon jäähdytysmoottori ja lopuksi koko kone. Tässä vaiheessa kilometrejä autolla oli takana noin 77 tkm ja lukuisia nykimisiä ja ” Engine fault, repair needed” –aamuja. Samaan hengenvetoon täytyy todeta, että Citroënin jälkimarkkinointi toimi upeasti eikä asiakasta jätetty missään vaiheessa ongelman kanssa yksin.
Olen kuullut, että PSA:n itse kehittämät PureTech –moottorit ovat olleet luotettavia mutta jäämme seuraamaan tilannetta. Sen sijaan käytettyä THP –moottorilla varustettua autoa ostaessa kannattaa olla tarkkana ja laittaa hakukoneeseen ” thp moottori ongelmat” ennen ostopäätöstä.
Englanninkielinen artikkeli; how to keep your THP engine health and happy antaa vinkkejä tämän moottorin kanssa ajaville.
Antti
19.11.2016 at 09:06
Hyvä artikkeli!
Myös 1.6 hdi moottori on kärsinyt karstoittumisesta.
Ketju ongelmat olisi mielestni voitu välttää järkevällä pakollisella vaihto välillä.
Oma käsitykseni on että citroen /veho on hoitanut korjaukset muita valmistajia paremmin.
TykkääTykkää
19.11.2016 at 10:28
Kiitos Pekka. On totta, että toisin kun monesti luullaan, olen ainakin itse aina saanut Citroenilta erittäin hyvää palvelua.
TykkääTykkää
19.11.2016 at 13:14
Moi.
Sama juttu itsellä c5 thp 156 kanssa.karsta puhdistus ja ketjun vaihto tehty ajoissa niin auto on ajossa koko ajan.pisteet tästä huolenpito sopimukselle ja veholle.
Mutta lehdistö ei näistä juurikaan kirjoittele.
TykkääLiked by 1 henkilö
18.03.2017 at 14:30
Asiavirheitäkin sinne lipsahtelee..THP:ssä ei ole pakokaasujen takaisinkierrätystä perinteisesti egr-venttiilillä vaan venttiilien ajoitusta muuttamalla ns. overlapping metodilla.
TykkääTykkää
18.03.2017 at 16:44
Kiitos Masa tarkennuksesta. Tuossa artikkelissa ei tuota takaisinkierrätystä ollutkaan tarkemmin selitetty.
TykkääTykkää
17.01.2018 at 08:59
Minulla on Peugeot 2017, uudemmalla e-THP 165-koneella. E-etuliite tulee visiin siitä että tässä on start-stop-automatiikka. Moottori on uutena loistava: pirteä ja vähäruokainen. Mutta: Nyt ajettu vasta 14.000 km ja oireilee jo. Kylmästarteissa kone rasahtaa jakoketjustaan ja käyntiääni säksättää metallisesti. Jos kylmänä painaltaa kaasua tyhjäkäynnillä, kuuluu rat tat rat tat-rallatus. Lämpimänäkin käyntiääni on jo sellainen rallattava ja säksättävä. Öljyä kone ei sentään ole syönyt eli ei ole tarvinnut lisätä. Moottori nykii myös ajoittain lämpimänäkin, ja kaasun pohjaan painalluksesta reagointiin on viivettä ja sitten kun veto alkaa, se on ns. töksähtävä eli äkillinen. Tämä kone alkoi hirvittämään nyt niin paljon, 3 vuoden takuusta huolimatta, että se on menossa vaihtoon. Nyt autolla sai vielä säällisen hyvityshinnan, mutta takuuajan umpeuduttua luulen autoliikkeissä olevan nihkeä asenne. Sen verran on varmasti sana THP tullut niille tutuksi. On todella valitettavaa että suurehko autonvalmistajakonserni ei ole laittanut jakopäätä THP:ssä hihnalla olevaksi kuten Puretechissa. Lisäksi moottoritilasta tuoksahtaa bensan ja öljyn erikoinen tuoksu, liekö jossain vuotoa, päällepäin ei näy.
TykkääTykkää
17.01.2018 at 13:15
Kiitos kommentista Makke. On ikävää kuulla, että perusongelmia ei nähtävästi ole saatu korjattua tästä moottorityypistä. Toisaalta saman ongelman kanssa taitaa painia kaikki valmistajat tällä hetkellä.
THP-moottorin osalta on tehty myös opinnäytetyö Turun Ammattikorkeakoulussa. Siinä todetaan mm. näin: ”Karstoittumisen syitä pohditaan näiden argumenttien pohjalta, joista keskeiseksi osatekijäksi on muodostunut muun muassa suorasuihkutus, kampikammion öljyhöyryjen tuuletus ja muuttuva imuventtiilien ajoitus. Tässä työssä tutkitulle imuventtiilien karstoittumiselle ei ole yksiselitteistä tekijää. Moottorin karstoittuminen voi saada alkunsa yksittäisestä viallisesta komponentista. Tämän moottorin karstoittuminen on usean osatekijän summa ja yksikin viallinen komponentti voi aiheuttaa ketjureaktion karstan muodostumisessa.”
Kaikki nuo tekniset ratkaisut tähtäävät pääasiassa päästöjen pinentämiseen. Kuluttajalle ne valitettavasti tarkoittaa luotettavuusongelmia ja korkeita huoltokustannuksia.
TykkääTykkää
23.06.2021 at 17:23
Ei ainakaan C5 citikasa olevassa thp156 -moottorissa ole pakopuolella muuttuvaa ajoitusta. Imupuolella kylläkin. Meillä auto herjaa nykyisin oil pressure fault ja motarille kiihdyttäessä kiihtyminen loppuu, tulee engine fault ja vikakoodi nokka-akselin ajoituksesta.
Kylmäkäynnistyksessä kuuluu epämääräsiä ääniä ja kaasuttaessa jonkinlainen rallatusääni. Päivitetyllä jakopäällä on ajettu noin 30 tkm.
Öljynpaineen täydelliseen puutteeseen en usko, koska autolla on ajettu herjan aikana kuitenkin kymmeniä kilometrejä, koska moottorin ääni on tyhjäkäynnilläkin suht normaali. öljynpaineanturi on vaihdettu.
TykkääTykkää