Holger ja Marita Eklund olivat molemmat ammattivalokuvaajia. Holger Eklund työskenteli Moottoriurheilu-lehdessä ja Helsingin Sanomissa. Heidän mittava arkisto, joka sisältää kaikkiaan puoli miljoonaa kuvaa ja/tai negatiivia 50-luvulta lähtien oli vähällä tuhoutua tulipalossa.

Carita Keinänen (Kilpa-autoilija Pentti Keinäsen tytär) hoiti kuva-arkistoa jo Marita Eklundin eläessä. Marita Eklundin kotitalon tulipalon yhteydessä kaikki tämä materiaali oli heitetty roskalavalle talon kellarista, jossa se onneksi oli pääpiirteittäin säilynyt. Oli siis todella lähellä, ettei tämä Suomen kilpa-autoiluun keskittyvä arkisto tuhoutunut joko tulipalossa tai sen jälkeen päätynyt kaatopaikalle. Marita Eklundin pelastamiseksi ei valitettavasti ollut mitään tehtävissä.

Carita Keinänen on yhdessä miehensä Tapanin kanssa digitalisoinut tätä valtavan laajaa arkistoa vuodesta 2004 lähtien. Pala palalta ja kuva kuvalta on kuva ja siihen liittyvä tieto arkistoitu ja osa siitä on jo katsottavissa Scuderia Naftalinin kuva-arkistosta.

Hankiralli1964.JPG
Hankiralli 1964, Arvo ja Aulis Lipponen. Kuva: Scuderia Naftalin (Holger Eklund)

 

Materiaali sisältää myös paljon kuvia Citroën ralliautoista ja joukossa on muutama erittäin upea kuva tavallisista arjen hetkistä kuten otsikkokuva kertoo. Nyt Holger ja Marita Eklundin elämäntyö halutaan tuoda kaikkien nähtäville. Myös sinä voit tukea hanketta lahjoittamalla Mesenaatin kautta oman tukesi tälle arvokkaalle työlle. Jokainen tukija saa jonkin konkreettisen vastikkeen lahjoitukselleen. Tutustu aiheeseen lisää osoitteessa: mesenaatti.me/hogenkuvat.

Kuvista voi käydä katsomassa näytteitä täältä: https://meze.kuvat.fi/kuvat/ tai ostamalla pääsyn koko arkistoon: https://scudnaftalin.kuvat.fi/

Antti

Lähde: Tapaaminen Scuderia Naftalin/Tapani 08.07.2017
Kuvat: Scuderia Naftalin (Holger Eklund)

Päivitys 04.12.2017:

Joukkorahoitus tuotti tulosta ja kuvien digitointi jatkuu. Kaikkiaan 25 yhteisöä tai yksityistä henkilöä lahjoitti tähän kohteeseen kampanjan päättymiseen mennessä 30.09.2017. Linkin kautta kannattaa siis jatkossakin seurata mitä uutta ja ennen näkemätöntä kuvamateriaalia arkistosta vielä löytyy!

KunniatauluSN_2017