Ranskalainen Auto-Moto.com -sivusto on julkaissut ennakkotietoja Citroënin uudesta alemman keskiluokan mallista, joka tulee korvaamaan sekä nykyisen C4-mallin, että myös C4 Cactuksen. Uusi malli esitellään vielä tämän vuoden puolella. Toimitukset käynnistyvät keväällä 2018.

F3-projektissa kehitetty malli muistuttaa yleisilmeeltään paljon nykyistä C4 Cactusta, mutta paljon tunteita herättäneitä,  ilmapatjaa muistuttavia ovien Airbump-suojia ei autossa enää ole.  Ulkonäköä voisi luonnehtia nykyisen C3:n ja ja vasta lanseeratun C3:n katumaasturiversion Aircrossin yhdistelmäksi. Liian maasturimaisen vaikutelman välttämiseksi,  Catuksesta tutut kattokaiteet on myös jätetty pois.  Ovien alareunssa on toki vielä jäljellä kylkisuojat, mutta ne ovat nyt paljon hillitymmät, kuin nykyisessä Cactuksessa. Auton nimestä ei vielä ole varmuutta, mutta on todennäköistä, että autoa tullaan myymään Citroën C4 -nimisenä, joko Cactus -lisänimen kanssa tai ilman sitä.

Mielenkiintoisin asia uudessa C4:ssa tulee ilman muuta olemaan auton jousitus. Kyseessä on nimittäin ensimmäinen Euroopassa myytävä malli, jossa tullaan käyttämään Citroënin uutta Advande Comfort -jousitusta. Todennäköistä onkin, että uutuuden markkinoinnissa painopiste on uudessa jousituksessa ja Citroënille tyypillisessä erinomaisessa matkustusmukavuudessa. Ennakkotietojen mukaan uusi mukavampi jousitusratkaisu olisi saatavana autoon lisähinnasta, joten kaikkein halvimmissa ”hinnat-alkaen” -malleissa sitä ei välttämättä edes olisi tarjolla. Ensimmäisen sukupolven Cactuksessa viestinnän painopiste  oli enemmän auton erikoisessa ulkonäössä ja siinä, että auton kerrottiin viitoittavan Citroënin tulevaisuuden mallien muotoilua ja filosofiaa. Moottorivalikoima kostuu eri tehoisista kolmisylinterisistä Puretech -bensakoneista sekä uudesta PSA:n 1,5 -litraisesta Blue-HDi -dieselmoottorista.

Citroënin markkinaosuus on laskenut viime vuosina noin puoleen 2000-luvun alun huippuvuosista. Eräs merkittävä syy markkinaosuuden menetykseen on ollut siinä, että merkiltä on puuttunut alemmasta keskiluokasta  kilpailukykyinen mallisto.  Vuonna 2010 esitellyn nykyisen C4:n myynti ei ole vetänyt enää muutamiin vuosiin kunnolla ja 2014 esitelty C4 Cactuskaan ei liian erikoisen ulkonäkönsä ansiosta ole houkutellut ostajia. C4 Cactusta on myyty kolmessa vuodessa yhteensä noin 210.000 kappaletta. Määrää ei voida pitää suurena, etenkin kun verrataan vaikka kotimaisen kilpailijan Renaultin Captur -malliin, jonka myyntimäärä on suunnilleen vastaavalla ajanjaksolla ollut lähes 700.000 kappaletta.

 

Vesa

Lähde ja kuvat:  Auto-moto.com