Automaattivaihteistoa AL4/DP0 on käytetty Citroën, Peugeot ja Renault henkilöautoissa vuodesta 1998. Tämä nelivaihteinen automaatti esiteltiin Citroën-mallistossa ensin face-liftattuun Xantiaan, jonka jälkeen se oli laajasti käytössä aina vuoteen 2010 saakka. AL4 sai alkuun epäluotettavan maineen, mutta oliko se lopulta ansaittua?

Tämä automaattivaihteisto on siis ranskalaista alkuperää, Renault ja PSA/Peugeot-Citroen kehittivät sen yhteistyössä. Autovalmistajat näkivät, että automaattivaihteistoille on kasvava kysyntä ja myös kilpailukykyinen tarjonta luo kysyntää. Tämä yhteistyö ei ollut yhtiöiden ensimmäinen, sillä vuotta aiemmin oli julkistettu yhteinen V6-moottori. Tällä kertaa Renault oli tekninen johtaja automaattivaihteisto-ohjelmassa, kun PSA oli johtanut V6-projektia.

Vaihdelaatikko oli PSA:n autoissa Unite Mecanique de Valenciennes -tehtaan valmistama ja sitä käytettiin konsernin 1,4 – 2-litraisten nelisylinteristen bensiini sekä diesel moottorityyppien TU, XU, EW ja DW kanssa. Elektroninen ohjausyksikkö oli Siemensin valmistama. Automaattivaihteisto oli käytössä aina vuoteen 2010 saakka, noin 12 vuotta. Mallit joissa se oli käytössä ovat aakkosjärjestyksessä: C3, C4, C4 Picasso, C5, C8, Evasion, Jumpy, Xantia, Xsara ja Xsara Picasso. Yllättävä tieto on, että vaihteistotehdas pyöri täysillä aina vuoteen 2018 saakka, tyydyttämään Kiinan markkinoiden tarpeet.

Tässä yhteydessä on syytä muistaa, että Citroën-autoissa oli samanaikaisesti käytössä myös muita automaattivaihteistoja, esimerkiksi V6-moottorien yhteydessä ZF:n valmistama. Samoin dieseleissä siirryttiin jo 2005 C5 II -mallien kohdalla kuusivaihteisiin Aisinin valmistamiin automaatteihin, vaikka 2-litraisen bensiinimoottorin yhteydessä oli nelivaihteinen AL4 vielä seuraavan sukupolven C5 X7 -malleissa.

Tekniset ominaisuudet esiteltäessä 1997

  • Elektronisesti ohjattu poikittaisautomaattivaihteisto
  • Neljä vaihdetta eteenpäin ja yksi peruutusvaihde
  • 2., 3. ja 4. vaihteiden lukitus
  • Suurin vääntömomenttikapasiteetti 210 Nm
  • Suljettu rakenne vähäisemmällä huollolla
  • Lämmönvaihtimella jäähdytetty vaihteistoöljy
  • Kaikkien säätö- ja vaihteenvaihtotoimintojen elektroninen ohjaus
  • Fuzzy logic – automaattisesti mukautuva EEPROM ECU
  • Kuljettajan valittavissa kolme ohjelmaa:
    • Automaattinen – Sport – Lumi
  • Mittaristossa symbolit valitulle vaihtelle ja ohjelmalle
  • Muistutussummeri jos valitsinvipu ei ole asennossa P
  • Vaihteen käsivalintamahdollisuus Shift-Lock-turvatoiminnolla ja ohjelmapainikkeilla
  • Valinta suuremmalle vaihteelle estetty kuormittamattomassa tilanteessa
  • Vikatila ongelmatilanteiden varalta
  • Diagnostiikka

Automaattivaihteiston elektroninen ohjausyksikkö käyttää seuraavia 10 vaihtotilan sääntöä mukauttaakseen vaihteiston toiminnan kuljettajan ajotyyliin, valittuun ohjelmaan, vaihteiston lämpötilaan ja ulkoisiin olosuhteisiin, kuten tien korkeusprofiiliin, ajoneuvon kuormitukseen, kiihtyvyyteen tai hidastuvuuteen:

  1. Eco-sääntö: Ajotapa, joka suosii alhaista kulutusta ja ajotyyliä, jossa moottorin kuormitus on vakaa.
  2. Keskitason sääntö: Sekalainen ajotyyli, jossa painotetaan moottorin pyörimisnopeutta keskialueella.
  3. Sport-sääntö: Ajotyyli, jossa korostetaan suuria moottorin kierrosnopeuksia ja hyödynnetään kaikki moottorin teho (valinta painonapilla).
  4. Nousukaltevuuden sääntö 1: Ajaminen mäessä keskimääräisessä kaltevuusmuodossa.
  5. Nousukaltevuuden sääntö 2: Ajaminen jyrkässä mäessä.
  6. Laskukaltevuuden sääntö: Ajaminen moottorijarrulla.
  7. Lumi-sääntö: Ajaminen liukkaalla pinnalla isolla vaihteella välttäen voimakasta moottorijarrutusta (valinta painonapilla).
  8. Kylmän moottorin sääntö: Ajaminen, jossa korostetaan alhaisia tai keskinopeuksia moottorin ollessa kylmä.
  9. Kylmän sään toimintasääntö.
  10. Korkea vaihteistoöljyn lämpötila.

