Me varttuneemmat autoharrastajat muistamme vielä ns. Piilofarmariautot. Nämä 60 ja 70 luvun Suomessa melko yleiset tavallisiin farmarimalleihin pohjautuneet autot olivat henkilöautoja, jotka oli verotussyistä rekisteröity pakettiautoksi. ”Rangaistukseksi” maksamattomista autoveroista piilofarmarissa ei saanut olla normaalia takapenkkiä, mutta tilapäiseen käyttöön tarkoitettu, ominaisuuksiensa puolesta tarkoin määritelty lähes pehmustamaton penkki oli kuitenkin sallittu.

Näitä piilofarmaria muistuttavia autoja on ollut myös muilla markkina-alueilla. 70- ja 80- luvuilla Citroënkin valmisti sellaisia ainakin GS, CX ja Visa malleista.

Enterprise 1984
Citroen Enterprise -mallien esite vuodelta 1984

Mallinimessä käytettiin tyypillisesti Enterprise -lisänimeä. En tiedä liittyikö myös näihin ranskalaisiin piilofarmareihin jotakin veroetua, mutta hyvin riisuttuina ja ilman takapenkkejä myytyinä malleina ne joka tapauksessa edustivat mallisarjojensa halvinta tarjontaa.

20170428_104545.jpg
Pienempää hyötyajoneuvo mallistoa – C2 Enterprise

Suomessa piilofarmareiden tarina päättyi 15.6.1990, voimaan astuneen lakimuutoksen seurauksena.

Toinen esimerkki automallista,  jonka synty liittyi vahvasti ajatukseen välttää autoveroa oli Citroënin maahantuojan Korpivaaran 80-luvun lopulla toteuttama BX Van. Auto oli varsin suosittu 80-90 -luvun taitteessa. Erityisesti diesel-versiona BX Van oli eittämättä yksi edullisimmista mahdollisista tavoista liikkua mukavasti neljällä pyörällä.

BX Van.jpg
BX Van oli suosittu ”pakettiauto”, jossa yhdistyi henkilöauton mukavuus ja pakettiautona verotettuna myös edullinen hankintahinta

 

Ranskassa valmistettuja Citroënin Enterprise -malleja näkee melko usein ulkomaan matkoilla, mutta Suomeen ei niitä ole tainnut  kuitenkaan päätyä ainuttakaan?

 

Vesa

Kuvat:  Citroën,  Korpivaaran BX Van esite  ja kirjoittajan omat arkistot