Valitut Palat -lehti on julkaissut jälleen vuotuisen Luotetuin Merkki -tutkimuksensa. Luotetuimmaksi automerkiksi Suomessa ovat tutkimuksessa haastatellut nimenneet Toyotan, joka vei tittelin jo viidennentoista kerran peräkkäin.  Suurimmaksi nousijaksi automerkkien listalla selvisi Citroën, joka sijoittui kymmenenneksi.

Citroënin nousu oli varsin komea, sillä merkki rynnisti vuoden takaiselta 17. sijalta kymmenenneksi. Vuoden 2015 kyselyssä Citroënin sijoitus oli ollut myös kymmenes, joten merkki teki nyt vahvan nousun takaisin kärkikymmenikköön.

Toiseksi eniten suomalainen kuluttaja luottaa ruotsalaiseen Volvoon ja kolmanneksi eniten saksalaiseen Mercedes-Benziin. Tutkimuksen suurin putoaja oli ehkä yllättäen japanilainen Nissan, joka romahti nyt viime vuoden kuudennelta sijalta yhdenneksitoista. Viiden kärki säilyi täysin ennallaan viime vuoden tulokseen verrattuna. Volkswagen piti neljännen sijansa ja Ford oli jälleen viides.

PSA:n leiriin siirtynyt Opel paranteli myös hieman asemiaan nousten seitsemänneltä sijalta kuudenneksi. Suomalaisten kestosuosikki Skoda paransi sijoitustaan yhdellä pykälällä sijoittuen nyt seitsemmänneksi.

Saksalaiset premium merkit BMW ja Audi sijoittuivat vertailussa tällä kertaa vain keskinkertaisesti. Audi nousi yhden sijan ollen yhdeksäs. BMW:n sijoitus putosi yhden pykälän ja päätyi sijalle 14. Viime vuonna kärkikymmenikköön sijoittunut Peugeot putosi nyt sijalle 15. PSA:n perinteisten merkkien osalta siis tuloksena oli Citroënin sijoituksessa huomattava nousu ja Peugeotilla lähes yhtä selvä lasku.

Valitut Palat -lehden automerkkejä koskeva tutkimus on osa vuosittain julkaistavaa Luotetuin Merkki -tutkimusta, jonka lehti teetti brittiläisellä Wyman Dillon –tutkimuslaitoksella. Kysely toteutettiin viime vuoden lopulla online  -tutkimuksena, Kysymyksiin vastasi 2 040 henkilöä. Kyselyn kohderyhmä oli poimittu Valitut Palat -lehden tilaajarekisteristä ja se oli painotettu iän ja sukupuolen mukaan aikuisväestöä vastaavaksi.

Vesa

Lähteet:  Valitut Palat -lehti Luotetuin Merkki -tutkimus 2019