Citroënin sähkömalliston ensimmäisenä tulokkaana esiteltiin uusi C5 Aircross SUV Hybrid, ë-Comfort -luokan hiljainen lataushybridi SUV. Uuden mallin esittelytilaisuus pidettiin 14.10.2020 Radisson Blu Seaside -hotellin Katto Loungessa, josta siirryttiin tutustumaan lähemmin uutuuteen koe-ajon merkeissä.

Perinteisten vaimalinjojen (Diesel ja bensiini) rinnalle esitelty lataushybridi on tervetullut ja odotettu uutuus C5 Aircross -mallistoon. Tällä hetkellä C5 Aircrossin myynnistä on Diesel- ja bensiimoottorien myynti jakautunut melko tarkasti tasan. Nyt esitellyn pistokehybridin odotetaan edustavan ensi vuoden myynnistä noin 50%.

Ulkoisesti pistokehybridi malli ei juuri eroa muista C5 Aircross -malleista. Ulkopuolelta varmin tapa tunnistaa tämä sähköistetty malli on takaluukun ja etulokasuojien Hybridi -merkinnät. Tarkkasilmäinen toki huomaa myös korin vasemmalla puolella olevan latausluukun kannen, joka on tismalleen samanlainen kuin oikealla puolella oleva polttoainesäiliön kansi.

Uusin Anodised Blue korostusväripaketti sisältää värilliset koristeet etuovien Airbump®-kolhusuojissa ja etupuskurin alaosassa.

Auton sisällä huomio kiinnittyy ensimmäisenä 12,3” -digitaalimittaristoon ja 8” –kosketusnäyttöön, joihin on suunniteltu uudet grafiikat. Ne näyttävät ajoneuvon ajotilat reaaliaikaisesti ja kuljettajaa hyvin ajonaikana ohjeistaen.

Lisäksi uuden C5 Aircross SUV Hybridin kosketusnäyttöön on lisätty omat sivut hybriditoimintojen asetustenhallintaa varten, ja niihin pääsee käsiksi kosketusnäytön alapuolella sijaitsevalla painikkeella. Se näyttää hybridijärjestelmän toimintatilaa kuvaavan energiavirran, sähkön ja polttoaineen kulutustilastot, pääsyn ë-Save-toimintoon sekä akun etälatausasetukset. Ë-save toiminto säästää sähköä, jotta sitä riittää ajettaessa alueelle, jolla polttomoottoriautolla liikkuminen on kiellettyä.

C5 Aircross Hybrid eroaa vain vähän aikaisemmista malleista.

Taustapeiliin on sijoitettu täyssähköajotilan merkkivalo: kun ajoneuvo on sähkökäyttötilassa (ZEV), taustapeilin alapuolelle syttyy sininen valo, joka näkyy ulkopuolelle, jolloin muu liikenne tunnistaa, että kyseessä on ZEV ajotilassa kulkeva ajoneuvo. Merkkivalon taustalla on suurkaupunkien enenevät rajoitetun liikenteen alueet, joihin C5 Aircross SUV Hybridillä pääsee merkkivalon avulla helpommin. Tällaisia alueita ei tosin Suomessa vielä ole yhtäkään.

Mittariston uudet grafiikat.

Perinteisen ja muista C5 Aircross -malleista tutun vaihteenvalitsimen vierässä on lisäksi ajotilanvalitsin, josta kuljettaja voi valita kolmesta eri ajotilasta joko polttomoottoritilan, sähkökäyttötilan tai näiden yhdistelmän. Sähkökäyttötilassa (ZEV) ajaminen on äänetöntä ja tasaista, Hybrid-tila mahdollistaa monipuolisuuden ja taloudellisuuden, ja Sport-tila taas dynaamisemman ajon. Oletuksena sähkö- ja polttomoottorien toiminta säätyy automaattisesti akun lataustason ja kuljettajan asetusten perusteella.

Varsinkin täyssähköajossa auto on todella hiljainen ja matkustamossa on rauhallinen tunnelma, vaikka laminoitujen ikkunoiden takana vilisee keskustan kiivas liikenne.

Latausaika on optimoitu: perinteisellä kotitalouspistokkeella akku latautuu enintään 7 tunnissa vakiopistoketta käyttäen. Ostettava tai vuokrattava 32 ampeerin Wall Box -latauslaite ja lisävarusteena saatava 7,4 kW:n laturi lataavat akun nopeammin, alle 2 tunnissa. Sen avulla lataaminen on helpompaa, ja lataus voidaan ohjelmoida tai käynnistää etänä esimerkiksi kohtuuhintaisen aikasähkön hyödyntämistä varten. Ajoneuvon latauksen ohjlemointi tapahtuu matkustamossa olevan kosketusnäytön tai MyCitroën-sovelluksen kautta. Latausluukun kannessa on värikoodit, joilla latautumista voidaan seurata silmämääräisesti. Samaa voi tarkastella myös MyCitroën -sovelluksesta.

