Citroën D-mallin Break ja Familiale versiot olivat 50/60-luvun Suomessa erittäin harvinaisia autoja. Ei siis ole mikään yllätys, että nykyään niitä näkee lähinnä vanhojen autojen tapahtumissa, jos niissäkään.

Ensimmäinen ID 19 Break Luxe tuli s/s Pallaksen lastina marraskuussa 1959. Tämä harmaa (Gris Palombe, AC 145) auto toimitettiin joulukuussa Kiljavan parantolalle, eikä sen myöhemmistä vaiheista valitettavasti ole tietoa. Kiljavan parantola oli varmaankin tyytyväinen auton ominaisuuksiin, sillä kolme vuotta myöhemmin marraskuussa 1962, heille toimitettiin Blanc Carrare (AC 144) värinen ID 19 Break Luxe. Tietojemme mukaan vanhempi Break ei tullut tähän uudempaan vaihdossa.

Citroën D-mallin ”farmari” -versioiden tuontimäärät jäi vähäisiksi:

  • 1950-luvulla tuli vain 4 kpl Break malleja
  • 1960-luvulla 39 kpl Break ja 8 kpl Familiale malleja sekä yksi ambulanssi
  • 1970-luvulla 3 kpl Break ja yksi Familiale malli

Huhtikuussa 1960 rantautui ainokainen ID 19 Ambulanssi. Se toimitettiin Tammer-Autolle Tampereelle, josta se myytiin eteenpäin paikalliselle ambulanssiyrittäjälle. Tästä autosta on säästynyt kuvatallenne, joka siitä otettiin todennäköisesti on Korpivaaralla ennen auton toimittamista Tampereelle.

Tämä ambulanssi oli ainoa, joka saatiin Suomeen.
Kuva: Korpivaara Oy, Antti Pitkäsen arkisto

Kesäkuussa 1960 ensimmäiset kaksi Familiale -mallia laivattin s/s Eckerön lastiksi ja tuotiin Suomeen. Näistä ensimmäinen väriltään musta auto toimitettiin Hämeen Autokeskukselle Lahteen. Toinen harmaa auto myytiin kanttori Kalle Suoniolle Hyvinkäälle. Samana vuonna tuli vielä yksi ID 19 Familiale Confort. Tämä niin ikään musta auto jäi Korpivaaran tytäryhtiö Farmingin käyttöön ja se rekisteröitiin tunnuksella BÖ-155.

Citroën ID 19 Luxe vuodelta 1964 kuvattuna DS50 -vuotta Suomessa juhlakulkueen aikana vuonna 2006. Tämän auton alkuperäinen väri oli Blanc Carrare (AC 144) ja se toimitettiin uutena Tammer-Auton kautta ensimmäiselle omistajalleen. Auto on edelleen olemassa.
Kuva Antti Pitkänen

Pop-laulaja Markku Suomisen alkoholinhuuruisesta keikkaelämästä kertovassa puolidokumentaarisessa satiirissa, Narrien illat, nähdään sivuosassa kaksi Citroën ID Breakia.

Elokuvan kuvausten aikaan noin neljä vuotta vanha ID 21 Break oli hyvässä kunnossa. Takana näkyy vanhemman ID Breakin keula sekä volsun ”junakeula” pakettiauto.
Kuva: YLE

Ottaen huomioon miten harvinaisesta automallista on kyse, on suoranainen ihme, että kaksi ID Break -autoa on tallentunut kotimaiseen elokuvaan. Narrien illat kertoo laulaja Markku Suomisesta ja hänen yhtyeensä edesottamuksista 1960-luvun lopun Suomessa. Yhtyeen keikkamatkat taitetaan Blanc Carrare (AC 144) värisellä ID 21 Break Luxella, jonka osti alunperin vuonna 1966 T:mi A. Jurvalainen Oulusta. Auton ensimmäinen tunnus oli XTD-32 ja se esiintyi myös Markku Suomisen musiikkivideossa Mabuse.
Elokuvan toinen Break, Bleu Pacifique (AC 607) värinen ID 19 Break Luxe, esiintyy muutamassa kohtauksessa joista hienoin on kun autot ajavat maantiellä rinnakkain. Mahtoiko ohjaaja tuolloin ymmärtää miten hienoa kuvamateriaalia tuossa syntyi meille Citroën -harrastajille katsottavaksi? Iloksemme tämä sivuosassa ollut vuoden 1962 Break on säilynyt ja on tätä kirjoittaessa kunnostuksen alla.

