Citroën C5 Aircross esiintyi lyhyesti blogissamme jo keväällä kun se esiteltiin lehdistölle 28.2.2019 Sipoossa, Gumbostrand Konst & Form -tehdasmiljöössä. Vaikka C5 Aircross ei hätyyttele vielä rekisteröintitilaston kärkeä Suomessa, on se herättänyt paljon kiinnostusta. Euroopan laajuisesti mallia on myyty tähän mennessä noin 35 000 kappaletta, joista tämän vuoden osuus on 32 000 autoa.

C5 Aircross Shine PureTech180 automaatti oli viikon testikäytössä jotta autoon ja sen ominaisuuksiin tutustuminen voitiin tehdä rauhassa. Onhan se todettava, että vasta pidempi käyttö arjessa tuo auton todelliset vahvuudet ja heikkoudet esille. Ohessa matkan aikana esille tulleita huomioita.

Ulkonäkö

Tämä on vaikea aihe, eikä sitä voi täysin objektiivisesti käsitelläkkään. Pitkäaikaisen Citroën –fanin silmän kestää tottua auton korkeaan ja raskaan näköiseen muotoiluun. Katumaasturimarkkinoiden tärkeys on ajanut automerkit kääntämään takkinsa perinteille. Kun C5 Aircrossin mutoilua vertaa kilpailijoihin, erottuu se kuitenkin edukseen. Keulailme on selvästi tunnistettavissa, eikä se näin ollen sekoitu muihin. Tosin voidaan myös todeta joidenkin kilpailijoiden mukailevan Citroënin keulailmettä. Näistä yhtenä voisi mainita Škoda Kamiq, kyseisen merkin ensi vuonna julkaistava SUV. C5 Aircrossin kylkilinjaa koristaa hieno C -kirjaimen muotoinen kromilista, joka varsinkin tummassa värissä tulee hienosti esille. Auton todelliset vahvuudet löytyvät silti pinnan alta.

IMG_6217.JPG
C5 Aircross on tasapainoinen kokonaisuus, jonka piirteitä voi korostaa erilaisilla väriyhdistelmillä.

Sisätilat

Nyt ollaan Citroënin mukavuusalueella. C5 Aircrossin sisätilat ovat valoisat ja avarat, jopa ilman lisävarusteena saatavaa avattavaa lasikattoa. Penkit ovat erittäin mukavat, tukien silti riittävästi pidemmilläkin siirtymillä. Ajoasennosta saa ainakin 180 cm kuljettaja nopeasti säädettyä mieleisensä. Vain ohjauspyörän pituussäätö voisi olla hieman laajempi. Ohjauspyörä on tuttu merkin muista, halvemmista, malleista. Sinällään toimiva ohjauspyörä voisi Aircrossissa olla hieman erilainen lähinnä siitä syystä, ettei tätä assosiaatiota halvempiin malleihin tulisi. Kaikki toiminnot ovat hyvin kuskin ulottuvilla, poislukien rattiakselin vasemmalla puolella olevat ajoavustimien kytkimet. Näistä lisää tuonnempana.

IMG_6240.JPG
Sisustus on erittäin hyvin onnistunut ja kaikki hallintalaitteet on hyvin käden ulottuvilla. Säilytyslokeroita on riittävästi tarjolla ja keskikonsolissa on paikka myös puhelimen langattomalle lataukselle.

Takapenkki on suunniteltu lähtökohtaisesti kolmelle ja näitä penkkejä on mahdollisuus säätää itsenäisesti. Tämä ratkaisu tekee autosta loistavan perheauton! Reunapaikoilla pitkällä matkustajalla saattaa pääntila loppua kesken. Tämä on kompromissin tulosta, sillä jos takapenkki olisi suunniteltu pääasiassa kahdelle, olisi penkkilinjaa voinut tuoda kauemmaksi katon reunasta. Muutoin pitkäkin matkustaja istuu takapenkillä mukavasti ja jopa väljästi. Takapenkkiläiset löysivät vain yhden puutteen, takapenkillä ei ole mukitelinettä. Autoon on kaiken kaikkaan helppo nousta ovien auetessa riittävästi.

Tavaratila

Tavaratila on muodoltaan selkeä ja luokkansa suurin. Sen tilavuus on 580 l ja jopa 720 l, kun takaistuimet on siiretty mahdollisimman eteen. Suurimmillaan takaistuinten ollessa taitettuina tilaa on 1630 l. Tavaratilassa on 12V pistoke esimerkiksi autojääkaapille. Tavaratilan muunneltavuutta lisää kahteen eri korkeuteen asennettavissa oleva välipohja. Tämän välipohjan voi toki jättää myös kokonaan pois käytöstä, jos tilaa tarvitsee mahdollisimman paljon. Lisävarusteena ostettava sähköinen takaluukku lisää käyttömukavuutta.

