Matchbox teki 1970-luvun alussa mittakaavassa 1:43 leluautoja, joita kutsuttiin Speed Kings -sarjaksi. Moni ´70-luvun lapsi varmasti muistaa tämän nopean lääkärinauton, jolla saavuttiin kolaripaikalle.

Ennen lääkäriauton tuloa mallistoon, Matchboxilla oli tummanpunainen siviiliversio Citroën SM:stä. Auton pohjassa on vuosileima 1971, mutta tiedossani ei ole kuinka kauan tämä malli oli tuotannossa. Epäilen sen kuitenkin poistuneen samoihin aikoihin kun malli muuttui lääkäriautoksi.

IMG_3563.jpg
Citroën SM, K-33
Lääkärin SM tuli mallistoon todennäköisesti vuonna 1976 ja siinä on värityksen lisäksi katolla ikkunoiden kanssa samanvärinen vilkku. Kummassakin autossa on vielä kapeat nappirenkaat. Myöhemmin renkaat muuttuivat leveämmiksi ja vanteet kasvoivat suuremmiksi, mutta tähän Speed Kings -malliin ne eivät koskaan tulleet.

IMG_3564.jpg
Citroën SM ”Doctors car” K-62
Kummassakin autossa oli aukeavat ovet ja ”sävylasit”. Malli on mittasuhtailtaan melko tarkka ja yksityiskohdat ovat paikoillaan. Hieno yksityiskohta on lasikeula.

Oheisessa Matchboxin luettelossa auto esitellään vain nimellä ”Doctors car 114mm” ilman tarkempaa merkkiä ja mallia. Monissa muissa autoissa sen sijaan lukee tarkasti auton merkki.  Serieri Maseratin valmistuksen loppuminen todennäköisesti oli syynä tähän.

IMG_3567.jpg
Matchbox luettelo vuodelta 1978.
Aina välillä näitä yli 40-vuotta vanhoja leluautoja tulee myyntiin jopa uuden veroisina ja alkuperäisessä pakkauksessaan. Silloin tosin niistä joutuu maksamaan useita kymmeniä euroja.

Antti