Citroën esitteli kaupallisesti tärkeään kokoluokkaan täysin uuden automallin Genevessä keväällä 1993. Maaliskuun 18. 1993 alkoi Rennes la Janais’n tehtaalla Xantian valmistus RP-numerosta 5974. Suomeen ensimmäiset Xantiat rantautuivat syyskuussa 1993. Xantian esittely osui aikaan jolloin BX:n myynti ei enää vetänyt osittain vanhentuneen mallin ja osittain Suomessa vallinneen taloudellisen taantuman takia. Nopeasti Xantia kuitenkin täytti sille asetetut myyntitavoitteet ja siitä tulikin erittäin suosittu niin yritys- kuin yksityisautonakin. Xantian suosio niin käyttö- kuin harrasteautona jatkuu edelleen ja sen muotoilu kestää aikaa kuten Citroënille tyypillistä on.

Xantiaksi ristitty BX:n jälkeläinen sai nimensä antiikin Kreikasta nimestä Xanthos, joka tarkoittaa vaaleaa. Tätä ominaisuutta pidettiin tuona aikana suuressa arvossa. Xantia olikin pitkään aikaan ensimmäinen Citroën, joka sai kirjainyhdistelmien sijasta kokonaisen nimen.
Ensimmäiset Xantian suunnitelmat hahmoteltiin jo vuonna 1987, jolloin BX:n tuotanto oli vielä täydessä vauhdissa. Tällöin tätä tulevaa mallia kutsuttiin yksinkertaisesti X1:ksi.

Citroën antoi Bertonelle yksikäsitteisen ohjeen: tulevalla autolla pitää olla vahva persoonallisuus kuten kaikilla Citroëneilla, mutta sen pitää myös edustaa kaikkea sitä hienostuneisuutta, mitä kilpailevat valmistajat pystyvät tarjoamaan.


Heti kun Bertonen ehdotelma tulevan Xantian muodoista oli hyväksytty, aloitti muotoilupäällikkö Dan Abramsson työstämään mallia, joka tuli vastata tarkasti asiakkaiden vaatimuksia. Abramsson onnistuikin säilyttämään Bertonen hahmotelmien ajatuksen, tinkimättä kuitenkaan toimivuudesta tai käytännöllisyydestä.
Lukemattomien testien ja testikilometrien jälkeen alkoi Citroën valmistaa tätä uutta mallia Rennes-La Janaisin tehtaassa Ranskassa.


Xantia esiteltiin Geneven autonäyttelyssä keväällä 1993. Xantia ei poikennut aikaisemmista Citroëneista ainakaan siinä suhteessa, etteikö sen muotoilu olisi herättänyt keskustelua heti esittelyn jälkeen. Poikkeuksena oli, että nyt osat olivat vaihtuneet. Vannoutuneet Citroën ihmiset pitivät tätä uutta tulokasta liian konservatiivisena, liian tavallisena. Muotoilu aiheutti
kuitenkin sen, että Xantiaa myytiin nyt paljon ihmisille, joille se oli ensimmäinen Citroën.
Nyt 30 vuoden kuluttua Xantian ensiesittelystä voi sanoa muotoilua onnistuneen ajattomaksi. Auto ei tee itsestään numeroa, mutta jokainen viivanveto on tarkoin harkittu. Se on vielä perinteinen Citroën, siro ja kiilamainen:

  • Vyötärölinja on matalalla ja ikkunapinta-ala suuri
  • Akseliväli on pitkä varmistaen hyvät ajo-ominaisuudet
  • Keula on pitkällä etupyörien edessä ja takaylitys on lyhyt. Esimerkiksi Berline-mallin perästä löytyy paljon enemmän visuaalista voimaa kuin ohimennen tulee huomanneeksi.

