Citroën juhlii 100-vuotista historiaansa myös uusilla konseptiautoilla. Uusin niistä, nimen 19_19 saanut tutkielma, tuo ensisilmäyksellä mieleen 1930-luvun Rosalie-ennätysauton.

Kuten esikuvansa Rosalie, myös 19_19 on muotoilultaan siro ja virtaviivainen. Tämä on tervetullut poikkeus raskaiden ja massiivisten muotojen joukossa, jotka tällä hetkellä ovat suosittuja merkkiin katsomatta. Tutkielman renkaat sen sijaan on massiiviset ja kooltaan 255/30 R30 Goodyearit. Tietääksemme tämä Concept 19_19 onkin ensimmäinen tutkielma, jota ei ole tehty yhteistyössä Michelinin kanssa.

CL 19.022.002.jpg

Mukavuuden nimissä auton jousitus on toteutettu C4 Cactuksen ja C5 Aircrossin tapaan Progressive Hydraulic Cushions® -teknologialla. Myös auton sisustuksessa on panostettu matkustusmukavuuden maksimointiin.

CL 19.021.009.jpg
Tutkielman sisätiloissa on erilaisia mukavaan matkustamiseen tähtääviä elementtejä. Kuljettajan ja matkustajan penkit ovat esimerkiksi täysin erilaiset.

Auton voimanlähteenä toimii 100% sähkö. Sen voimalla 19_19 Concept kiihtyy 0-100 km/h 5 sekunnissa maksiminopeuden ollessa 200 km/h. 100 kW tehoisten akkujen, nelivedon ja kahden moottorin (toinen edessä ja toinen takana) avulla saavutetaan 800 Nm vääntö ja 340 kW teho ja 800 km toimintamatka (WLTP-mittaustavan mukaan). Tekniikan mahdollistaessa pystyy akut lataamaan induktiolla, langattomasti, ajon aikana. Teiden huonoa kuntoa ihmetellessä on vaikea nähdä, että tämä latausvaohtoehto olisi ihan lähitulevaisuutta Suomessa…

Myös autonomisuus on vahvasti mukana. Autonomisen ajon mahdollistavilla teknologioilla varustettu 19_19 Concept voi ottaa ajamisen haltuunsa ja toimia täysin automaattisesti. Onko autonomisuus joskus arkipäivää vaikka se teknisesti tulisikin mahdolliseksi seuraavan 20 vuoden aikana? Siihen kun liittyy niin lainsäädännöllisiä, ajo-olosuhteisiin kuin käyttäjiin liittyviä haasteita. Onko se seuraava iso murros autoilussa?

CL 19.026.312.jpg
Merkin historiaa korostetaan kookkailla Citroën-logoilla. Sekä edessä että takana on koko korin leveyiset Chevron-LED -valolistat.

CL 19.021.001.jpg

Citroën 19_19 esitellään yleisölle torstaina 16. toukokuuta Pariisissa VivaTech-messuilla.

Antti

Kuvat: Citroën