Kuinka ajaa työmatkat mahdollisimman halvalla?


Huomasin tätä pohtineeni useaan otteeseen. Xsara Picasso, jolla työmatkaa ajoin, vei bensaa noin 7,2L/100km. Ei mahdoton lukema, sillä auto palvelee monessa tarkoituksessa. Parhaan vaihtoehdon valitseminen on kulutusmielessä helppoa, sillä kaikki autoni ovat menneet työmatkaajossa lukemaan, jonka tehdas ilmoittaa sekalaiseksi kulutukseksi. Hämmästyttävän tarkasti. Vaatimuksia tulevalle työmatkaautolle oli viisi: kevyt, yksinkertainen, luotettava, bensiinikäyttöinen ja hinta alle 500€. C1 olisi paras vaihtoehto mutta liian kallis vielä. C2 ja C3 kävi mielessä, mutta ne ovat liian painavia. AX olisi ehkä jopa paras, mutta harvaan ovat käyneet. Oikeastaan ainoaksi vaihtoehdoksi jäi Saxo. Niistäkin kelpuutin listaan ainoastaan vm. 00-03 ja 1,1 moottorilla olevat. Eli siis kasvojenkohotusmallin. Tämä siksi, että vm. 96-00 1,1 moottori on monopoint-ruiskulla ja tämän halusin väistää. Myös vanteiden kiinnityspulttien määrä kasvaa kolmesta neljään, joten autoon on helpompi etsiä sopivia vanteita. 1,1 Saxosta puuttuu ohjaustehostin, sähköikkunat ja keskuslukitus. Painoa autolla on 880kg. Vakuutus on erittäin halpa, ja ne vähäiset osat joita tarvitaan ovat halpoja. Citroënin ilmoittama keskikulutus 6,1L/100km. Tätä lukemaa ajattelin yrittää viilata alaspäin.

Jos halvan ja hyvän haluaa pitää ostaa kaksi

Ja netin ihmeellisestä maailmasta löytyi sopiva yksilö. vm.2003, 1,1-litrainen, 129tkm ajettu ja hinta 350€ ilman kesärenkaita. Keulaa oli kolhittu ja moottorin vikavalo palaa. No nämä nyt on pikkujuttuja, joten kättä päälle ja auto kotiin. Ainoat osat, jotka keulaan vaihdoin, oli vasen umpio ja sen alle tuleva lista. Muut osat suoristin polvea vasten. Tämän hintaluokan auton ei tarvitse niin suora olla. Silti otan vihjeitä vastaan ehjistä keulan osista tai koko autosta.

Citroën Saxo 1.1 vuosimallia 2003

Moottorin vikavalo sammui lambda-anturilla. Kustannus näistä yhteensä 120€. Huoltokirja oli aikojen saatossa jäänyt jonnekin, joten esim. jakohihnan vaihdosta ei ollut tietoa. Tilasin jakopääsarjan, huolto-osat, termostaatin sekä akun. Kustannus noin 150€ sillä vesipumppu ja öljyt löytyi itseltä. Tavarat paikoilleen ja vihdoin koitti aamu, jolloin kulutustesti tehdasvarustein alkoi. Saxo oli toista mieltä. Puola kosahti. Hieman sadattelua ja Picassolla töihin. Kustannus puolalle 100€.

Ja siitä se lähtee

Renkaina autossa oli alla 165/70/13 Ässä-merkkiset nastarenkaat. Meteliä riitti. Sitä onneksi voi kompensoida radion volumenapilla. Muuten Saxo on yllättävän kiva ajaa. Joskin tässä yksilössä riitti vielä hieman puuhaa. Alustassa kolahteli jokin ja terävissä montuissa keula jotenkin heilahti hieman sivulle.
Näillä eväillä ajoin kuitenkin muutaman tankillisen ja kulutus oli orjallisen tarkasti 6,1L/100km. Ajotyylini ei välttämättä ole säästeliäs, mutta tasainen se on ainakin. Sitten olikin jo aika alkaa toteuttamaan suunnitelmia polttoaineen säästöä ajatellen. Niistä ensimmäinen oli…

