Citroën käytti 1920-luvulla valtavia summia tuotekehitykseen, valmistuslinjojen uudistamiseen ja markkinointiin. Tämä koneisto tuotti säännölllisesti parannettuja automalleja, jotka uudelleennimettiin ja markkinoitiin entistä parempina. Vuoden 1927 Pariisin autonäyttelyssä esiteltiin uudet AC 4 ja AC 6 -mallit, joiden nimet lyhentyivät nopeasti muotoon C4 ja C6. Nyt Citroënilla oli ensimmäistä kertaa tarjota myös kuusisylinterinen malli.


C4 ja C6 olivat käytännössä hyvin samanlaiset tekniikaltaan ja ulkoiselta olemukseltaan. C6 oli tietenkin nokastaan pidempi ja paremmin varusteltu. Suurin ero edeltäviin malleihin oli uusi tehokkaampi moottori. Tätä kautta myös huippunopeus nousi, C4 kulki 90 km/h ja C6 105 km/h. Suomessa myyntiponnistelut keskitettiin selkeästi C6-malliin, tämä käsitys muodostuu ajan lehti-ilmoituksista.

C6 oli merkityksellinen Citroën-malli Suomessa aikanaan, vaikka on nykyisin vaipunut lähes unohduksiin. Mallinimi C6 on sentään useammalle tuttu vuonna 2005 esitellystä ”isosta kissasta”, mutta harvempi enää muistaa nimen juontavan juurensa aina vuoteen 1927. Tätä ensimmäistä C6-mallia valmistettiin vuoteen 1932 saakka ja sitä paranneltiin matkan varrella monin tavoin, mm. koria levennettiin kahteenkin kertaan.

Autotehtaan perustanut André Citroën pyrki tuotteillaan kalliimpien autojen markkinoille sekä samalla kilpailemaan amerikkalaisia merkkejä vastaan niiden omin asein. Siksi kuusisylinterinen moottori oli vähimmäisvaatimus. Myös auton ulkonäköä muokattiin enemmän yleiseen makuun sopivaksi ja samalla amerikkalaiseen suuntaan.

Ensimmäiset autot saapuivat Suomeen yllättävän aikaisin, lokakuussa 1928. Malli oli nimittäin samoihin aikoihin esitelty AC6-nimellä Pariisissa. Sisä-Suomi -lehti kirjoitti 25.11.:

Ensimmäinen tällainen vaunu, Berline-mallinen, saapui Suomeen lokakuun lopulla. Eilen oli tehtaan päämyyjä Suomessa ja Virossa, herra Palmroos, täällä Jyväskylässä näyttämässä vaunua ja tarjottiin tällöin toimituksellemmekin tilaisuus koeajoon.

Lokakuussa 1928 Citroën-tehtaat päättivät perustaa uuden organisaation hoitamaan Suomen toimintoja. Sen päälliköksi nimitettiin johtaja Fredrik Palmros. Suoramyyntiä hoitaisivat yhtiön entiset edustajat, eli siis Velocitas Oy Uudellamaalla ja Viipurissa.
Maahantuonti ja jälleenmyyntiasioita järjesteltäessä Tanskan Citroën-tytäryhtiön johtaja Jean de Faramond vieraili Helsingissä. Samassa yhteydessä saatiin maahamme myös ensimmäiset uudet kuusisylinteriset C6-mallit.

C6 hinnoiteltiin Suomessa kilpailukykyisesti. Lisäksi mainoksissa kerrottiin autojen olevan saatavilla myös 12 ja 18 kk:n maksuehdoilla:
Torpedo …… 53 800 mk
Sedan ……… 58 000 mk
Berline …….. 58 000 mk
Cabriolet …. 60 000 mk
Familiale …. 62 000 mk

Vuodesta muoodostui koko vuosikymmenen paras uusien autojen myynnin kannalta. Tästä huolimatta Citroën-myynti oli laskussa, sillä vain viitisenkymmentä autoa saatiin kaupaksi vuoden aikana.

