Esittelimme uudistuneen C5 Aircrossin jo aikaisemmin, mutta nyt tämä uutuus esiteltiin lehdistölle Suomessa ja samalla avautui mahdollisuus auton tarkempaan tutustumiseen. Lunastaako uutuus projektipäällikkö Pierre-Yves Couineaun arvolupauksen: ”C5 Aircross on kypsynyt entistä elegantimmaksi ja vahvemmaksi, kiitos terävämmän korin muotoilun ja modernimman, korkealaatuisia värejä ja materiaaleja toistavan sisätilan?”

Citroën C5 Aircross on merkin toiseksi myydyin malli Suomessa. Kokonaismyyntimäärä on esittelyn jälkeen noin 1 200 autoa. Merkillepantavaa on, että 65% asiakkaista tulee muilta merkeiltä. Mallistossa on edelleen tarjolla sekä bensiini-, että Dieselmoottorit sekä suosituin Plug-in-Hybrid. Näiden tekniikka on pysynyt pääpiirteittäin samana, toki jatkuvaa tuotekehitystä on niissäkin tehty. Suomessa valtaosa C5 Aircrosseista myydään Plug-in-Hybridinä ja parhaimmalla varustelulla. Asiakkaat siis panostavat varusteisiin ja taloudellisuuteen.

Leikkisästi sanottuna keulan lapsellinen pyöreys on poissa ja ilme on särmikkäästi aikuistunut.

Sivuprofiilissa muutokset ovat erittäin maltillisia. Helman leveä lista ja koriste ovat pysyneet muuttumattomana

Julkisuudessa on paljon puhuttu autojen pitkästä toimitusajasta. Joillakin merkeillä se on venynyt reilusti yli vuoteen.  Näin pitkään ei Citroënia kuitenkaan tarvitse odotella. Useimpia malleja saa nopealla toimitusajalla, jopa seuraavalle viikolle. Plug-in-Hybridin, Dieselin ja tehdastilauksen toimitusaikakin on vain noin kaksi kuukautta.

Ulkoa uudistunut

On tavallista, että automallit saavat keski-iän kynnyksellä päivitystä ulkonäköönsä. Läheskään aina ei tämä facelift kuitenkaan ole onnistunut ja pahimmillaan auton alkuperäinen muotoilukonsepti menee pilalle. C5 Aircross on tässä suhteessa toista maata. Keulan ilmeen muutos on todella onnistunut eikä näytä väkisin väännetyltä. Päinvastoin voi todeta, että tällaisen sen olisi pitänyt heti olla. Leikkisästi sanottuna keulan lapsellinen pyöreys on poissa ja ilme on särmikkäästi aikuistunut.

Citroën C5 Aircross uudella M06L Blue Eclipse värillä

Sisältä uudistunut

C5 Aircross on päivitetty myös sisätiloiltaan. Suurin muutos on kojetaulussa, jossa on uusi 10” kosketusnäyttö (8” Live Pack varustelun yhteydessä). Käytön kannalta näytön olisi voinut kääntää muutaman asteen kohti kuljettajaa, kun nyt se on täysin suorassa. Näytön alle siirtyneet ilmanvaihdon aukot ovat nyt tyylikkään suorakaiteen muotoiset. Perinteinen vaihteenvalitsin on väistynyt pienemän kytkimen tieltä vapauttaen tilaa pikkutavaroiden säilyttämiselle. Näillä pienillä muutoksilla sekä kuljettajan, että matkustajan viihtyvyys on ennestään parantunut.

Jotain uutta ja jotain tuttua. C5 Aircrossin matkustamo on mukava paikka matkustaa

Tuttua tekniikkaa

Tekniikan osalta tarjolla on edelleen bensiini-, sekä Dieselmoottorit. Näistä Diesel tulee tosin olemaan saatavilla vain tehdastilauksena pois lukien muutamaa maassa olevaa esittelyautoa. Kuten mainittu, 80% asiakkaista valitsee Plug-in-Hybridin. Myös hybriditekniikka on pysynyt samana, mutta auton parantunut aerodynamiikka ja muut pienet päivitykset nostavat toimintamatkan sähköllä 55 kilometriin, joka on 5 km enemmän kuin aikaisemmin.

Jousitus jaksoi niellä yskimättä kaiken sen rosoisen tienpinnan jota eteen tarjoiltiin.

Mukavaa kuten aina

Vaikka C5 Aircrossia ylistetään luokkansa mukavimmaksi, se pääsee silti yllättämään. Auto on nimittäin polttomoottorillakin todella hiljainen. Toki kun nopeutta halutaan muuttaa nopeasti, paljastuu että keulalla on pienellä iskutilavuudella oleva voimanlähde. Kulkupuoli on kuitenkin linjassa tämän tyyliselle autolle. Uudistuneilla, viimeisimmän sukupolven Citroën Advanced Comfort® -mukavuusistuimilla, matka taittuu kuin huomaamatta. Istuin antaa riittävän tuen ja säätövaratkin riittävät eri pituisille ihmisille hyvin.
Suomen tiet ovat nyt ennätyksellisen huonossa kunnossa. Näin oli myös koeajon matkan varrella. Voi vain kuvitella miten pehmeästi ja äänettömästi uusi Citroën C5 Aircross kulkisi uudella asfaltilla, kun nytkin jousitus jaksoi niellä yskimättä kaiken sen rosoisen tienpinnan jota eteen tarjoiltiin.

C5 Aircross on saanut uudet kolmiulotteidet LED-valot taakse. Muuten perän muotoilu on pysynyt ennallaan.

Eräskin autolla ajanut totesi, että matka sujui niin mukavasti, ettei huomannut edes arvioida auton ominaisuuksia. Tämä kertoo kuinka rentouttavaa C5 Aircrossissa on matkustaa. Pierre-Yves Couineau oli siis oikeassa, C5 Aircross on kypsynyt kovaksi kilpailijaksi SUV markkinoilla.

Jälleenmyyjille uutuuksia toimitetaan lähiviikkoina. Kannattaa käydä itse tutustumassa entistä mukavampaan C5 Aircrossiin!

Antti
Kuvat: Antti Pitkänen