Uusi iso Citroën C6 ihastutti toimittajat ja suuren yleisön vuonna 2006. Myyntimäärä ei kuitenkaan saavuttanut tavoitteita ja auto jäi harvinaisuudeksi. Tuleeko siitä lopulta uusi ikoni DS ja CX -mallien rinnalle? Tutustutaanpa hiukan tarkemmin tämän mielenkiintoisen mallin historiaan.


1999 – Geneve

Maaliskuussa 1999 Geneven autonäyttelyssä esitellään konseptiauto C6 Lignage. Malli oli futuristinen, mutta tunnettavissa Citroëniksi. Perinteisiin viittasi myös mallinimi C6, joka oli käytössä 1920 ja 30 -luvuilla. Konsepti oli kehitetty suurten touring-autojen hengessä,  tavoitteena oli matkustajien viihtyvyys, turvallisuus ja rentoutuneisuus pitkilläkin päivämatkoilla. Tähän kuuluivat keskikonsoliin istutetun bonzai-puun lisäksi laadukkaat materiaalit ja jopa istujia hierovat erillisistuimet. Takamatkustajat saattoivat katsoa elokuvia tai kytkeytyä internetiin matkatietokoneillaan, mikä ei vielä tuohon aikaan ollut jokapäiväistä.

Konseptimalli Citroën C6 Lignage 1999

C6 Lignage mallin ulkonäön tavoitteena oli, että satunnainenkin katselija välittämästä ymmärtäisi auton muodoista sen tarjoaman tyylin ja ominaisuudet. Perinteistä Citroënia oli pitkä akseliväli ja pitkä (yli metrin) etuylitys sekä auton virtaviivaisuus.

C6 Lignage syntyi yhdellä kynän vedolla, juuri ennen Geneven näyttelyä
Marc Pinson.

Marc Pinson aloitti Citroënin palveluksessa vuonna 1992, ensimmäisinä töinään mm. Xantian ja Xsara Picasson sisustuksien suunnittelu. Tätä kautta hän siirtyi osaltaan vastaamaan C6 Lignage ja myöhemmin C6 -mallien linjoista.  C6 Lignage syntyi yhdellä kynän vedolla, juuri ennen Geneven näyttelyä 1999, muistelee Marc Pinson. Haasteena olivat Citroën merkin vahvat perinteet ja niiden uudistaminen.  Lignage-sana tarkoittaakin juuri sukulinjaa. Marc piti referenssinä Jaguar XJ:tä ja tavoitteli tämän esikuvan mukaan linjoja, jotka kestäisivät aikaa.

Konseptiautossa testattiin myös tulevaisuuden tekniikoita, joita vuonna 1999 olivat mm. head-up-näyttö, älykäs vakionopeuden säädin, sähköinen käsijarru, linssivalot, pimeänäköavusteet, kuljettajan vireyden tarkkailu, puheohjaus, automaattisesti mukautuvat istuimet hieronnalla ja ilmastoinnilla ja navigointi liikennetilanteen mukaan.

C6 Lignage -konseptiauto sai innostuneen palautteen, mutta talouden reaaliteetit menivät edelle. Edeltävän lippulaiva-mallin, Citroën XM:n, valmistus päättyi jo 2001, mutta tehtaalla oli todellinen tarve saada uudet mallit C3, C2 ja C4 -markkinoille, joten ne menivät uuden ”ison kissan” edelle.

citroen_c6_luonnoksia.jpg
Luonnoksia C6 tuotantomallin tyylistä. Autolle on ominaista kovera takalasi CX-mallin tyyliin.

Vuosi 2005 – Geneve

Tasan kuusi vuotta C6 Lignage -konseptiauton esittelystä, sopivasti 50 vuoden kuluttua ikonisen DS-mallin julkaisusta, uusi suuri Citroën C6 oli Geneven autonäyttelyn yleisön silmien edessä. Harva varmasti uskoi, että konseptimalli tulisi tuotantoon muodoiltaan näinkin tunnistettavana.

citroen_c6_01

Sellainenkin, joka ei juuri tunne ranskalaista taidetta ja kulttuuria tai ranskalaista huippumuotia ja keittiötä, aistii, että tämän auton luomisessa mukana on ollut ylimaallista innostusta.
Tuulilasi-lehti

citroen_c6_laivue_pariisi.jpg
Citroën C6 laivue Pariisissa, valtion edustustehtävissä.

Citroën C6 valitaan välittömästi valtion virka-autoksi ja se on ensimmäistä kertaa julkisesti mukana Élysée-palatsin toiminnassa ja näyttävästi Ranskan kansallispäivän, heinäkuun 14. paraatissa.