ID 21 Break Luxe 1966 ja ID 19 Break Luxe 1962 ajavat rinnakkain elokuvassa Narrien illat. Kuva: YLE
Vuoden 1971 DS 21 Break oli alunperin Kauko Hakalan, joka oli Markku Suomisen yhtyeen yksi muusikoista. Tässä auto on kuvattu Lahden Classic Motor Show:ssa. Auton alkuperäinen väri on Blanc Meije (AC 088). Kuva: Vesa Kasari

Kaikkiaan vain 56 autoa tuli virallista maahantuontikanavaa pitkin Suomeen,

Vuonna 1972 tuotiin Suomeen vain yksi punainen (Rouge) ID20 Familiale. Historiansa aikana se toimi mm. taksina, johon D-mallin Familiale sopikin erittäin hyvin.

ID 20 Familiale kuvattuna Automobile Citroën Ry:n tapahtumassa vuonna 1989.
Kuva: Vesa Kasari
Citroën ID 19 Break Confort vuodelta 1962 Automobile Citroën Ry:n kesätapahtumassa vuonna 2006. Auto toimitettiin uutena Vaasaan Erja Elolle ja sen alkuperäinen väri oli Bleu de Provence (AC 612). Kuva: Antti Pitkänen

Muutamia latolöytöjä on harrastajien toimesta paikannettu ja osa on ollut pelastettavissa. Kaikkiaan säilyneitä autoja on alle kymmenen.

Oikealla Iisalmessa ruumisautona toiminut musta vuoden 1963 ID 19 Break Luxe. Tällä hetkellä ruumisauton kuntoluokitus on ”raato”. Vasemmanpuoleisella autolla ei ole alkuperäistä suomihistoriaa. Kuva: Mikko Lisinen
Lauri Saarisen maalaamo osti tämän ID 19 Breakin vuonna 1964. Sen alkuperäinen väri oli Bleu de Provence (AC 612) ja sen ensimmäinen tunnus oli ALA-88. Tässä kuvassa se viettää aikaa Inkoossa perunannostokoneen kaverina vuonna 1994. Auto on edelleen olemassa Tampereen seudulla. Kuva: Mikko Lisinen

Syyskuussa, vuonna 1972, Suomeen saatiin kaksi viimeistä D-mallin Break autoa. Kumpikin oli DS 23 Break Confort -versiota. Näistä ensimmäinen oli väriltään Rouge Massena (AC 423) ja se toimitettiin Y. Liehusen maalaamolle Helsinkiin. Auton nykykunto on ”purettu projekti”. Sen sijaan jälkimmäinen sininen auto on kunnostettu. Se toimitettiin alunperin Yhdysvaltojen Suurlähetystöön Jerome Joseph Stengerille. Tämän jälkeen auto oli vain yhdellä omistajalla, jonka kuoltua auto päätyi vuonna 1982 nykyiselle omistajalleen.

DS 23 Familiale vuodelta 1972 oli viimeinen Suomeen tullut Break/Familiale. Auto on kunnostettu ja ajossa. Tämä Vesa Kasarin ottama kuva on vuodelta 1989 Nauvosta.

Antti
Lähde: Michael Cedercreutzin, Mikko Lisisen ja Manu Huvilan taustatutkimukset sekä Citroën Suomessa -kirja
Kuvat: mainittu kuvien yhteydessä