Harvinainen kolmivärinen mainos Suojeluskunnan Hakkapeliitta-lehden takakannesta 22.6.1929.
”Kokekaa itse, mitä Eurooppa voi
tarjota” oli suora vinkki amerikkalaisten autojen omistajille! Ilmoitus oli Vaunula Oy:n nimissä ja piirimyyjiä oli kaikkiaan 11 kpl.


Citroënia oli totuttu maassamme pitämään pienten ja edullisten mutta silti laadukkaiden autojen valmistajana. Merkki oli nyt astumassa isompaan luokkaan kilpailukykyisellä tuotteella, ja vastaanotto vaikutti hyvin positiiviselta.

Liiketaito-lehti tiivisti asian hyvin huhtikuussa 1929:

Citroen on siis hintaansa nähden ensimmäinen eurooppalainen vaunu, joka vakavin kourin ottaa amerikkalaista puhvelihärkää sarvista.

Tarkkaa tietoa Suomeen tulleiden Citroën C6 -mallien määristä ei ole. Autokaupan huippu tavoitettiin vuonna 1928, jolloin Suomessa myytiin 9 550 uutta autoa. Mutta alamäki oli vielä paljon jyrkempi kuin nousukausi oli ollut, automyynti romahti vuonna 1929 puoleen edellisen vuoden myyntimäärästä.

Yleislama kuritti myös aiemmin Citroënia edustaneita yrityksiä. Vaunula Oy:n lisäksi edustusta vuosina 1926–28 hoitanut Oy Velocitas Ab ajautui Kauppalehden otsikon mukaan ”miljoonakonkurssiin” maaliskuussa 1929. Samoin Autocar Oy:tä omistaneen Procopén perheen kaikki yritykset kaatuivat lamaan. Sama kohtalo oli monen muunkin automerkin edustajalla Suomessa. Nämä maahantuonnissa tapahtuneet muutokset ja asiakkaiden heikentynyt ostokyky vaikuttivat varmasti vähentävästi autojen myyntimäärään.

Citroën-maahantuonti 1920-luvulla:
1921 Ab Auto-Tractor Oy
1926 Oy Velocitas Ab (Automobiles Citroën A/S)
1928 Automobiles Citroën A/S, Fredrik Palmros
1929 Vaunula Oy
1929 Automobiles Citroën A/S, Fredrik Palmros

Autonäyttely

Haastavasta tilanteesta huolimatta Citroën tehtaan tytäryhtiö Automobiles Citroën A/S Kööpenhaminasta ja Suomen myyntipäällikkö Fred Palmros järjestivät 16. – 26. maaliskuuta 1930 Esplanadin Kappelissa komean autonäyttelyn, jossa oli esillä suuri valikoima Citroënin henkilö- ja tavara-autoja. Kappelin Citroën-näyttelystä on säilynyt ainakin kaksi upeaa valokuvaa, toinen ulkoa ja toinen sisältä salista. Kuvien perusteella voi laskea, että esillä oli ainakin kymmenkunta autoa, malleiltaan C4 ja C6. Tiedossa ei ole, olivatko näyttelyn autot Tanskasta lainassa vai myytiinkö ne Suomeen.

Kappelin vuoden 1930 Citroën-näyttelyyn oli rakennettu näin näyttävä sisäänkäynti. Esimerkiksi aulaan oli ripustettu rinnakkain Suomen ja Ranskan liput.
Ulkona näyttelyvierailijaa vastassa olivat C4 ja C6-kuormavaunut. Näissä kiinnittää huomion niklatun sijasta musta jäähdyttäjän kehys.
Sisällä Kappelissa oli esillä vasemmalta lukien hytillinen C4-alusta, jossa on jostain syystä vaaleampi konepeitto. Seuraavana C6 Familiale ja Berline -malleja. Ensin mainitun tunnistaa kolmesta sivuikkunasta. Osassa autoista on takana matkatavaralaatikko, joka tuli vakiovarusteeksi C6 F Berline/Familiale -malleihin vuonna 1930.
Kuva: Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkisto, Valokuvaamo
Foto R. Roos Helsinki

