Etenkin 1980-luvulla Citroën merkitsi selkeästi auton takaluukkuun nimikyltillä mallin, moottorikoon ja varustetason. Citroën CX -malleissa nämä laatat olivat lopulta ennätyksellisen pitkiä!

Suomessa autot olivat useammin karvalakkimalleja, joten laatan pituudella ei niinkään päässyt kehumaan. Ulkomailla (ja korinvaihtoautoissa) asia oli usein toisin ja etenkin TURBO -sana oli kova juttu.
Tutkitaanpa vähän ennätysten kirja -tyylin, missä mallissa on ollut se pisin laatta…

No mikä on pisin?

  • Lyhimmillään CX:n mallien laatta oli tietysti hinnat alkaen malleissa. Tässä tapauksessa CX 20 -mallin laatta oli vain 11 cm
  • Laatat ovat tästä eteenpäin suhteellisen saman pituisia, mutta seurava hyppäys tapahtuu CX 25 TRD TURBO 2 -mallin kohdalla, laatta on pituudeltaan jo 35 cm!
  • Jos panosti välijäähdytettyyn bensa-turboon, sai laattaan sentin lisää, eli CX 25 GTi Turbo 2 -mallissa on 36 cm pitkä laatta.
  • Tästä pystyy vieläkin parantamaan, nimittäin jatkamalla auton akseliväliä, sillä CX 25 Limousine Turbo on tämä kokoelman pisin laatta,  pituus tasan 40 cm! Painoa tällä komeudella on hieman alle 100 grammaa.
cx_kyltit_kaikki.jpg
Kokoelma CX-mallien takaluukun nimilaattoja.

Aluksi nämä nimilaatat olivat metallivalua ja suhteellisen painaviakin, mutta 1980-luvun puolen välin jälkeen laatat vaihtuivat muovisiin. Metallisten laattojen takana lukee ”Bomisa Milano”, joka on ollut näiden toimittaja. Laattoja on ollut jokaisessa valmistetussa autossa useampi, joten niitä on vuosittain tarvittu huimia määriä!

Ja voittaja on…

Tämän kokoelman kyltti ei vielä ole se pisin, koska Limousineenkin sai välijäähdytetyn Turbo-moottorin. Silloin autoon lisättiin vielä numero ”2”, eli koko komeudessaan CX 25 Limousine TURBO 2. Tämä toi kylttiin lisää 3 cm, eli tulos olisi 43 cm!

cx_kyltti_limousine_turbo2.jpg
Vielä olisi viitisen senttiä tilaa, ennen kuin takaluukun avausnappi tulee vastaan…

Ehkä tässä kohtaa saavutettiin jonkinlainen lakipiste ja muoti muuttui täysin, sillä harvemmin enää näkee millä moottorilla varustettu auto on kyseessä….

Mikko

Ps. Jos jollain on tiedossa vielä pidempi CX:n takaluukun nimilaatta, otamme vinkin vastaan!