Varsinaisia asiakastoimituksia saadaan kuitenkin odottaa. Tehdas puhuu keväästä 2006 ja viivytyksen syitä arvaillaan. Alan lehdissä veikataan yhdeksi syyksi kehyksettömien ikkunoiden suhinoista suurilla nopeuksilla, mutta tehdas ei tätä vahvista. Ensimmäisen tuotantovuoden arvio 20.000 auton toimituksesta kuitenkin vesittyy väistämättä. Esisarjan autoja on kuitenkin toimitettu tunnetuille ja vaikutusvaltaisille asiakkaille, kuten Jacques Chirac, Laurence Parisot, Vincent Bolloré ja Lindsay Owen-Jones.

Citroën C6 -mallin yksityiskohtia.


Marraskuussa 2005 Citroën C6 valitaan ”kauneimmaksi autoksi maailmassa”. Italialainen tuomaristo koostuu eri alojen asiantuntijoista, kuten taiteilijoista, arkkitehdeistä ja suunnittelijoista.

Tämän auton kohdalla viehättää nimenomaan hillitty ajokulttuuri, liikkeen täydellinen sulavuus. Se ilahduttaa ajajaa ja samalla hillitsee kaikkea yltiöpäisyyttä tukahduttamatta kuitenkaan ajamisen intoa.
Tuulilasi-lehti

C6 on monen aiemman ison Citroënin tavoin täynnä uutta tekniikkaa. Ehkä historiasta on jotain opittukin, koska laatuun ja pikkuvikojen eliminointiin panostetaan nyt tosissaan, tämä on todettavissa jo virallisesta lehdistötiedotteesta:

”Citroënin edustusauton kehitystyöhön on käytetty huomattavasti tavallista enemmän aikaa ja tuotannon kaikkiin osa-alueisiin on paneuduttu pikkutarkasti. Muun muassa ovien ikkunat sekä jousitus säädetään erikseen ja kaikki toiminnot tarkistetaan yksityiskohtaisesti jokaisesta autosta eikä satunnaisotannalla. Laadun varmistamiseksi alihankkijoiden määrä on pidetty minimissä ja niiden toimittamat tuotteet ovat myös tarkan valvonnan alaisuudessa. Jokainen Citroën C6 käy läpi myös testiradalla tapahtuvan tarkastuksen ennen auton luovuttamista asiakkaalle toimitettavaksi.”

citroen_c6_pariisi
Herrasmiehet ostoksilla parfyymikaupassa. Musta, iso Citroën C6 sopii täydellisesi tilanteeseen ja Pariisin katukuvaan.

 

Vuodet 2006 ja 2007 – ensimmäiset valmistusvuodet

Uuden Citroën C6 -mallin vapaat toimitukset alkavat peloista huolimatta marras-joulukuussa 2006. Vaihtoehtoina on kolme varustetasoa (Base, Lineage ja Exclusive) ja kaksi V6-moottoria, 3.0 bensiini (211 hv) ja 2.7 HDi diesel (204 hv) hiukkasloukulla. Molempien jatkona oli 6-vaihteinen automaatti.

Citroën C6:n ennakkomyynti Suomessa alkoi helmi/maaliskuussa 2006, ja sen hinnat luvattiin alkavan 66.800 eurosta. Suomeen ensimmäiset autot saapuivat alkukesästä 2006. Yhden aivan ensimmäisten joukossa maahamme saapuneen C6:n koeajo löytyy blogistamme. Samasta jutusta löytyvät myös tarkemmat tekniset ja varustetiedot.

Syyskuussa 2006 mallistoon lisätään hinnaston aloitusmalliksi nelisylinterinen 2.2 HDi 173 -dieselmoottori käsivaihteistolla. Varustetasoja on tämän kohdalla edelleen kolme, mutta joistain  on tingitty, esimerkiksi jousitus on pyöräkohtaisesti säätyvän AMVAR-jousituksen sijaan  Hydractive 3+. Pieninä yksityiskohtina myös aktiivinen takaspoileri ja jalankulkijaa törmäyksessa suojaava aktiivinen konepeitto puuttuvat. Kuutoskoneisissahan takapoileri  nousee takaluukun kannesta esiin suuremmissa nopeuksissa.