Otsikkokuvassa olevan Suomi-Sixin tarina

Ylämyllyllä, 13 kilometrin päässä Joensuusta, sijaitsee Automuseo Myllyn vanhat autot. Siellä on muutamien muiden Citroën-autojen lisäksi nähtävillä yksi harvoista säilyneistä, alun perin Suomeen tuoduista Citroën AC6:ista.
Tämä yksilö myytiin vuonna 1929 Väinö Helanderille taksikäyttöön Oulun seudulle Kestilään ja rekisteröitiin liikenteeseen tunnuksella 4366. Tietojemme mukaan auto oli pitkään omistajallaan, koska seuraava omistajanvaihdos tapahtui vasta 8.2.1949.
Tällöin auton osti kauppias Kaarlo Moilanen Suomussalmelta, ja se rekisteröitiin yksityiskäyttöön tunnuksella OX-210. Kauppias Moilanen myi auton eteenpäin 21. päivä syyskuuta 1950 Eero Heiskaselle Suomussalmelle, jälleen taksikäyttöön! On merkillepantavaa, että tuohon aikaan yli 20-vuotias auto päätyi vielä ammattikäyttöön. Tarkkaa tietoa siitä, kuinka kauan auto palveli
Suomussalmella taksina, ei ole, sillä seuraava omistajanvaihdos tapahtui vuonna 1976, jolloin auto päätyi Ouluun Varjakkaan.
Vuonna 2004 nykyinen omistaja Keijo Hirvonen osti auton Joensuusta, ja nyt se siis on kaikkien nähtävillä Ylämyllyllä.

Sortavalan Citroën edustaja

Antti Mäntymies toimi Sortavalassa Citroën-edustajana 20-luvun loppupuolella perheen muutettua sinne Taipalsaarelta. Tuolta ajalta löytyy hieno kuvatallenne, jossa edustaja Antti Mäntymies Citroën ”kuutosen” kyydissä. Tarina ei kerro onko kyseessä mahdollisesti uuden auton luovutus vai koeajotilaisuus. Auto on kuvassa koekilvissä, joten uudesta autosta on jokatapauksessa kyse.

Autossa Tommi Laitisen mummon isä Antti Mäntymies. Kuva otettu Sortavalassa, tarkkaa kuvan vuosilukua ei ole tiedossa.

Aina kaikki ei mene suunnitelmien mukaan ja vaikka tuohon aikaan liikennetiheydet olivat Suomessa varsin maltilliset, onnettomuuksia sattui.

Oheinen tapahtuma uutisoitiin 28.7.1930 Kansan Työ -lehdessä:

Kun kauppias Antti Mäntymies, kotoisin Sortavalasta oli perjantaina tulossa Citroën-merkkisellä kupeeautollaan Koe V 59 Kaipiaisista uttiin päin, ajoi hän yhteen armeijan tavara-auton n:o 188 kanssa noin 4 km:n päästä Utista. Henkilöauto oli juuri sivuuttamassa tavara-auton, kun yhteenajo tapahtui. Henkilöauto joka oli melkein uusi, vioittui aika pahoin.

Uutisessa puhutaan ”kupeeautosta”, joten kyseessä tuskin on kuvassa esiintyvä Citroën C6. Jos uutisen määritelmä pitää paikkansa olisi auto ollut koriltaan Suomessa harvinainen Faux-Cabriolet!

Antti

Lähteet: Citroën Suomessa -kirja ja Tommi Laitinen
Kuvat: Mika Hirvonen, Tommi Laitinen, Hakkapeliitta -lehti ja Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkisto, Valokuvaamo Foto R. Roos Helsinki