Olipa kyseessä moottoritie tai mutkikas kestopäällyste, niin auto ohjautuu kuin ajatus juuri sinne minne on tarkoituskin. Meno on vakaata ja samalla pehmeää. Kun astuu autosta ulos, tulee haikea olo. Hei sehän oli hauskaa…

Tekniikan Maailma 6/93


BX ja Xantian ensiesittelyjen välissä oli aikaa noin 11 vuotta. Näiden kahden automallin välillä on iso hyppäys, vaikka peruskonstruktiot esimerkiksi BX 19 TRS:ssä ja Xantia 2.0i SX:ssä ovat lähes yhtenevät.
Edessä joustintuet ja takana on perinteinen taka-akselisto. Kaasunestejousitus, hydrauliikka ja jarrut ovat ratkaisuiltaan samantyyppisiä.
Xantia on kuitenkin paremmin ja vankemmin toteutettu, esimerkkinä vaikka kojelaudan sovitukset, sähköliittimet ja hallintalaitteet. Kuuntelepa ääntä, joka syntyy kun BX:n oven työntää kiinni ja vertaa sitä Xantiaan! Ajossa nitinöitä on vähemmän ja kulku vakaata, Xantialla voisi kuvitella jopa koittavansa auton huippunopeutta. Tämä ei ole toisaalta ihme, kun vertaa autojen painoja: BX 19 TRS 950 kg vastaan Xantia 1255 kg. Vertailun vuoksi XM 2.0i -90 1310 kg.

Evoluutio

Ensimmäisissä Xantioissa Chevronit olivat konepellissä, josta on helppo tunnistaa vuosimallin -93 ja alkuvuoden -94 autot. Tummanvihreä metalliväri Vert Vega oli vuonna 1993 saatavana vain VSX-varustelun yhteydessä mutta otettiin jo vuonna 1994 koko mallistoon suuren suosion takia. Maahantuoja oli esivalinnut varustelistalla Suomeen tuotaviin autoihin sumuvalot, kuskinpenkin korkeudensäädön, lämmitettävät penkit, radion rattisäätimet ja ajovalonpesimet. Alkuvuosien Xantioissa oli myös takana sähköikkunat SX-varusteversiosta alkaen.

1994

Vuonna 1994 huhtikuun 18. päivän jälkeen (RP-numero 6370) valmistetuissa autoissa chevronien paikka muuttui etusäleikköön.
Alkuvuoden 1993 autoissa ei ollut Citroënin SC.MAC järjestelmää (Systeme Citroën de Maintien de l’Assiette Constant), jota voidaan myös vajoamisenestoksi kutsua. Tämä tarkoittaa sitä, että auto ei vajoa alimpaan asentoon pysäköitäessä. Hydrauliikan muista myöhemmistä muutoksista voidaan mainita hydrauliikkapumpun muuttuminen 6-mäntäisestä kaksilohkoiseksi 6+2 malliksi, jolloin hydrauliikkaa saatiin yksinkertaistettua jättämällä virtausventtiili pois.
Vuonna 1994 kuljettajan turvatyyny tuli valinnaisvarusteeksi. Valmistusmäärä ylitti 250 000 kappaletta.
Varustetasot olivat X, SX ja VSX, jossa oli XM-mallin aktiivijousituksesta paranneltu Hydractive II-jousitus sekä ABS vakiovarusteena muiden pienempien varusteerojen lisäksi.

Erikoismalleista saatiin Suomeen ”Anniversaire” – mallia, jossa oli Alcantara-verhoilu ja metalliväri (Vert Vega, Gris Quartz, Bleu Stratos tai Rouge Cerise). Moottorit olivat tuttua XU-sarjaa kahdeksanventtiilisinä, mutta VSX-malliin sai tehokkaimman 16- venttiilisen 155 hevosvoimaisen voimanlähteen, joka oli saatavilla vuoteen 1995 asti. Moottorin teholukemaa korjattiin ensin vuonna 1994 153 hevosvoimaan ja 1995 150-hevosvoimaan, joka varmaan on lähimpänä totuutta. Moottori on teknisesti hieno muuttuvapituisine imusarjoineen ja luonteeltaan herkästi kiertävä.

1995

Vuoden 1995 toukokuussa muuttuivat kaikki moottorit uuden mallisiksi 16-venttiilisiksi. Vain automaattivaihteiston yhteydessä moottorit olivat edelleen kahdeksanventtiilisiä. Lisäksi markkinoilla oli 1.6-litrainen kahdeksanventtiilinen versio, joita on Suomessakin muutamia.
Odotettu farmarimalli Break esiteltiin syyskuussa -95. Breakin valmistus aloitettiin Heuliezin tehtailla Kaakkois-Ranskassa. Citroënillahan on ollut yhteistyötä Heuliezin kanssa jo vuodesta 1936.


