Natalia on Matti Kassilan vuonna 1979 ohjaama kotimainen komedia, joka kertoo tarinan Neuvostoliitosta rajan yli tulleen lehmän palauttamisesta takaisin kotimaahansa. Näin Citroën-harrastajan näkökulmasta elokuva on mielenkiintoinen sen vuoksi, että tarinan hauskimpiin  kuuluu kohtaus, jossa lähes pääroolissa esiintyy Citroën 2CV.

Elokuvan tapahtumapaikkana on Pelkosenniemi Lapissa. Eksynyt lehmä on tullut rajan yli Neuvostoliitosta. Lehmän alkuperää ei luonnollisestikaan aluksi tiedetä ja sille etsitään kuumeisesti omistajaa. Lopulta käy ilmeiseksi, että lehmän on täytynyt tulla  itänaapurista.  Ajan henkeen sopivasti se päätetään palauttaa kotimaahansa maiden välisen ystävyyden osoittamiseksi. Lehmän löytäneet miehet lähetetään saattamaan eläintä kotiinsa tavaravaunussa.  Matkalla sattuu kaikenlaisia vastoinkäymisiä, joista vähäisin ei ole se, että sekä miehet päätyvät lehmän kanssa väärään junaan.

Natalia 2.JPG
” Jaa junaa kiinni ”

Rättisitikka sijoittuu elokuvan kohtaukseen, jossa väliasemalle pysähdyttäessä toinen miehistä lähteen hakemaan lehmälle lisää juomavettä. Vedenhakureissu menee pitkäksi ja juna ehtii lähteä. Onneksi aseman naapuritalon pihassa on pohjalaisisäntä tekemässä lähtöä kalareissulle. Suunnitelmat muuttuvat, kun isäntä kuulee, että Neuvostoliittolaisen lehmän palautusoperaatio on vaarassa. Päätetään siis ryhtyä ajamaan junaa kiinni.

Natalia 5.JPG
Tässä vaiheessa matkaa on vielä katiskakin mukana. 

Alkaa hauskasti ja viihdyttävästi toteutettu ajomatka halki suomalaisen maalaismaiseman. ”Pikitielle” kurvattaessa Rättisitikka näyttää parhaat puolensa eli loistavat ajo-ominaisuutensa. Kolarikaan ei ole kaukana  kun Rättisitikka ryntää kolmion takaa pikitielle.

Natalia Juna
Rättisitikka ohittaa pikajunan !

Matka huipentuu loppukohtaukseen, jossa Rättisitikka ohittaa pikajunan ja saapuu Seinäjeon rautatieasemalle reipasta vauhtia kaartaen ja Rättärille tyypillisesti tilanteessa hyvinkin reippaasti kallistellen. Isäntä nousee autosta kiitellen ansaitusti ajokkiaan onnistuneesta takaa-ajosta: ”Vantastiset jarrut täs Sitikas”.

Natalia 4.JPG
” Vantastiset jarrut täs Sitikas! ”

Lopulta lehmä saadaan palautettua Neuvostoliittoon ja tarina saa muutenkin onnellisen lopun. On sanottu, että elokuvassa voi nähdä aavistuksen irvailua 1970-luvunlopun suomettumiselle, sillä  elokuva sijoittuu aikaan,  jolloin lämpimien ja lujien suhteiden ylläpitäminen Neuvostoliittoon nähtiin tärkeänä päämääränä.

Elokuvan idea ja aiheen kerrotaan tulleen Arto Paasilinnalta. Käsikirjoituksen on laatinut Kassila itse Meri Kurenniemen, Olli Soinion ja Lauri Jauhiaisen avustuksella. Pääosissa esiintyivät mm. Matti Mäntylä, Ole Johansson, Kauko Helovirta, Kalevi Haapoja ja Saara Ranin. Elokuva sai ensi-iltansa 14. joulukuuta 1979.  ”Pääosaa” esittävä Natalia -lehmä oli taiteilija Miina Äkkijyrkän omistama.

Elokuvassa esiintyvä 2CV lienee ulkoisen olemuksen perusteella todennäköisesti vuosimalliltaan 1958-1960. Onko jollain blogimme lukijoista tarkempaa tietoa kyseisestä autosta?

Vesa

Lähteet: Wikipedia, YLE:n artikkeli, Youtube 

Linkki YLE:n artikkeliin elokuvasta

Elokuvan Rättisitikka -kohtaus löytyy Youtubesta