Fyysiset Lumi ja Sport-painikkeet jätettiin myöhemmin pois tila-automalleista. Osasyynä oli ESP-järjestelmien kehittyminen, jolla saatiin estettyä vetävien pyörien sutiminen.

Kaaviokuva, joka kertoo miten AL4 automaattivaihteisto yhdistyy moottorinohjaukseen ja hallintalaitteisiin.

Huolta huollon puuttesta

Citroën ei määritellyt huoltotoimenpiteenä öljynvaihtoa AL4-automaattivaihteistolle, vain öljymäärän tarkistuksen 60 000 km välein. Vaihteistossa on kuitenkin anturi öljyn laadun seurantaan, joka tietojemme mukaan perustuu öljyn lämpötilan mittaamiseen. Periaate on yksinkertainen. Kun ylitetään tietty lämpötila, laskuri lisää sen ECU:n muistiin ja kun ylityksiä on kerääntynyt ennalta määritelty määrä, öljy merkitään vanhaksi. Vanhentunut öljy ilmoitettiin alkuvuosina käyttäjälle vilkuttamalla vuorotellen lumi- ja sport-ohjelmien merkkivaloja.

Öljynkierto-ongelmat olivat etenkin aluksi laatikon tyyppivika ja vikadiagnostiikka oli todella herkkä, jolloin tilapäinenkin painehäiriö aiheutti ylimääräisiä huolia. Häiriöt nestevirtauksessa aiheuttavat laatikon siirtymisen vikatilaan, jonka jälkeen se lukitsee päälle kolmosvaihteen. Ajatus ”ikuisista” öljyistä ja toiminnan herkkyys häiriöihin nestevirtauksessa oli huono yhtälö luotettavuuden kannalta.

Ehkä yleisin vika näissä vaihteistoissa on ollut solenoidien (magneettiventtiilien) vikaantuminen. Jos vaihteiston vikakoodi viittaa öljynpaineeseen, niin solenoidien vaihto yleensä korjaa vaihteiston. Näitä venttiilejä vaihteistossa on kaksi kappaletta. Solenoideja parannettiin vuoden 2005 paikkeilla. Uudemmat tunnistaa mustasta liittimen väristä ja niiden valmistaja on BorgWarner. Vaihteisto vaatii uuden tyyppisten solenoidien vaihdon jälkeen ohjelmistopäivityksen, koska uudemmat toimivat 100 Hz taajuudella vanhempien 50 Hz sijaan. Myöhempi ohjelmistoversio pystyy käsittelemään molempia.

Ensimmäisen sukupolven C5 2.0 HDi -moottorin (DW10ATED) yhteydessä oli käytössä AL4-automaattivaihteisto. Tämä diesel tuotti 250 Nm vääntöä, mikä ylitti AL4:n esittelyn yhteydessä kerrotun maksimin 210 Nm. Tiedossamme ei ole, vahvistettiinko kaikkia valmistettuja AL4 vaihdelaatikoita tässä kohtaa vai tehtiinkö näihin käyttökohteisiin erikseen vahvennettu malli. Samaan aikaan automaattivaihteiston ohjausyksikkö integroitui entistä paremmin kokonaisuuteen, se pystyi esimerkiksi ohjaamaan HDi-moottorinohjausta vaihteenvaihtotapahtuman ajan ja sai ABS-tietokoneen antureilta tietoa mahdollisesta auton kulkusuunnan muutoksista.

Näiden vuosina 2002–2005 taksikäytössä olleiden C5-autojen AL4-vaihteistoja vaihdettiin takuuna jonkin verran uusiin. Esimerkiksi Koivuhaan Vehon takapihalla oli lavallinen viallisia vaihteistoja odottamassa takuukäsittelyä. Kuinkahan moni niistä oli tämän hetkisen tiedon valossa vaihdettu turhaan?

Tärkeä parannus vaihteistoon tuli myös 2006/07 taitteessa, jolloin alumiiniset holkit vaihtuivat pronssisiin. Ilmeisesti kuluvista holkeista irtoavat alumiinipartikkelit saattoivat tukkia solenoidit ja aiheuttaa häiriöitä öljynkierrossa.

Automaattivaihteisto on monimutkainen kokonaisuus, joka sisältää paljon tarkasti valmistettuja osia, hydrauliikkaa ja elektroniikkaa.