Break oli esittelynsä aikaan yksi kokoluokkansa tilavimmista farmariautoista. Tavaratilan tilavuus on 618 litraa ja takaistuimet alas käännettyinä 1 690 litraa. Samana vuonna esiteltiin myös 12-venttiilinen, 110 hevosvoimainen 2.1 TD-moottori 1.9 TD-moottorin rinnalle tehokkaammaksi ja parempivääntöiseksi vaihtoehdoksi. Mallivuoden 1995 tärkeimpiä uutuuksia oli ehdottomasti Xantia Activa. Se oli ensimmäinen sarjavalmisteinen kallistuksenestolla varustettu henkilöauto. Activasssa oli Citroënin SC.CAR järjestelmä (Systeme Citroën a Controle Actif du Roulis). Activaa sai aluksi 150- hevosvoimaisella 16V moottorilla, mutta tämä korvattiin nopeasti uudella 2-litraisella Turbo C.T. – tekniikalla.
Tätä mahtavasti vääntävää moottoria oli saatavana myöhemmin myös Break-malliin VSX-varustetasolla, vaikkei sitä Suomeen tuotukaan. Activaa ei koskaan tehty Break-versiona.
Vuosimallin -95 autot tunnistaa myös 15″:ksi kasvaneista renkaista sekä vakiovarusteeksi tulleesta kuljettajan turvatyynystä. Turvallisuutta lisättiin myös pyroteknisillä turvavyönkiristimillä. Vuonna 1995 rikkoontui myös puolen miljoonan valmistetun auton rajapyykki.

1996

Matkustajan turvatyyny tuli valinnaisvarusteeksi seuraavana vuonna, jolloin esiteltiin myös uusi malliston lippulaiva Xantia V6 24V. Toinen mielenkiintoinen malliversio oli 2.1 TD moottorilla varustettu Activa.
Syyskuun 1996 kolmannen päivän jälkeen (RP-numero 7239) valmistuneissa autoissa oli takaluukkuun upotettu lisäjarruvalo. Vuodesta 1996 jousipallot muuttuivat niin, että kaikissa autoissa oli samanlaiset pallot moottorikokoon katsomatta. Aikaisemminhan pienemmällä moottorilla varustetussa autossa oli pallon paine ja iskunvaimennusventtiili suurempi kuin suuremmalla moottorilla varustetuissa autoissa. Xantiaan saa myös Belgialaisen I.F.H.S:n valmistamia Comfortpalloja, joista käyttäjillä on hyviä kokemuksia. Xantian lisäksi näitä Comfort-palloja saa muihinkin Citroën malleihin (CX, BX, XM, C5).

1997

Aikaisemmin lukkiutumaton jarrujärjestelmä oli vakiona vain VSX- ja Activa-malleissa, mutta vuonna 1997 se tuli vakiovarusteeksi kaikkiin malleihin. Samana vuonna ennen kasvojenkohotusta Xantiasta esiteltiin ”Audace”, ”Tentation” ja ”Athena” -erikoismallit ja 1.6- litraiset moottorit pudotettiin valikoimasta.

Joulukuussa 1997 esiteltiin uudistunut Xantia, tyyppikoodiltaan ”X2”. Harvoin mikään automerkki on onnistunut kasvojenkohotuksessa näin hyvin kuin Citroën onnistui Xantian kohdalla. Xantia säilytti sille ominaisen sirouden, vaikka puskurit hieman ”pullistuivatkin”.

