Ensimmäistä talvea allani on Citroën C4 Berline, vuosimallia 2007. Olen positiivisesti yllättynyt miten kiva auto se on ajaa, myös liukkailla tien pinnoilla. Auto on todella tasapainoinen ja suuntavakaa kaikissa tilanteissa.

Sopivasti eteeni osui Tekniikan Maailma -lehden suuri talvitesti vuodelta 2005. Siinä oli mukana omaa autoani vastaava C4 1.6 bensakoneella ja ESP:llä. Lehden havainnot ajettavuudesta olivat samat kuin omani:
C4 sai ainoana autona kaikista ajettavuuden osa-alueista kiitettävät arvosanat!

talvitesti2005

Perinteiseen TM tapaan mittaustuloksien merkitys pisteytyksessä kuitenkin kumotaan  subjektiivisella mielipiteellä ja lauseella:
”Citroen on erikoinen yhdistelmä rauhallisuutta ja hermostuneisuutta. Auton on itsessään suuntavakaa ja rauhallinen kulkija, mutta ohjauspyörän kautta välittyy paljon ristiriitaista informaatiota.”
Niinpä loppupisteissä, sarakkeessa ”Talviajo maantiellä”, C4 on saanutkin odottamani 10 pisteen sijaan vain 8 pistettä… Saman 8 pistettä sai esimerkiksi BMW, vaikka sillä ei ole yhtään kiitettävää arvosanaa ja jopa yksi välttävä.
Oma nelkkuni ei vielä ole välittänyt ristiriitaista informaatiota ratin kautta, mutta ymmärtäähän sen, että VAG-tuotteet piti tässäkin testissä saada kärkeen 🙂

Voisin kirjoittaa lisääkin kritiikkiä testin pisteytyksistä, etenkin kohdasta ”Talvivarusteet”,  mutta annetaan nyt olla. Ei C4 kuitenkaan huonosti sijoittunut, koko testi on luettavissa TM:n numerosta 3/2005. Kestotilaajilla tämä onnistuu helposti TM:n digipalvelun arkiston kautta.

Parannettavaa C4:ssa olisi lyhyissä ajovaloissa, ne saisivat näyttää hiukan laajemmalle. Tästä olen testaajien kanssa samaa mieltä. Lisäksi auton mukana tulleet nastarenkaat haluaisin vaihtaa kitkoihin, ehkä jopa vakiona olevaa 205/55-16″ kokoa kapeampiin. Mielestäni 205-leveys on tarpeeton pikkuautoon jo pelkästään ajomelun vuoksi.

Mikko

PS: Aiheeseen liittyen voitte palauttaa muistiin Xantian talvitestin voiton vuonna 1994