DS Automobiles on esitellyt uuden lippulaivansa. Uusi suuri sedan kantaa nimeä DS9 ja tulee kilpailemaan kovaan ryhmään, jota ovat hallinneet Mercedes-Benzin E -sarja, BMW:n 500-sarja, Audi A6 ja Volvo S90. Aika näyttää millaiseen menestykseen DS:n eväät riittävät tässä kovassa seurassa.

Aivan aluksi kannattaa tarkastella uutuuden kokoa. Neliovisen sedanin pituus on huimat 4,93 metriä ja leveyttäkin on peräti 1,85 metriä. DS9 asettuu kooltaan ilman muuta ”isojen kissojen” kastiin. Vertailu alkuperäiseen DS:ään kertoo nimittäin uutuuden olevan 10 senttiä pidempi, ja 6 senttiä leveämpi (DS 4,83m/1,79m). Edustuskäyttöön pidennetyn CX Prestigenkin mitat jäävät toiseksi (4,91m/1,77m), mutta C6:n kanssa painitaan jos samoilla hehtaareilla (4,91m/1,86m). XM on ”kissalauman” pienin 4,71 metrin pituudellaan ja 1,79 metrin leveydellään. Käytännössä DS9 on siis melko tarkasti Citroën C6:n kokoluokkaa niin pituuden, leveyden kuin akselivälinsäkin (2,90) osalta. Isojen kissojen akseliväli -kilpailun suvereeni voittaja on vanha DS21 3,12 metrillään, kakkostilan vie CX Prestige 3,09m ja pronssin korjaa ceekuutonen (2,90m). Mitalisijojen ulkopuolelle jää Citroën XM 2,85 metrin akselivälillään.

DS9 raear
Takaikkunan yläkulmista löytyvät ääreisvalot, joista syntyy mielleyhtymä alkuperäisen DS:n katon rajaan sijoitettuihin takavilkkuihin.

Sulavalinjainen DS9 muistuttaa sivuprofiililtaan neliovista coupe- tai jopa viisiovista fastback-mallia. Sivulinjassa huomio kiinnittyy piilotettuihin ovenkahvoihin, jotka PSA:n autoissa nähtiin ensimmäisen kerran DS3 Crossback -mallissa. Kylkilinja on puhdas ja lähes vailla pokkauksia, joita sitten löytyy enemmänkin auton C-pilarista.

ds9-Performance
Takavaloja myötäilevät kromilistat luovat näyttävyyttä takaosaan

LED tekniikalla toteutetut takavalot noudattavat muista DS-malleista tuttua 3D-linjaa. Takaikkunan yläkulmista löytyvät ääreisvalot, joista syntyy mielleyhtymä alkuperäisen DS:n takavilkkuihin.

Sisällä autossa tunnelma on tyylikäs, mutta samalla myös hyvin tuttu. DS9:n kojetaulu perustuu pitkälti DS7 Crosback-malliin. Ainoat pienet erot ovat oviverhoiluissa, ilmaritilöissä sekä suuren näyttöruudun alla olevan säilytystilan järjestelyissä.

DS9 dash

Kuten muissakin DS-malliston autoissa ostaja voi valita autonsa sisustuksen useasta teemasta, erilaisilla nahkaverhoiluilla ja värimaailmalla. Sanomattakin on selvää, että auton 2,9 metrin akseliväli tarjoaa takamatkustajille ruhtinaalliset tilat. Takamatkustajia hemmotellaan myös lisävarusteena saatavilla penkkien lämmityksellä, ilmastoinnilla ja hieronta ominaisuudella.

Ds9 etuviisto

Citroënista periytyvän lippulaivan tapauksessa kiinnostavaa on tietenkin mukavuus ja erityisesti jousitusratkaisut. Niiden osalta DS nojaa jälleen DS7-mallissa esiteltyyn Active Scan -jousitukseen. Käytännössä puhutaan siis järjestelmästä, jossa jousena toimii perinteiset kierrejouset, mutta iskunvaimennus on säätyvä. Tuulilasiin asennettu kamera lukee tienpinnan epätasaisuudet ja antaa tietokoneen välityksellä komentoja sähköisesti säätyville iskunvaimentimille. Vaimentimissa on kaksi asetusta ’comfort’ ja ’dynamic’, joista tietokone valitsee kuhunkin ajotilanteeseen paremmin soveltuvan. DS7 Crossback’n yhteydessä järjestelmää on kehuttu toimivaksi, vaikka todellisuudessa ollaan melko kaukana Citroënin hydrauliikalla toteutettujen järjestelmien ”taikamatoksikin” kuvatusta mukavuustasosta.

D9 etu 07_30
Konepeiton keskelle sijoitettu kromilista antaa autolle erottautumistekijän

DS9:iin on saatavana melkoinen joukko erilaisia ajoavustimia, joista useimmat ovat entuudestaan tuttuja PSA:n muista automalleista. DS Drive Assist mahdollistaa kakkostason puoliautonomisen ajamisen toiminnot, jossa yhdistyvät adaptiivinen vakionopeudenksäädin, ohjausavustaja ja kamera-avusteinen kaistavahti. Muista avustimista kannattaa mainita automaattinen pysäköintiavustin, samoin kuin DS Night Vision, joka käyttää infrapunakameraa näyttämään tietä selkeästi pimeillä ja valaisemattomilla teillä.

2020-DS9-Ld Vision
DS9 on varustettu älykkäillä LED-valoilla

DS Smart Access mahdollistaa auton lukitusjärjestelmän kauko-ohjauksen älypuhelinsovelluksella. Käytössä on myös MyDS-palvelu, joka mahdollistaa jopa viiden älypuhelimen käytön avaimena ovien avaamiseen ja auton käynnistämiseen.

Perusvoimalinjana on etuvetoinen pistokehybridi 1,6 litran ahdetulla bensiinimoottorilla varustettuna, jota avustaa sähkömoottori ja 11,9 kWh akku. Yhdistelmä tuottaa 222 hevosvoimaa ja mahdollistaa noin 50 kilometrin ajon pelkästään sähkökäytöllä.
Myöhemmin malliston kerrotaan laajenevan 360 hevosvoimaiseen lataushybridiin, joka on myös nelivetoinen. Kolmantena voimalinjana nähdään myöhemmässä vaiheessa E-Tense-lataushybridi, joka tuottaa 350 hevosvoimaa ja tämä yhdistelmä on varustettu myös pidemmän toimintamatkan akustolla.

Kokonaan sähköttömäksi voimalinjaksi on tarjolla ainoastaan 225 hevosvoiman PureTech-moottori. Kaikki autoon saatavat voimalinjat luottavat Aisinin kahdeksanpykäläiseen automaattivaihteistoon.

DS9 valmistetaan Kiinassa ja näin ollen mallin myynti käynnistyy myös Kiinan markkinoilta kevään 2020 aikana. Eurooppaan saapumisen aikataulua ei ole vielä vahvistettu.

Vesa

Lähde ja kuvat: DS Automobiles