Citroën on ensimmäinen autonvalmistaja, joka on saanut Ranskassa luvan ajattaa autonomisia autoja tavallisten kuskien ”ohjaamina”.

Vuodesta 2015 lähtien on PSA:n autonomiset prototyyppiautot ajaneet yli 120 000 km pitkin yleisiä teitä Euroopassa. Maaliskuusta 2017 alkaen on mahdollista, että näitä autonomisia koe-autoja ajaa Ranskan rajojen sisäpuolella myös tavalliset ihmiset, jotka eivät ole olleet auton kehityksessä mukana.

Tämän hetkisten suunnitelmien mukaan vuonna 2020 lanseerataan ensimmäinen PSA-konsernin auto, jossa on autonomisia ominaisuuksia.

Suomessa autonomista liikkumista on VTT tutkinut jo pitkään Citroën C4:lla, joka on varustettu lämpökameralla, stereokameralla, laserskannerilla sekä lyhyen ja pitkän kantaman tutkilla. Suomessa autonomisen auton haasteita ovat mm. lumi tai loska, joka peittää tiemerkintöjä. VTT tutkii myös kahden auton välistä tiedonvaihtoa paikka- ja liikennetietojen osalta. On arvioitu, että Suomen olosuhteissa autonomisen liikenteen yleistyminen saattaa hyvinkin kestää vielä kymmenen vuotta.

Ohessa video, jossa esitellään VTT Tampereen koe-auton ominaisuuksia.

 

 

Antti

Lähteet: Automotive Testing Technology International, Tekniikka&Talous