AL4 parannukset ja päivitykset

Ajan mittaan AL4 automaattivaihteistoon tehtiin useita eritasoisia parannuksia. Ohessa tiedossamme olevia muutoksia ja niiden ajankohdat:

  1. Vuonna 2002 C5:n yhteydessä myös käsivalintamahdollisuus
  2. Syksyyn 2003 saakka valmistetuissa vaihteistoissa oli magneettiventtiilien suunnitteluvirhe ja ne on pitänyt vaihtaa huollossa uusiin.
  3. Vuonna 2003 määrittelemätön ”vahvennus”.
  4. Vuonna 2005 edelleen parannetut magneettiventtiilit. Vaihteisto vaatii tämän jälkeen ohjelmistopäivityksen.
  5. Vuoden 2006/07 vaihteessa alumiiniholkit korvattu pronssiheloilla.
  6. Useita ohjainlaitteeen ohjelmistopäivityksiä. Myös itsediagnostiikkaan, jolloin vaihteisto ei mene niin herkästi vikatilaan.
  7. Lumi ja Sport-painikkeet jätettiin vähitellen pois. Osasyynä oli ESP-järjestelmien kehittyminen.
  8. Täysin sähköinen vaihteenvalitsin vaijerin sijaan.

Olen sitä mieltä, että on mainettaan parempi laatikko. Öljynvaihto on tärkeää siihen. Magneettiventtiilit tosiaan saattaa joutua joskus vaihtamaan. Monta 400-500 tkm ajettua on tullut kokeiltua, missä alkuperäinen laatikko eikä toiminnassa ole mitään moittimista. Kaksi laatikkoa muistan vaihdetun merkkihuollossa 7 vuoden aikana mitä siellä olin.

Citroën -mekaanikko
Vaihteenvalitsin muutti muotoaan, C4 Picasso 2007 -tila-autossa se oli enää pieni, täysin sähköinen viiksi. Vaihteen käsinvalinta toteutettiin ratin takana olevilla ”lätkillä”. Erona robottivaihteiston vaihdekaavioon, AL4-automaatin kohdalla oli perinteinen P-asento.
Polttoaineen kulutus C4 Picasso 2007 -mallille eri moottori- ja vaihteistovaihtoehdoilla. Automaattivaihteistojen arvot on kehystetty punaisella. Kuva: Citroën

Omistajien kertomaa

Omistajat ovat pääsääntöisesti sitä mieltä, että myös ajossa AL4 on mainettaan mukavampi, etenkin kun verrataan muihin aikakautensa nelivaihteisiin. Tässä pitää muistaa, että eri moottorien kanssa vaihteisto toimii eri tavoin, riippuen moottorin ominaisuuksista, vaihteiston välityksistä ja ohjelmoinnista. Jotkut kuljettajat pitävät pienenä ongelmana, että taajamanopeuksissa, eli hiukan yli 50 km/h, vaihteisto tarjoaa nelosen. Kierrokset ovat tällöin reilusti alle 2000 kierrosta ja kone on vähän puhditon. Joidenkin mielestä taas ykkönen on hieman liian pieni, jolloin 1–2 vaihto on helpolla liian kova, vaikka muut vaihdot ylöspäin ovatkin pehmeitä. Alaspäin vaihtaessa jotkut kertovat huomaavansa, että vaihteisto pitää hieman liian tiukasti kiinni turbiinilukosta. Vastaavasti täytyy sanoa, että uudemmat kuusiloviset automaatitkin on selvästi painotettu taloudellisuuteen, ei pehmeyteen ja mukavuuteen. Niissäkin vaihdot voivat olla aika teräviä.

Aika AL4:n jälkeen

Perinteiset AL4 automaattivaihteistot korvautuivat edullisemman pään Citroën-mallistossa nk. robottivaihteistoilla, eli automatisoiduilla mekaanisilla vaihteistoilla, karkeasti vuodesta 2007 eteenpäin automallien elinkaarien mukaan. Robottivaihteistojen yleistymisen syinä olivat pienempi polttoaineenkulutus ja edullisempi valmistuskustannus. Ensimmäinen robotisoitu vahteisto oli SensoDrive joka esiteltiin jo vuonna 2002. Sitä seurasivat BMP6 ja sen kehitysversio ETG6, jossa oli ryömimistoiminto. Parhaimmillaan nämä robottivaihteistot toimivat oikein hyvin, mutta aivan samaan vaihtamisen pehmeyteen ja ajomukavuuteen niillä ei päästä. Myös ryömimistoiminto on perinteisellä momentinmuunnin automaatilla hienostuneempaa. Perinteinen automaattivaihteisto mukautuu myös paremmin käyttötilanteisiin, joissa autolla on useampi kuljettaja aivan erilaisine ajotyyleineen. Näiden syiden vuoksi perinteisellä automaattivaihteistolla on edelleen oma kannattajakuntansa.

Robottivaihteistojen aika jäikin lopulta ohimeneväksi. Viimeinen robottivaihteinen malli oli myynnissä vuonna 2018, josta on siirrytty takaisin oikeisiin automaattivaihteistoihin. Samassa Valenciennesin tehtaassa, jossa aikanaan valmistettiin AL4-vaihteistot, tehdään nyt PSA:n tarpeisiin EAT8-automaattivaihteistot Aisin AW:n lisenssillä.

Robottivaihteistoista tulossa oma artikkeli, joka julkaistaan 7.5.2023.

Antti ja Mikko

Kuvat: Citroën
Lähteet:
https://europe.autonews.com, Citroën