Citroënin historia on upeasti esillä vanhan Quai de Javelilla sijainneen tehtaan metropysäkillä. Tämä Citroënin ja RATP (Régie Autonome des Transports Parisiens) yhteistyönä syntynyt hanke vihittiin virallisesti 8. päivä kesäkuuta Javelin pysäkillä. Viimeksi vastaava näyttely oli vuonna 1986.

Citroën perusti autotehtaansa tälle paikalle noin sata vuotta sitten. Tehtaasta rullasi toimintansa aikana ulos useita ikonisia automalleja kuten A-tyyppi, C4, C6, Rosalie, HY, SM ja DS. Tehdasalue oli pinta-alaltaan yli 22 hehtaaria kattava Citroën-linnake, jossa oli yhteensä jopa yli 30 000 työntekijää. Tehdas oli toiminnassa vuoteen 1975, jonka jälkeen Javelin tehdas suljettiin ja toiminta siirrettiin Pariisin kaupungin ulkopuolelle Aulnay-sous-Boisin kuntaan. Seitsemän vuotta myöhemmin yhtiö lopulta jätti paikan kokonaan siirtaessään pääkonttorinsa sieltä pois.

Entrée de Javel 1930 - 86.184.2.7 -
Javelin tehtaan sisäänkäynti vuonna 1930

Nyt paikalla on vuonna 1992 avattu tehtaan perustajan muistoa kunnioittava Parc André Citroën, joka on jokaisen merkkiä harrastavan ykkösvierailukohde Pariisissa vieraillessa.

Façade Javel - 13.706.1 -.jpg
Tehtaan julkisivu tehtaan kulta-aikana 1960-luvulla

Asemalla on näyttävät vanhoja Citroën-autoja esittävät taulut sekä interaktiivisia näyttöjä, joita selaamalla voi tutustua merkin ja tehtaan historiaan. Kun haluat tutustua paikkaan, pääset sinne valitsemalla linjan 10. Bon Voyage!

Antti

Kuvat: Citroën Communication ja RATP