Visa 1000 Pistes- mallilla ajettiin kilpailuja vuosina 1984 – 1989 ja se luokiteltiin aikanaan 1434-kuutioisella moottorilla ja nelivedolla varustettuna ryhmään B.

Visa 1000 Pistes ei ollut omimmillaan asfalttiralleissa, koska siitä puuttui nelivedon keskustasauspyörästö. Sen sijaan liukkaalla alustalla se oli varsin kilpailukykyinen ja varsinkin luokassaan voittoon pystyvä auto.

Kun B-ryhmä lakkautettiin vuonna 1986 surullisten Korsikan tapahtumien jälkeen, B-ryhmän alle 1600 ccm autoja kuten Visa 1000 Pistes -malleja ei hyllytetty vaan niillä sai kilpailla aina luokittelun loppuun, joulukuuhun 1989 saakka.

Citroën Visa “Mille Pistes” nähtiin myös Suomessa, ainakin Hankirallissa sekä Jyväskylän Suurajoissa. Hankirallissa vuonna 1985 Visaa ohjasti pari Jussi ja Hannu Mäkynen. Vuosina 1986 ja 1987 vauhtia piti yllä parivaljakko Marjo Salonen ja Tuula Karkkulainen. Citroën Talo Rekaran rallitallilla oli Suomen ainoa Visa Mille Pistes. Sillä ajetiin lukuisia luokkavoittoja ja erinomaisia yleiskilpailun sijoituksia. Vuonna 1988 autolla ajettiin Junnu-SM kultaa. Auto on edelleen olemassa ja pyrimme siitä kirjoittamaan oman jutun lähiaikoina.

Värikäs ranskalaiskuski Battut Laurent osallistui Citroënilla kahteen otteeseen Jyväskylän Suurajoihin, vuosina 1987 ja 1988. ”Raju ajotyyli kiinnitti huomiota ja siten aloimme seuraamaan kaverin edesottamuksia”. Näiltä ajoilta on jäänyt muistiin muutama hauska tarina sekä hienoja kuvatallenteita, joista ohessa lisää. 

Jyväskylän Suurajot 1987

Vuonna 1987 Battut Laurent − Jean Paul Artero osallistuivat Visalla Jyväskylän ralliin häntäpään numerolla #162 ollen luokkansa viidensiä ja yleiskilpailun sijalla 29. Battut viihdytti katsojia leveillä ajolinjoillaan ja pääsi maalin lähinnä tuurilla sillä matkan varrella hän kaatoi auton kaksi kertaa ja ajoi lukuisia kertoja ulos tieltä.Tuhoutuneen tuulilasin tilalle vaihdettiin huoltoautona olleesta Visasta toinen tuulilasi ja matka jatkui. Tämä tiesi huoltohenkilöstölle kylmää ja märkää loppumatkaa rallissa. 

”Batu’un” tutustuimme, voisi sanoa vahingossa 1987. Olimme Kouvolalaisen Racing Wheels Rally Teamin porukalla katsomassa Suurajoja ja olimme siinä pätkällä kun hänen autostaan loppui moottoriöljy. Erään katselijan autosta löysimme hänelle moottoriöljyä ja niin kisa pääsi jatkumaan.

Jyväskylän Suurajot 1988

EK2 ja kaikki vielä hyvin

Vuonna 1988 Battut ajoi luokan B10 voittoon ja yleiskilpailussa sijalle 17, vaikka tälläkään kertaa ei tapahtumia matkan varrelta puuttunut. Vaikeudet alkoivat jo EK3:lla kun virranjakajan kansi meni rikki. Lauantaina Västilässä Citroënista katkesi moottorin kaikki valetut korvakkeet ja moottori heilui holtittomasti konetilassa. Myös laturin korvake oli poikki. Tilannetta ei yhtään helpottanut se, että huoltoauto oli teillä tietämättömillä. Tässä vaiheessa varmaan aika moni olisi jättänyt jo leikin kesken. Avustuksellamme Visan moottori kuitenkin saatiin “kiinnitettyä” kuormansidontaliinoilla ja kaksikon matka jatkui. 

EK17 Västilän jälkeen supersuistuja Battut itse auton edessä maassa ihmettelee moottorin katkenneita korvakkeita, huoltomies vasemmalla. Avustajalla oikealla jo kuormansidontaliinat valmiina.
EK17 jälkeinen huolto

Sunnuntaihin Battut lähti luokkansa toiselta sijalta ja kiri aamun kolmella erikoiskokeella eron kärkipaikalla ajaneeseen Ladaan kiinni. Ladaa ajanut Bolshikh taisi tästä suorituksesta mennä niin hämilleen, että ajoi ulos ja keskeytti. Näin Battut nousi luokan 11 kärkeen.

Vuonna -88 ei tainnut olla sallittua huoltaa yleisellä tiellä. Sepä ei ranskalaisia häirinnyt. Kuva on Koivulahden EK 19 jälkeiseltä huoltopaikalta.

Siinä porukassa kyllä sattui ja tapahtui. Milloin huoltoauto oli ojassa, milloin se oli hukassa, poliisit jäljittivät edellisvuoden maksamattomia sakkoja ja niin edelleen. Poliisit kyllä pysäyttivät huoltoauton mutta kun kaverit osasivat ”vain” ranskaa ja sitä eivät poliisit taitaneet, niin yhteisymmärryksen puuttuessa huolto sai lopulta jatkaa matkaa.

EK37 Kalliokoski
Maalissa katsojan antoivat ranskalaisparille suosionosoitukset luokkavoitosta sekä varmasti  myös parin peräänantamattomuudesta.

Kaikkiaan Battut osallistui Citroën Visalla kaksikymmentä kertaa eri ralleihin, joista vain kolme rallia päättyi keskeytykseen.

Visa 1000 Pistes tekniset tiedot:
Moottorin iskutilavuus: 1434 ccm3
Teho: 145 hv / 6500 r/min
paino: 810 kg
Voimansiirto: 5-vaihteinen manuaalinen vaihteisto, neliveto, takana 20% tasauspyörästön lukko

Antti

Kuvat ja tarinat: Markku Leppäkoski
Otsikkokuva EK17 varrelta