Ilmeisesti aluksi oli, mikäli näitä vanhoja lehtimainoksia vuodelta 1972 on uskominen.

Oli maahantuojalta todella rohkea veto julkisesti tunnustaa, että ensimmäisissä Citroën GS:issä oli kaikenlaista pientä harmia ja vikaa. Asia piti sikäli paikkansa, että vanhimmat Citroën-autoilijat taitavat vielä nykyäänkin muistella näitä 0-sarjan GS:ä yli 40 vuoden takaa.

”Nollasarjalla” tarkoitettiin valmistusnumeroita, joissa on paljon nollia edessä, eli aivan valmistuksen alkupään autoja. Mainoksen mukaan näitä ovat mallit, joiden valmistenumero on pienempi kuin 20 GA 47l6.

Kuten mainoksissa kerrotaan, tehdas korjasi puutteet nopeasti ja myös myydyt autot korjattiin maahantuojan toimesta, sikäli kuin se oli mahdollista. Esimerkkinä nollasarjan  ongelmista oli, että autot imivät pölyä sisäänsä, näin muistan kuulleeni. Samoin lukoissa ja kahvoissa oli ongelmia. Myös kolinat ja hälyäänet vaivasivat. Jos lukijoilla on muistikuvia aiheesta, otamme mielellämme niitä vastaan kommentteina tämän jutun alle!

Nyt kun GS on muuttunut käyttöautosta puhtaasti harrasteautoksi mahdollisimman vanha 0-sarjan auto on yksi halutuimmista. Valitettavasti niitä ei ole kovinkaan monta säilynyt, tiedän pari-kolme kappaletta. Näistä ainakin yksi on museorekisteröity.

Ja ei se GS lopulta mikään huono ollut. Siitä tuli yksi myydyimpiä malleja, valmistusmäärä oli 1.9 miljoonaa kappaletta vuoteen 1981 mennessä!

Mikko

Kuvat: Korpivaara Oy

PS. Mainosten tekstit on kirjoitettu kuvien alle, josta ne ovat helpommin luettavissa.

citroen_gs_pikkuviat

Uudisraivaajan tie on joskus kivinen…

CITROEN GS on voimalla tarttunut pikku vikoihinsa -ja karistanut ne harteiltaan

CITROEN GS -Vuoden Auto 1971 -oli monessa mielessä tekniikaltaan vallankumouksellinen. Siinä ei ollut tyydytty tavanmukaisiin ratkaisuihin, vaan haettu uutta ja parempaa. Monesti kerrassaan ennennäkemätöntä. Niin kuin Citroenilla on usein tapana. Ennakkoluulottomasti toteutettu ”uudisraivaajan työ” vei suunnittelijoiden ja koko tuotannon päähuomion. Tuloksena oli auto, jonka fantastisille ajo-ominaisuuksille saa hakea vertaistaan. Mutta samalla oli tuotantoon päässyt autoja, jotka eräiltä yksityiskohdiltaan eivät ole täyttäneet täysin vaatimuksia. Mm. osien tiivistyksissä, kiinnityksissä ja materiaaleissa oli parantamisen varaa. Sinänsä pieniä, mutta silti erittäin kiusallisia seikkoja. Auton perusratkaisu tekniikan kohdalla oli kaikkialla todettu erinomaiseksi, joten tehdas on voinut paneutua täysin voimin näihin ”kiusanhenkiin”. Monesti kyseessä olivat ensi kertaa tuotannossa olevat ratkaisut, jotka nyt käytännön kokemusten mukaan oli hiottava valmiiksi. Ja näin tehtiin vauhdilla. Tuotantoa muutettiin tarvittavilta osin ja toisaalta Citroen-edustajille mm. kaikkialla Suomessa toimitettiin yksityiskohtaiset ohjeet ja vaihto-osat uudistuksia varten. Nyt pikkuharmit ovat poissa – voitte huoletta ja täysin siemauksin nauttia uusien GS:ien omaa luokkaansa olevista ajo-ominaisuuksista. Kannattaa kokeilla!

Automies

onko_citroen_gs_huono_auto

Onko Citroën GS huono auto?

Citroën GS valittiin Vuoden Autoksi 1971.
Sen ilmajousien antama sametinpehmeä kulku, kuopista piittaamaton tarkka ohjaus, tehokkaat painenestejarrut ja Citroen D-mallejakin pienempi ilmanvastus olivat ainutlaatuinen kokonaisuus tässä hintaluokassa.

Mutta:
oli ensimmäisissä GS:issä moittimistakin. Viime vuonna Suomeen tulleessa ns. nollasarjassa oli vielä harmillisia puutteita. Pieniä, mutta asiakkaalle tarpeetonta huolta tuottaneita.

Nyt on vuosi kulunut.
Uusi sarja Citroen GS-autoja on nyt Citroën-kaupoissa kautta maan. Ja kyllä on tapahtunut. Kaikki nuo harmilliset viat on korjattu.

Nyt GS on sellainen kuin pitää:
Hyvin tehty – nautinto ajaa Ja matkustaa -aito Citroën parhaimmillaan. Kokeilkaa itse niin näette! Mutta katsokaa, että auton sarjanumero on 20 GA 47l6 tai sitä suurempi.

KORPIVAARA JA CITROËN-KAUPPIAAT