PSA:n ja FCA:n (Fiat-Chrysler Automobiles) yhdistymisuutinen on ollut viime päivinä autoteollisuuden kuuma puheenaihe. FCA on jo pidempään etsinyt kumppania, mutta viimeksi kesäkuussa Renault antoi tälle Italaialais-Amerikkalaiselle yhtiölle rukkaset.

Neuvottelut FCA:n ja Renaultin välillä ajatuivat umpikujaan pitkälti Renaultin omistaman Nissanin ongelmien takia. Pian yhteistyön kariuduttua, Nissan ilmoittikin laajamittaisesta säästöohjelmasta. Pian tämän jälkeen, elokuussa, alkoi spekulointi mahdollisesta PSA:n ja FCA:n yhdistymisestä mutta se tuntui tuolloin epätodennäköiseltä. Olihan PSA vasta reilu vuosi sitten hankkinut omistukseensa perinteisen saksalaismerkin, Opelin. Lokakuun 31. päivä kuitenkin julkaistiin tieto jossa FCA ja PSA vahvistivat tiedot yritysten yhdistymisestä. Tämän yhdistymisen myötä PSA saa vahvan jalansijan Pohjois-Amerikan markkinoilta, josta se on ollut kymmeniä vuosia poissa. Kumpaakin leiriä yhdistymiseen ajaa autoteollisuuden murros siirryttäessä kohti sähköautoja, joka tuntuu olevan ainoa mahdollisuus päästötavoitteiden saavuttamiseksi.

Yhdistymisen seurauksena syntyy kokonaan uusi yritys. Yrityksen kotipaikkana toimii Hollanti ja sen omistaa FCA ja PSA kumpin 50% osuuksilla. Toimitusjohtajana tullee toimimaan PSA:n toimitusjohtaja Carlos Tavares ja hallituksen puheenjohtajana FCA:n John Elkann. Kaikkiaan tämän vielä nimettömän yrityksen siipien alla tulee olemaan melkoinen kirjo täysin erilaisia automerkkejä ja malleja. FCA:lta Fiat, Jeep, Alfa Romeo, Abarth, Dodge, Chrysler, Lancia, Maserati, Mopar, RAM ja SRT. PSA:lta Peugeot, Citroën, DS, Opel ja Vauxhall. Mutta jääkö kaikki merkit lopulta henkiin, se jää nähtäväksi.

Uudesta yrityksestä tulee Volkswagenin, Toyotan ja Renault-Nissan-Mitsubishin jälkeen maailman neljänneksi suurin autovalmistaja.

Vaiheet kronologisessa järjestyksessä:

31.10.2019 FCA ja PSA antavat lehdistötiedotteen, jossa kertovat yhdistymisaikeistaan

16.07.2020 FCA ja PSA -konsernin nimeksi julkistetaan Stellantis. Nimi tulee latinankielisestä sanasta stello, joka tarkoittaa valaista tähdillä.

Päivitämme listaa kun yritysten integraatio edistyy.

Antti