Värivaihtoehtoina C6-malliin olivat:
Bleu Amiral, Gris Aluminium, Gris Fulminator, Vert Nova, Ganache, Gris Fer, Bleu Mauritius, Rouge Profond, Sable de Langrune, Noir Obsidien
Verhoiluväreinä: Cuir Claudia Mistral, Cuir Claudia Wadibis, ja Alcantara®-plyysiverhoilu 

citroen_c6_vaalea_nahka.jpg
Citroën C6 vaalealla Claudia Wadibis -nahkaverhoilulla.

Vuosi 2008 – Business-varustetaso

Nelisylinterisen 2.2 HDi -dieselmoottorin yhteyteen tulee tarjolle automaattivaihteisto.  Lignage-varustetaso korvataan Business-varustetasolla.

Vuosi 2009 – bensiinimoottori poistuu ja uusi 3.0 HDi

Kesäkuussa 2009 2.7-litrainen V6 HDi -dieselmoottori korvautuu uudella 3.0 V6 HDI 240 -moottorilla. Mallin tunnistaa takaa pakoputkien ulostuloista molemmilta puolilta autoa. Vanteet ovat uutta Atlantique -mallia, jotka ovat peräisin C5 Exclusive -mallista. Rengaskoko on molemmissa edelleen 245/45 R 18.

Mallistoa karsitaan ja siitä poistetaan bensiinimoottori (V6) sekä nelisylinterinen diesel manuaalivaiheisena (2.2 HDI 173)  ja samalla alin Base-varustaso.

Bensiinimoottorin pudottua pois mallistosta väitetään, että Citroën C6:sta olisi tullut ensimmäinen edustustason auto jota sai ainoastaan diesel-moottoreilla.

Vuosi 2010

Mallivuodelle 2010, lokakuussa 2009 Citroën C6 sai pienenä päivityksenä aiempia suuremmat taustapeilit.

Suomen hinnastossa HDi 170 Exclusive Aut. maksoi 60.990 Euroa ja HDi 240 V6 Exclusive Aut. 68.863 Eur. Molemmat mallit olivat tehdastilauksia.

citroen_c6_2010_värit_ja_verhoilut
Citroën C6 värivaihtoehdot 2010.

Malliston 2.2 HDI 173 -moottori jää tuotannosta, koska se ei enää täyttänyt Euro V – päästonormia. Ainoaksi moottorivaihtoehdoksi jää siis 3.0 V6 HDI 240, varustetasot ovat Business tai Exclusive.

Pariisin autonäyttelyssä esitellään erikoissarja C6 Pack Prestige. Tumman metallisinisessä autossa on mustat kattopilarit ja katossa on siksak-kuvioinen teippaus. Ideaa on haettu ehkä DS3-mallin personoinnista. Penkit ja ovet on verhoiltu sinisellä nahalla. Takapenkit ovat sähkösäätöiset ja autossa on myös wifi-paketti.

Vuosi 2011 – vain yksi mallivaihtoehto

Suomessa mallistossa on enää yksi vaihtoehto: C6 HDi 240 V6 Exclusive Automaatti, jonka autoverollinen listahinta on 69.997,84 Euroa. Edellisvuoden värivaihtoehdoista on poistunut metallisininen ulkoväri ja vaalea nahkaverhoilu. Lisävarustelistalta löytyvät edelleen sähkösäätöiset takaistuimet (Pack Lounge) ja kattoluukku.

Geneven autonäyttelyssä on esillä erikoinen, valkoinen Citroën C6 mustalla katolla. Erikoismallin nimi on osuvasti C6 Noir et Blanc. Sama mustavalkoinen teema jatkuu myös sisustuksessa. Malli tulee myyntiin, mutta jää harvinaisuudeksi.

Citroen_C6_Noir_et_Blanc.JPG
Citroen C6 Noir et Blanc, Geneve 2011. (Kuva: www.allcarindex.com)

Vuosi 2012 – valmistus loppuu

Keväällä Geneven autonäyttelyssä on vielä esillä väriltään mustavalkoinen C6 Noir & Blanc, Atlantique-vanteilla. Vastaava malli oli esillä myös vuotta aiemmin, tosin eri vanteilla.

Maaliskuussa 2012 Business-varustetaso poistuu ja saataville jää enää yksi mallivaihtoehto: C6 3.0 V6 HDI 240 Exclusive.
Oikean puoleisella ohjauksella olevien autojen valmistus päättyy toukokuussa ja vielä saman vuoden loppuun mennessä C6:n tuotanto päättyy kokonaan. Viimeinen auto valmistui Rennesin tehtaalta 20. joulukuuta 2012.

