PSA:n heikko menestys Kiinan markkinoilla on varjostanut myös merkin lippulaivan DS8:n tulevaisuutta. Nyt näyttää onneksi kuitenkin siltä, että DS:n ison sedanin valmistuksen aloittamisesta on PSA:n johdossa tehty lopulliset päätökset.

PSA:n luksusmerkki on ajautunut Kiinan markkinoiden heikon myynnin seurauksena omituiseen tilanteeseen. Merkin lippulaivan valmistuksen piti alkaa jo tänä vuonna yhteistyökumppani Changanin tehtaalla, mutta lanseeraus on siirtynyt ensi vuoden puolelle. DS:n ison sedanin osalta mallin kannattavuus oli alun perin laskettu Kiinan markkinan varaan, mutta autoja oli määrä myydä myös Euroopassa. Yhteistyö kiinalaiskumppani Changanin kanssa ajautui kuitenkin vaikeuksiin, koska kumppanin isoilla investoinneilla rakentamaan tehtaaseen ei merkin heikosta myynnistä johtuen ole saatu aikaan suunniteltuja valmistusmääriä. Changan Automobile ilmoittikin marraskuun alussa, että se lopettaa yhteistyön PSA:n kanssa ja kaikki yhteisyrityksen osakkeet asetetaan myyntiin.

Viimeisimpien tietojen mukaan PSA on tutkinut erilaisia vaihtoehtoja tuotantokapasiteetin hankkimiseksi vuokraamalla muilta kiinalaisilta valmistajilta. Toisena vaihtoehtona pidetään kaiken DS tuotannon siirtämistä toiselle yhtiön kiinalaisista kumppaneista eli Dongfeng-Peugeot-Citroën Automobiles’lle (DCPA), joka valmistaa tällä hetkellä Kiinan markkinoilla myytävät Peugeotit ja Citroenit. Ison sedanin myynnin painopiste saattaa sittenkin olla kääntymässä Eurooppaan, sillä täällä vanhalla mantereella uudet DS-mallit ovat myyneet varsin mukavasti. Viimeisen kahdentoista kuukauden myynti lähentelee kolmeakymmentä tuhatta autoa. Tätä voidaan pitää hyvänä tuloksena, etenkin kun muistetaan, että merkin ensimmäiset hybridi-mallit ollaan vasta saamassa tuotantoon.

DS8 etu
DS sedanin etumus on pramea. Kromireunus kiilamasisesti konepellin alle työntyvissä valoissa antaa autolle agressiivista ilmettä.

Ennakkoon tihkuneiden tietojen mukaan DS8 olisi 4,93 metrin pituudellaan BMW 500 -sarjan luokkaa, mikä tekisi siitä pisimmän koskaan valmistetun ranskalaisen sedanin (DS23ie 4,90m; CX Prestige: 4,91m, C6: 4,91m, SM: 4,89m). Voimanlähteeksi on alkuvaiheessa tarjolla nelisylinterisellä bensakoneella varustettu 260 hevosvoiman pistokehybridi, jossa 1,6-litrainen bensamoottori ja sähkömoottori. Sisustuksessa jatketaan DS7 Crossbackin linjoilla ja kojetaulukin on pitkälti yhteneväinen DS7:n kanssa. Jousituksena käytetään DS7:sta tuttua säätyvillä iskunvaimentimilla varustettua kierrejousitusta, jonka ohjauksessa hyödynnetään kameran antamaa tietoa tien kunnosta. On vielä epävarmaa nähdäänkö autosta myös nelivetoinen malliversio. Premium -merkin lippulaivassa kyllä sellaisen olettaisi löytyvän.

DS8_taka
Ainakin kiinan markkinoilla mallia myytäneen DS9 nimisenä. 

Arvailut mallin julkistusajankohdasta ovat käyneet kuumana ja yleisesti arvellaan, että DS8 näkee Euroopan esittelynsä Geneven autonäyttelyssä alkukeväästä 2020. Auton toimitukset alkanevat Kiinan markkinoista ja vasta 2020 jälkimmäisellä puoliskolla. Auton nimestäkään ei ole vielä varmuutta, sillä Kiinassa vuotaneet kuvat viittaisivat nimeksi DS9, mutta saattaa myös olla että Euroopassa mallia tultaisiin myymään DS8 -nimellä. Eurooppaan uutuus ehtinee vasta aivan loppuvuodesta. Hinta-arviot Ranskan markkinoilla liikkuvat edullisimmille malliversioille 40.000 euron tuntumassa.

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan ison DS:n paluuta.

Vesa

Lähteet: Auto-Moto.com, autozeitung.de

Päivitys 01.03.2020: DS8 julkaistiin helmikuun lopussa mallinimellä DS9.