Vuoden paras moottori vai Tuskaa, Harmia ja Pettymyksiä?

Vuonna 2006 PSA ja BMW AG solmivat yhteistyösopimuksen pienien bensiinimoottorien kehittämisestä yhdessä. Vuotta myöhemmin esiteltiin ensimmäisen sukupolven ”Prince”-moottoriksi kutsuttu 1.6-litrainen, vapaasti hengittävä sekä turboahdettu moottori. Moottorien ominaisuuksia ovat polttoaineen suorasuihkutus, Twin-Scroll -turboahdin sekä muuttuva imu- ja pakoventtiilien ajoitus. Lisäksi tehoalue näissä moottoreissa on todella laaja 120:stä aina 270 hevosvoimaan saakka. Moottorissa on öljypumppu, joka pumppaa vain tarvittavan määrän öljyä, mikä vähentää energiantarvetta ja siten myös polttoaineenkulutusta. Kulutuksen pienentämiseksi moottorin mekaaninen vesipumppu on sähköisen vapaakytkimen avulla kytkettävissä pyörimään vain tarvittaessa.

tabla-citroen
Näissä Citroën-malleissa on tämä moottorityyppi käytössä

Moottori palkittiin toistuvasti vuosina 2007-2014 ”Engine of the year” –palkinnolla luokassa 1.4-1.8 -litraiset moottorit, mutta onko siitä pidempiaikaiseksi kumppaniksi?

THP-moottorien luotettavuudesta alkoi melko nopeasti kuulumaan huolestuttavia merkkejä niin BMW:n, Minin, Peugeotin kuin Citroëninkin suunnalta. Ensimmäisiä oireita oli kaasuläpän jäätymistapaukset, joka aiheutti huonoa käyntiä ja tehottomuutta muttei välttämättä vielä moottorin vikavalon syttymistä. Kaasuläppäkoteloon saatiin päivitys, joka ainakin vähensi ongelmia mutta lisää oli tulossa.

Engine fault, repair needed

Osa autoista alkoi kärsimään nykimisistä ja jakoketjun venymisestä aiheutuneista käyntihäiriöistä. Moottori ei ole kuitenkaan niin herkkä täystuhoon jakoketjuongelmien takia mitä muutamilla muilla valmistajilla tilanne on ollut. Tosin samalla täytyy todeta, että myös THP-koneita on jouduttu vaihtamaan. Alkuun tehdas muutti hieman ketjun sallittua venymää ohjelmallisesti, jolloin venyminen ei näkynyt käyttäjälle niin herkästi. Myöhemmin jakoketjuun tuli päivitys parannetuilla osilla mutta jo useampia tapauksia on tullut ilmi, etteivät nämäkään päivitykset ole tuoneet ratkaisua ongelmaan.

Ei kahta ilman kolmatta sanotaan

Moottorissa on polttoaineen suorasuihkutus ja pakokaasujen takaisinkierrätys. Hienoja keksintöjä kumpikin ja maailma on taas hieman puhtaampi paikka elää. Suorasuihkutusmoottorissa polttoainetta ei ruiskuteta imusarjaan vaan suoraan sylinteriin ja pakokaasujen takaisinkierrätys johdetaan imusarjaan. Tämä järjestely aiheuttaa sen, että sekä imusarjalla, että imuventtiileillä on taipumus karstoittua. Imusarja voidaan puhdistaa kemiallisesti tai mekaanisesti mutta sen vaikutus on vain väliaikainen. Joihinkin yksilöihin on takuuaikana vaihdettu uudenmallinen imusarja, jossa takaisinkierrätys on tuotu lähemmäksi imuventtiilejä. Tämä vähentää karstan syntymistä mutta ei taaskaan täysin poista ongelmaa. Tässä vaiheessa on hyvä tarkentaa, että nämä ongelmat koskevat myös muiden valmistajien suorasuihkuturboja.

Oma kokemus rajoittuu yhteen THP156 yksilöön, jossa jouduttiin korjaamaan jakopää, ensin putsattiin ja lopulta vaihdettiin kokonaan uusi imusarja, turbon jäähdytysmoottori ja lopuksi koko kone. Tässä vaiheessa kilometrejä autolla oli takana noin 77 tkm ja lukuisia nykimisiä ja ” Engine fault, repair needed” –aamuja. Samaan hengenvetoon täytyy todeta, että Citroënin jälkimarkkinointi toimi upeasti eikä asiakasta jätetty missään vaiheessa ongelman kanssa yksin.

Olen kuullut, että PSA:n itse kehittämät PureTech –moottorit ovat olleet luotettavia mutta jäämme seuraamaan tilannetta. Sen sijaan käytettyä THP –moottorilla varustettua autoa ostaessa kannattaa olla tarkkana ja laittaa hakukoneeseen ” thp moottori ongelmat” ennen ostopäätöstä.

Englanninkielinen artikkeli; how to keep your THP engine health and happy antaa vinkkejä tämän moottorin kanssa ajaville.

Antti