Citroën HY on sympaattinen pakettiauto ja niin ovat nämä vanhat Japanissa valmistetut leikkiautotkin. Tutkitaanpa niitä hiukan tarkemmin.

Tomica on japanilaisen Takara Tomy Co. of Japan -yrityksen tuotemerkki. Tomica valmisti ensimmäiset metalliset leikkiautot vuonna 1970 ja sitä kutsutaan usein Japanin Matchboxiksi. Yritys halusi Amerikan ja Euroopan markkinoille ja sen oli alettava valmistaa leikkiautoja, joilla oli esikuva näillä markkinoilla.

Pienemmät leikkiautot olivat mittakaavaa 1:71, tästä on esimerkkinä pienempi sininen ”Citroën H Truck” tuotenumerolla ”F17”. Takana on pariovet, jotka aukeavat. Muovisessa pohjassa on vuosiluku (c) 1979, joten alkuperäinen muotti on varmasti tältä ajalta. Nykyisin tuntuu hassulta, että lelussa on tupakkafirman mainokset, mutta tuohon aikaan se varmaan oli ihan korrektia…

tomica_hy_03.JPG
Pohjissa on mallinnettu myös varapyörän ja tankin paikat.

Tomicalla oli myös isompi, 1:43 mittakaavan, Dandy -sarja. Tästä on esimerkkinä punainen isompi HY ”Candy”, tuotenumero ”F14”. Siinä on molemmilla sivuilla aukeavat liukuovet ja takaovetkin aukeavat oikeaoppisesti kolmessa osassa. Tämä on myös aivan 1970-luvun lopusta. Todella hieno malli!

tomica_hy_02
Tomican pakettiautoissa on aukeavat takaovet ja isommassa on myös toimivat liukuovet molemmilla sivuilla.

Tomicalla oli pienet leikkiautot HY:n lisäksi 2CV:stä ja SM:stä. Ne olivat myös kaikintavoin onnistuneita. Muuten, Tomican leikkiautoissa on niin pehmeä jousitus, että niillä ajaminen on erittäin mukavaa…

Olen saanut nämä kaksi lapsena lahjaksi. Aiemmassa viikon keräilyesine -jutun kommenteissa tuli ilmi, että nämä saattavat olla peräisin Eiliset lelut -nimisestä liikkeestä.
Autoja on mukavasti liikkeellä ulkomaisissa nettihuutokaupoissa eivätkä ne ole kovin kalliita. Värejä ja aiheita on paljon erilaisia.

Mikko

Tässä alla lukijan lähettämiä kuvia hänen Tomica Dandy ”nuudelikeittiö” -mallista. Hieno yhdistelmä ranskalaista ja japanilaista kulttuuria samassa pienoismallissa, kiitos Topi!