Ajossa

Citroënin maksuttomalla MyCitroën -sovelluksella pystyy myös ohjaamaan auton esilämmitystä tai esiviilennystä etänä. Sovelluksella (tai auton käyttöliittymän kautta) voi tehdä itselle sopivan ajastuksen niin, että auto on mukavan lämmin tai viileä kun on esimerkiksi aamulla lähdössä töihin. Asettamalla tietyn lämpötilan asetusarvoksi, hoitaa auto lämmityksen tai jäähdytyksen automaattisesti.

Ajossa C5 Aircoss hybrid yllättää käsittämättömän hiljaisella matkustamollaan. Varsinkin täyssähköajossa auto on todella hiljainen ja matkustamossa on rauhallinen tunnelma, vaikka laminoitujen ikkunoiden takana vilisee keskustan kiivas liikenne. Autolla ajaminen on erittäin vaivatonta ja pehmeää, josta on hyvän jousituksen lisäksi kiittäminen hyvin toimivaa voimalinjaa. Voiman annostelu on helppoa ja sitä on tarjolla tarvittaessa runsaasti. Hybriditilassa moottorit yhdistävät voimansa ja tuottavat etupyörille 225 hv:n yhdistetyn tehon ja pienilläkin ajonopeuksilla käytettävissä olevan 320 Nm:n väännön. Käytännössä tämä tarkoittaa erittäin vaivatonta, sivistynyttä ja tehokasta liikkumista.

Polttomoottorissa on käynnistingeneraattori, joka huolehtii sen nopeasta ja hiljaisesta uudelleenkäynnistyksestä. Käytännössä käynnistymiseen ei kiinnitä auton sisällä lainkaan huomiota. Sähkömoottoria (80 kW) käyttää 13,2 kWh:n korkeajännitteinen 200 V litiumioniakku. Sähkömoottori on asennettu bensiinimoottorin ja sähköisen ë-EAT8-automaattivaihteiston väliin eikä hybriditekniikka näy mottoritilassa mitenkään. Ajoakusto on kokonaisuudessaan takapenkkien alla ja näin ollen tekniikka vie vain vähän (-120 l) tilaa tavarasäiliöstä. Latausjohdolle on varattu oma paikka takaluukun välikannen alla.

Hinnat

C5 Aircross Plug-in Hybrid 225 Feel ë-EAT8 Automaatti on malliston edullisin malli ja sen hinta on tällä hetkellä 39 361 €. Malliston kallein Shine-varusteinen auto maksaa 42 355 €. Tähän samaan hintaan nyt myytävät Launch Edition -mallit sisätävät Shine varustelun lisäksi:

 • Color Pack Bleu
 • Hybridin etäohjausjärjestelmä
 • Kevytmetallivanteet 19′ Art kaksiväriset hopeanharmaa / musta
 • Sisäinen latauslaite 7,4 kW hybridi malleihin
 • Älypuhelimen langaton latausjärjestelmä Qi standardi
 • Ajolinja-avustin
 • Grip Control sekä alamäkihidastin
 • Pack Park Assist: 360 peruutuskamerat edessä ja takana sekä City Park pysäköintijärjestelmä
 • Sähkötoiminen takaluukku jalkapyyhkäisytoiminnolla

C5 Aircross Hybridi -malleja on maassa tällä hetkellä noin 30 -40 kappaletta, joista osa on myyty ja osa toimitetaan jälleenmyyjille ympäri Suomen. Kannattaa siis ehdottomasti käydä tutustumassa autoon tarkemmin lähimmällä jälleenmyyjällä!

Tekniset tiedot

 • Hybrid 225 ë-EAT8
 • Bensiinimoottori: PureTech 180 S&S 180 hv (132 kW)
 • Sähkömoottori: 110 hv (80 kW), asennettu bensiinimoottorin ja vaihteiston väliin
 • Yhdistetty teho: 225 hv (165 kW)
 • Akku: Korkeajännitteinen 200 V litiumioni 13,2 kWh
 • Etuveto
 • Sähkömoottorin vääntö: 320 Nm
 • Sähköinen ë-EAT8-automaattivaihteisto
 • Toimintamatka ZEV-tilassa: 50 kmi (jopa ajonopeudella 135 km/h) – (WLTP)
 • CO2-päästöt: 39 g/km – (WLTP)
 • Yhdistetty kulutus: 1,7 l / 100 kmi – (WLTP)
 • Latausaika:
  o Alle 2 h 32 ampeerin Wall Box -latauslaitteella, kun käytössä on valinnainen 7,4 kW:n laturi
  o 4 h Green’up™ Legrand 14 ampeerin pistokkeella ja 3,7 kW:n laturilla
  o 7 h tavallisella 8 ampeerin kotitalouspistokkeella ja 3,7 kW:n laturilla

Akulla on 8 vuoden tai 160 000 kilometrin takuu 70 %:n latauskapasiteetin säilyttämiselle.

Antti

Kuvat: Antti Pitkänen
Lehdistötilaisuus: https://www.radissonhotels.com/fi-fi/hotellit/radisson-blu-helsinki-seaside