Vaihteisto

Entuudestaan tiesin, että 1,4:ssa Saxossa on pitempi laatikko. Näillä eväillä saisin moottorin kierroslukua alemmaksi, joka auton omalla laatikolla, 5-vaihteella oli 80km/h nopeudessa n.2650rpm. Vähän kyselyä ja laatikko löytyi melko helposti. Ja koska alustassa oli kolinoita tilasin valmiiksi myös vakaajan helat, yläjousituet sekä kääntölaakerit. Kustannus laatikosta ja alustanosista 160€. Saxohan on erittäin yksinkertainen auto, joten kovin kummoisia kevätjuhlaliikkeitä ei vaadita siihen että laatikko on lattialla.

Mikään ei ole niin kallista kuin säästäminen


Liikettä kukkarossa sen sijaa aiheutti se, että kytkin oli täysin finaalissa. Sadattelua. Kytkin sekä muut tarvittavat osat tilaukseen. Kustannus 130€. Kaveri lausui vanhan viisauden kun kuuli tästä: ”Mikään ei ole niin kallista kuin säästäminen”. Olin samaa mieltä. Kytkintä odotellessa vaihdoin alustan osat sekä peruskorjasin startin. Toinen yläjousituki oli rikki, joten oli hyvä että varauduin etukäteen tarvittavilla osilla.
Kytkin kiinni, laatikko paikkaansa ja mittailemaan. Nyt 5-vaihteella, 80km/h kierrokset koneessa on n. 2200rpm. Pudotusta n.450rpm. Auton luonne ja äänimaailma muuttuivat huomattavasti parempaan suuntaan. Nyt jo vähän hymyilytti. Mutta sitten olikin toisen kikan vuoro.

Renkaat

Selvä juttuhan se on. Mitä leveämmät, sitä enemmän vastusta. Eli etsintään mahdollisimman korkeat ja kapeat. Mutta onneksi 4-pulttisia vanteita löytyy kapeinakin kun vaan menee tarpeeksi ajassa taaksepäin. Mm. Bx:ssä ja 405:ssa on sopivia tarkoituksiini. Hieman kapeahko on valikoima kapeissa renkaissa mutta 155/70/14 renkaat löytyy. Hinta ei ehkä ole edullisimmasta päästä, mutta sille ei oikein mahda mitään. Kustannus 180€.

Yhteenveto

Näillä eväillä Saxon kulutus on nyt 5,4L/100km. Pudotus on huomattava edellisestä työmatka autosta. Jos polttoaineen hinta on 1,5€/litra ja säästän polttoainetta 1,8l/100km, niin rahallista säästöä tulee 2,7€/100km. 27€/1000km. 270€/10000km. Saxon vuotuinen ajomäärä asettuu noin 20000km:n joten säästöä syntyy 540€. Jo pelkästään virityksillä joita tein, säästän polttoainetta 0,7L/100km eli 20000km matkalla se tekee n.200€. Ihan hyvin autolta, joka esiteltiin 24v sitten ja jonka moottori teki ensiesiintymisen jo 33v sitten. Vanhaa, erittäin luotettavaa tekniikkaa. Vielä pitää itse opetella ajamaan mahdollisimman taloudellisesti.

Siihen en ota kantaa onko tässä koko touhussa mitään järkeä. Lähdin koko touhuun ihan vaan kokeilunhalusta. Mutta autossa on pääomaa kiinni n.1000€ ja avaamatta on enää taka-akseli. Eli kallis auto se ei ole, ja varmasti on paljon huolettomia kilometrejä edessä. Ja nämä laskennalliset jutut ovat minun omiani. Joku muu laskee asioita eri tavalla. Lopetan juttuni tällä kertaa tähän ja lähden tilaamaan Saxoon takapyörän laakeria.

Teksti ja kuvat: Sami Lehtimäki, julkaistu Citikka -kerholehdessä.