Uudessa Moottori-lehdessä julkaistiin pikkuautovertailu, jossa mukana on ensimmäistä kertaa uusi C3. On pitkästä aikaa innostavaa lukea, kun Citikan mukavuutta kehutaan näin vuolaasti! Mieleen tulee takauma vastaavasta vertailusta 35 vuoden takaa, jolloin mukana oli Citroën Visa. Yhtymäkohtia on, sillä molemmat voittivat vertailunsa mukavuuden, äänettömyyden ja ajo-ominaisuuksien perustella.

Katsotaanpa, mitä autoista vertailutesteissä kirjoitettiin:

Citroën C3: Moottori-lehti 10/2017:

”Voiton vie kuitenkin Citroën. Ensihuomion vie pirteä muotoilu ja huippumukava alusta. Ranskalaiset ovat uskaltaneet tehdä erilaisen auton, ja samalla he ovat palauttaneet mukavuuden kilpailutekijäksi. Ihastumisen jälkeen osaa arvostaa kuoren alla piilevän auton erinomaisuutta: moottori on arkiajossa miellyttävä eikä ergonomiassa ole puutteita. Varsinaisia heikkouksia C3:sta ei löydy – se tarjoaa erilaista erinomaisuutta. Rohkeudesta voisi moni automerkki ottaa oppia.”

Citroën Visa: Tekniikan Maailma 9/1982:
”Visa on auto, joka näyttää parhaat puolensa vasta ajon aikana. Jousitusmukavuus ja melutaso ovat kuin luokkaa, paria isommasta autosta – kulutus sen sijaan ei. Mukavuuden ohella Visa sai myös jarruista maksimipisteet, mikä osoittaa, että tässä autoluokassa ei parempaa juuri ole tarjolla. Jos koeajon voisi tehdä autoa näkemättä, olisi perheauton valinta tästä hintaluokasta yksinkertainen tehtävä. Jos valitsee Visan, joutuu tottumaan oudon näköisiin hallintalaiteisiin ja hieman oudon näköiseen ulkomuotoonkin. Mutta ne, jotka hylkäävät Visan esteettisten seikkojen vuoksi, eivät tiedä mitä menettävät.”

Kuulostaa siltä, että Citroën on palaamassa juurilleen ja niihin ominaisuuksiin jossa me olemme niihin ihastuneet! Persoonallisuushan jakaa aina mielipiteitä, eikä siihen ihastuminen ole useinkaan kuulunut Tekniikan Maailman analyyttisempien, mittaustuloksiin perustuvien testien piiriin.

Kärkikaksikosta valitsisin ylivertaisen mukavan C3:n, joka palautti uskoni ranskalaiseen alustaosamiseen.
Jussi Saarinen, Moottori-lehti

Loppukevennyksenä samoista vertailutesteista voisi ottaa Datsun Cherry 130A:n ja uuden Nissan Micran. Nämä suomalaisten kestosuosikit olivat molemmissa testeissä huonoimpia. Vuonna 1983 sanottiin: ”130A on Visan täydellinen vastakohta, Cherry on korea pakkaus jossa on näköa ja kokoa ja paketissa on paljon houkuttelevaa tavaraa ja se on lumonnut valtavat määrät autonostajia. Heikkoudet käyvät esiin vasta erilaisissa ajotehtävissä eikä matkustusmukavuus vastaa edes tämän luokan vaatimuksia”.

Vuoden 2017 Nissan Micrassa kiiteltiin aivan samoin näyttävää kuorta ja varustelua. Mutta sen sisään kätkeytyy vanhanaikainen auto, jossa on moitittavaa ohjauksessa, alustassa, melutasossa, voimalinjassa kuin tiloissakin…

Ihmisiä, joille auto on tärkeämpi esineenä kuin ajoneuvona, näyttää olevan paljon.
TM kiteytti Datsunin suosion vuonna 1983

Mon Ami -blogi koeajo uudesta C3:sta tehtiin jo helmikuussa 2017. Kiinnitimme myös huomiota auton persoonallisuuteen, hiljaisuuteen ja hyvään ajettavuuteen. Blogin toimituksen itse ajaessa kaasunestejousitetuilla autoilla, emme tuolloin osanneet nostaa jousitusta esille aivan yhtä vuolaasti kuin autotoimittajat. Pitääpä mennä uudelleen koeajolle!

Mikko

Kuvat ja lainaukset:
Moottori-lehti 10/2017, Moottorin kuuden pikkuauton vertailu huipentui yllätysvoittajaan
Tekniikan Maailma 9/1982