Ruotsalaisissa kilvissä oleva D-malli on kuvattuna Kampin Autotalon edessä, mutta miksi? Tämä kuva-arkistosta löytynyt yksittäinen tallenne ilman mitään saatetta on askarruttanut pidemmän aikaa kunnes sille viimein löytyi selitys.

Eletään 1950-luvun loppua, tarkalleen syyskuuta 1958. Yhdysvaltalais-ranskalainen tanssija, laulaja ja näyttämötaiteilija Josephine Baker vieraili Ruotsissa ja lainasi paikalliselta maahantuojalta (Automobiles Citroën Ab) käyttöönsä upouuden Citroën ID:n kiertueautokseen. Vuotta aikaisemmin hänellä oli lainassa Ranskan Suurlähettilään musta vuosimallin 1956 DS19 runkonumerolla 000 612, joten voidaan olettaa automallin olleen taiteilijalle mieleinen.

Josephine Baker ja hänen suomalainen adoptiolapsensa Jari Hannu Bouillon-Baker kuvattuna sairaalan edessa Ruotsissa vuonna 1958.
Kuva Karl-Otto Strandberg

Samalla kiertueella Josephine Baker kävi myös Suomessa esiintymässä. Kaikkiaan hän kiersi Suomessa kokonaisen viikon ja kiertue piti sisällään esiintymiset Helsingissä (Ruotsalainen teatteri 12.9.1959), Turussa, Tampereella, Vaasassa ja Lahdessa. Mukaan kiertueelle hän otti tuolloin 4½ -vuotiaan adoptiopoikansa Jarin, jolle matka Suomeen oli ensimmäinen sitten adoption. Kaikkiaan Josephine Baker adoptoi 12 lasta eri puolilta maailmaa ja piti huolen siitä, että lapset oppivat kotimaansa kielen ja kulttuurin. Osittain tämä tavoite toteutettiin kiertueiden aikana kuten tälläkin kertaa.

Suomen kiertue tehtiin samalla vuoden 1958 tuotannosta valmistuneella ID:llä. ID19, runkonumerolla 207 102, rekisteröitiin 7.7.1959 tunnuksella AA 32727 Automobiles Citroën Ab esittelykäyttöön. Kuvissa auto on siis vain muutaman kuukauden vanha, joten Korpivaara toimitti autolle Suomessa todennäköisesti määräaikaishuollon kiertueen aikana.

ID19 myytiin pian kiertueen jälkeen, 15.10.1959, tanssija koreografi Albert Gaubierille, jolla auto oli käytössä alkuvuoteen 1965, jolloin se poistettiin jostain syystä liikenteestä. Auton lyhyt elämä oli kuitenkin täynnä taidetta ja glamouria!

Antti

Kuvat: Antti Pitkäsen arkisto, Karl-Otto Strandberg
Kiitokset: Mikael Thelin, d-tour.se

In 1958, American-French dancer, singer and stage artist Josephine Baker visited in Sweden and borrowed a brand new Citroën ID from a local importer (Automobiles Citroën Ab). A year earlier, she loaned black DS19 with frame number 000 612 from the French Ambassador, so it can be assumed that the car model was really pleasing her.

On the same tour, Josephine Baker also performed in Finland. In total, she toured this time in Finland for a week and the tour included performances in Helsinki (Swedish Theater on September 12, 1959), Turku, Tampere, Vaasa and Lahti. She took her 4½-year-old adoption son Jari along to the tour, for whom the trip to Finland was the first since the adoption. All in all, Josephine Baker adopted 12 children from all over the world and ensured that children learned to speak their native language and get to know their culture. This goal was partly achieved during her tours as it was also the case in this time.

The same car was used also in Finland. ID19, with frame number 207 102, was registered on July 7, 1959 (AA 32727) for Automobiles Citroën Ab demonstration use. In the pictures, the car is only a few months old, so the car was probably being maintained during the tour (first image). The car was sold shortly after the tour, on October 15, 1959, to dancer choreographer Albert Gaubier, who had the car in use until early 1965, when it was taken out of service for some reason. However, the short life of the car was full of art and glamour!