Lokakuussa 2018 DS Automobiles paljastaa Pariisin autonäyttelyssä suosituimman DS3-mallinsa seuraajan DS3 Crossbackin. Kyseessä on DS-brändin kannalta todella tärkeä malli, sillä koko DS-merkin tulevaisuus saattaa olla pitkälti kiinni DS3 Crossbackin menestyksestä.

Vuonna 2010 esitelty DS3 on ehtinyt jo kahdeksan vuoden ikään. Vaikka DS3 onkin ollut luokkansa myydyimpiä malleja, alkaa ikä painaa ja se on näkynyt väistämättä myynnin hiipumisena. Mallille on tehty kaksi hillittyä uudistusta, mutta nekään eivät ole kunnolla onnistuneet patoamaan laskevaa myyntiä. DS3 saa seuraajan siis ensi syksynä, kun viisiovinen kaupunkimaasturi DS3 Crossback esitellään Pariisin autonäyttelyssä. Jälleenmyyjille uutuuden ennakoidaan saapuvan kuitenkin vasta 2019 keväällä.

Uuden mallin merkitys koko DS tuotemerkille on valtava. DS3 mallia on myyty tähän mennessä yli 400.000 kappaletta, mikä edustaa kahtakolmannesta kaikkien DS-mallien yhteenlasketusta myynnistä. Tavoitteena on nostaa DS3:n myynti jälleen takavuosien menestystä vastaavalle tasolle. Suunnittelupöydällä oli alunperin kaksi uutta DS3-mallia, eli tavallinen 5-ovinen hatchback ja citymaasturimainen Crossback. Pääjohtaja Tavaresin punakynä kuitenkin heilahti ja tuotantoon asti tulee päätymään vain Crossback-malli. Nykyisen 3-ovisen DS3:n tuotantoa jatketaan näillä näkymin vielä ainakin parin vuoden ajan.

DS3 Crossback tulee nykysuuntauksen mukaan olemaan lataushybridi, joka rakentuu PSA:n uusimmalla sähkö- ja hybridiautoja varten suunnitelluille CMP-pohjalevylle. Pohjalevy on kehitetty yhteistyössä PSA:n kiinalaisen kumppanin Dong Feng’in kanssa. Ulkomitoiltaan DS3 Crossback malli on noin 4,15 metriä pitkä eli samankokoinen kuin Citroen C3 Aircross ja Peugeot 2008. Pohjalevyratkaisu mahdollistaa kaikkien voimanlähderatkaisujen käyttämisen. Tämän hetken suuntaus automaailmassa näyttää olevan voimakkaasti menossa bensiinihybrideihin ja täyssähköautoihin, häviäjän roolin langetessa dieselmoottorisille malleille.

DS3 Crossback jakaa tekniikkansa pitkälti isomman DS7 Crossback’in kanssa, jonka ensiesiintyminen Suomessa on syksyllä kunhan uusi ”DS Store” saadaan valmiiksi. Perusmalleissa moottorina tullaan näkemään PSA:n kolmisylisteriset Puretech -moottorit 110hv:n ja 130 hv:n versiona. Uusi 155hv:n versio on tiettävästi myös suunnittelupöydällä. Dieselmoottorina tarjotaan 1.5HDi:n 100 ja 130 hevosvoimaisia versioita. Vaihteistoksi tarjotaan viisi- ja kuusivaihteista manuaalia tai Aisinin 8-portaista automaattia. Malliston huipulle on kaavailtu THP-moottorin 225 hv:n kehitysversiota, mutta koska auton pohjalevyratkaisu on suunniteltu kolmisylinteriselle moottorikonstruktiolle, vaatii THP:n sovitus autoon runsaasti muutoksia. DS3 Crossbackista on suunnitteilla on myös täyssähköinen versio, jonka tekniikkaa on pilotoitu urheilumalli DS E-Tense -prototyypissä.

DS etense
DS E-Tense prototyypin teknologiaa sattaa hyvinkin tulla sarjatuotantoon DS3 Crossback-mallissa

DS3 Crossback tulee siis olemaan paljon vartijana. Toivotaan sille menestystä, sillä koko DS-merkin tulevaisuus makaa pitkälti tämän mallin menestyksen varassa.

Vesa

Lähde: www.largus.fr
Kuvat: Illustration Didier Ric/ http://www.largus.fr, DS Automobiles

Päivitys 25.05.2018: DS3 Crossback tulee olemaan PSA-konsernin ensimmäinen täyssähköautomalli, ei hybridi kuten tässä artikkelissa aiemmin ennustettiin. Malli esitellään syksyllä Pariisin autonäyttelyssä.