Viimeiseksi valmistuneeksi väitetty C6 oli vielä hetki sitten myynnissä Saksassa huimaan 149.900 euron hintaan.

Yhteenveto

Citroën C6:n valmistusmäärä oli varmasti tehtaalle pettymys. Arvioitu ensimmäisen valmistusvuoden tuontantomäärä 20.000 autoa jäi todella kauas, itseasiassa kesti 7 vuotta saavuttaa tämä tavoite!  Mallin suunnitteluun ja tuotantoon panostettiin paljon, mutta samat alustan ja osin sisustankin osat ja perusratkaisut jaettiin Peugeot 407 ja Citroën C5 (X7) -malleissa. Tämän vuoksi onkin vaikea sanoa, kuinka tappiollinen Citroën C6 oli valmistajalleen. Mallin imago-hyöty Citroënille oli kuitenkin selvä ja sitä hyödynnettiinkin markkinoinnissa, tehtaalla oli tarjota vaihtoehto pienestä C1-kaupunkiautosta isoon edustusautoon.

Citroën C6 valmistusmäärät:
  2005 : 400 kpl
  2006 : 7100 kpl
  2007 : 7600 kpl
  2008 : 2800 kpl
  2009 : 2000 kpl
  2010 : 1100 kpl
  2011 : 1029 kpl
  2012 : 1355 kpl
Yhteensä 23.384 kpl

 

Miksi sitten Citroën C6 ei enempää myynyt? Siihen on vaikeampi vastata. Mallin ilmestyttyä autolehtien innostus oli aito ja koeajot kehuvia. Ehkä englantilaisen Top Gear -ohjelman juontaja oli oikeassa väittäessään, ettei tämän tason autoja enää osteta, jolleivat ne ole saksalaisia? Eli kyse olisi brändin merkityksen kasvusta ja siinä ei Citroën ole menestynyt, kuten eivät muutkaan ranskalaiset tai italialaiset merkit. Myöskään mukavuus ei enää ole ollut muodissa, vaan jopa epämukavan kovia autoja on suosittu.  Saapa nähdä, onnistuuko Citroën tulevaisuudessa lisäämään mukavuuden haluttavuutta uudella jousituksellaan?

Miksi ihmisiä kiusataan saksalaistyyppisillä alustoilla?
Autobild-lehti C6 koeajossa 2010

Citroën C6 -mallin poistuttua vuonna 2012 myynnistä C5 sai jäädä merkin isoimmaksi malliksi. Myös C5:n myyntimäärät hiipuivat valmistuksen loppua kohden, joten saapa nähdä tuleeko isoa Citroën-autoa enää perinteisenä Berline-mallina. Maasturimainen C5 Aircross tulee toistaiseksi olemaan isoin Citroën, mutta CXperience-konseptissa on ehkä sittenkin enemmän viitteitä C6-mallista…

Suomeen on jälkituotu ulkomailta vahva C6-kanta. Uskon, että autoja säilyy suhteellisen paljon liikenteessä, jossa ne säväyttävät joka kerta vastaantullessa. Tällä hetkellä C6:set palvelevat melko usein yhdistettynä käyttö- ja harrasteautona.

Ranskalaisen autokulttuurin lippulaiva on kuin unelmaa. Niistäkin joilla olisi mahdollisuus, harvat uskaltavat elää unelmaansa.
Autobild-lehti C6 koeajossa 2010

Citroën C6 on luotettavuudeltaan ja laadultaan melko onnistunut. Toki C6:n ylläpito on melko arvokasta, jo pelkästään rengaskulujen osalta. Samaa voi sanoa muidenkin merkkien edustusautoista. Mallissa on myös muutamia tyypillisiä huoltokohteita, en kuitenkaan sano tyyppivikoja, mutta osaava autonomistaja saattaa päästä näistä edullisestikin, esimerkkinä pimenevät mittaristot. Etujousisylintereja on vaihdettu paljon vuotojen takia. Elektroniikkaa ja sen bokseja on autossa todella paljon ja uutena varaosana ne ovat hinnakkaita. Onneksi Suomessakin on jo osaamista tälle mallille, joten apua löytyy varmasti.

Harrasteautoksi monelle sopinee parhaiten bensiinimoottorinen C6, mutta niiden osuus tuotannosta jäi suhteellisen pieneksi.  Ei ole kovin vaikea arvata, että tulevaisuudessa vähän ajettu ja hyvin varusteltu ja pidetty bensa-C6 tulee olemaan se halutuin ja arvokkain.

Mikko

Kuvat: Citroën, artikkelin avauskuva Antti 6.6.2006