Pelkkä kasvojenkohotus se ei ollut, vaan Xantiaa oli paranneltu myös peltien alta. Uuden maskin (yhdessä konepeiton kanssa) ja puskurien lisäksi takavalot muuttuivat puna-mustista puna-valkoisiksi. Kojetaulu päivitettiin, mutta perusilme säilytettiin ennallaan. Näppäiltävästä varkaudenestokoodista luovuttiin ja käynnistyksenesto liitettiin virta-avaimeen. Tuulilasinpyyhkijät toimivat nyt automaattisesti sadetunnistimen ohjaamana. Ilmastointilaite yleistyi ja oli osassa malleista vakiovarusteena. Xantia koki myös muita teknisiä muutoksia, joista mainittakoon uusi ”oppiva” automaattivaihteisto mallia AL4. Sisutuksessa SX varustelun yhteydessä siirryttiin plyysiverhoilusta kankaaseen, eivätkä takaikkunat säätyneet enää sähköllä. Penkit antoivat enemmän sivuttaistukea ja istuintyyny oli pidempi. Myöhemmin samana vuonna istuimiin sai taas plyysiä. Mainoksissa käytetty metalliharmaa Gris Quartz muodostui face-liftatun Xantian suosikkiväriksi.

1998

Heinäkuussa 1998 lisättiin sivuturvatyynyt kaikkiin malleihin, ja vuoden lopussa esiteltiin Xantia HDi. Se on PSA:n kehuttu suoraruiskutusdiesel, joka toimii yhteispaineruiskutuksella (common rail). Suoraruiskutuksen etuna yhdessä korkean ruiskutuspaineen kanssa on moottorin parantunut hyötysuhde. HDi-moottorista oli Xantiaan saatavilla aluksi 80 kW versio sekä noin vuotta myöhemmin 66 kW versio. 1.8-litrainen bensiinimoottori oli Berlingosta tuttu 90hv moottori. Aikaisemminhan 1.8 litrainen kahdeksanventtiilinen kone tuotti 103 hevosvoimaa.

1999

Vuonna 1999 valmistui miljoonas Xantia. Suomessa esiteltiin Xantia Exclusive, jossa oli varsin kattava varustelu. Exclusivessa oli mm. alcantara-verhoilu keskikyynärnojalla, neljä turvatyynyä, metalliväri, jalopuukoristelu ja ilmastointilaite.
Hinnaltaan Exclusivet alkoivat 141 800 markasta, joka oli todella kilpailukykyinen hinta luokassaan. Exclusive-varustelun sai sekä Berlineen, että Breakkiin.

2000

Citroën C5 esiteltiin Pariisin autonäyttelyssä syyskuussa 2000 ja saman vuoden lopulla Xantiamallistoa karsittiin. Jäljelle jäi kolme moottorivaihtoehtoa (1.8-16V, HDi 90 ja HDi 110). Xantian valmistus Ranskassa loppui lokakuussa 2001.

Kaikkiaan Xantiaa valmistettiin 1 216 734 kappaletta. Suomessa myytiin yhteensä 9019 Xantiaa, joista 615 oli Dieseleitä. Vuosittainen myynti oli keskimääri 1200 kpl poissulkien vuodet 1993 (566kpl), 2000 (721kpl) ja 2001 (52kpl). Alkuperäisistä vuonna 1993 esitellyistä värivaihtoehdoista kolme säilyi tuotannossa loppuun saakka. Ne olivat Blanc Banquise, Gris Quartz ja Noir Onyx. Xantiaa valmistettiin lisäksi vuodesta 2001 Iranissa. Valmistajana toimi Saipa, ja sen juuret olivat vuonna 1966 perustetussa Citroënin Iranin tehtaassa. Xantian lisäksi tahtaassa tehtiin mm. Nissan Maximaa.

Ikinuori eläkeiässä

On hurjaa ajatella, että ensimmäiset Xantiat ovat pian museorekiterikelpoisia Suomessa. Toivottavasti tämä arvostettu malli elää vielä pitkään harrastekäytössä, vaikka kannan kato onkin viimeisen viiden-kymenen vuoden aikana ollut kova. Myös varaosien saannissa on tällä hetkellä suvantovaihe, joka vaikeuttaa autojen pitämistä liikenteessä. Lue lisää Suomen vanhimmista Xantioista toisesta blogikirjoituksesta.

Antti ja Mikko

Kuvat: kirjoittajat, Citroën ja Korpivaara Oy:n arkisto
Tämä juttu on julkaistu 15-vuotta sitten erillispainoksena.

Tuotannon aloitusTuotannon lopetusKokonaistuotantoMuutoksia
Berline199320011 216 734’93, ´94, ´95, ´96,
´97, ´99, ´00
Break19952001146 311´97, ´99, ´00