IMG_6271.jpg
Tavaratila on selkeä ja helppo pakata käyttäen tilan tehokkaasti. Lastauskorkeus on tavanomaista autoa korkeampi, mutta se ei aiheuta ongelmia.

Ajettavuus ja ajomukavuus

C5 Aircross on vaivaton ajaa. Mikään erityinen ajettavuuteen liittyvä asia ei herätä huomiota, auto kulkee vakaasti ilman ylimääräisiä ohjausliikkeitä. Näin siis ilman avustimia, palataan niihin kohta. Ohjaus on tehostettu melko kevyeksi ja siltä osin tunto voisi olla hieman parempi, mutta sekään ei ole häiritsevää. Täytyy kuitenkin muistaa, että kesällä on vaikeampi saada selville kaikkia ajettavuuteen liittyviä asioita. Talven liukkailla vasta huomaa kuinka vakaasta autosta on kyse. Citroënin panostus mukavuuteen ei ole hävinnyt minnekkään vaikka yhtiö luopuikin legendaarisesta kaasunestejousituksesta. Citroën C5 Aircross on erittäin hiljainen ja jousitus nielee epätasaisuudet miltei kaasunestejousituksen veroisesti. Kuten aikaisemminkin on todettu, ei tällä järjestelmällä saada aikaan yhtä pitkiä joustomatkoja mitä vanhemmissa Citikoissa on totuttu. Tästä syystä isommissa heitoissa huomaa kyllä korin terävämmät liikkeet. Voisi kuitenkin todeta, että kyseessä on varmasti luokkansa mukavin SUV.

IMG_6332.jpg
C5 Aircross ei ole maastoauto. Mökki -tai metsäautotiet ei kuitenkaan tuota ongelmia riittävän maavaran ansiosta. Lisävarusteena saatava Grip Control ja alamäkihidastin vahvistavat edelleen näitä ominaisuuksia.

Koeajoauto oli varustettu dynaamisella vakionopeudensäätimellä, aktiivisella kaistavahdilla sekä ajolinjapilotilla (Highway Driver Assist). Näistä dynaaminen vakionopeudensäädin toimii varsin hyvin. Se jarruttaa tarvittaessa auton pysähdyksiin automaattisesti mikäli etenevä jono pysähtyy. Jos vauhti ei pysähdy kokonaan, jatkaa auto automaattisesti jonon mukana aina säädettyyn nopeuteen asti. Jonon pysähtyessä kokonaan, kestää uudelleen liikkeelle lähtö melko pitkään, jolloin takana ajava saattaa hermostua. Silloin kun edessä oleva auto kääntyy edestä risteävälle tielle, jarruttaa järjestelmä turhan voimakkaasti. Tämä voi aiheuttaa jopa vaaratilanteen jos takana tulija ei ole valppaana. On luonnollisesti selvää, että talvella järjestelmä ei toimi mikäli auton keulassa oleva tutka muurautuu lumesta tai jäästä umpeen. Silloin järjestelmä ilmoittaa, ettei sen käyttö ole näissä olosuhteissa mahdollista.

IMG_6212.JPG
Mittaristo on toteutettu kokonaan perustuen näyttöön, johon saa valittua eri näkymiä. Kuvassa aktiivisen vakionopeudensäätimen ja kaistavahdin näyttö.
101682_11
Live-varustelun yhteydessä mittaristo on perinteinen, analoginen.

Ajolinjapilotti on kaistavahdin seuraava sukupolvi ja hoitaa varoituksen lisäksi myös ohjauksen pois pientareelta tai tien keskilinjalta. Tähän järjestelmään on lisätty nyt myös ajolinjapilotti, joka lähentelee autopilottia, vaatien kuitenkin kuljettajan pitävän kädet kokoajan ratissa. Se on myös järkevää, sillä järjestelmä ei aina toimi loogisesti tai luotettavasti. Osittain syynä on Suomen järkyttävän huonossa kunnossa olevat tiet ja tiemerkinnät. Ajolinjapilotille haasteellisia tilanteita ovat esimerkiksi ryhmittymiskaistat ja liikennejakajat. Kun seuraavan kerran olette liikeellä autolla, kiinnittäkää huomiota miten jakajien yhteyteen on maalattu sulkuviivat. Kuvitelkaa sitten, että autonne kamera lukee sulkuviivaa noin 10 m auton edestä ja sen mukaan tekee päätökset. Entä jos linja-autopysäkin katkoviiva on kulunut tai maalaamatta? Tässä tilanteessa ajolinja-avustin ohjaa pysäkin kautta ellei kuljettaja ole valppaana.  Ajolinjapilotin saa onneksi kytkettyä erikseen pois päältä, joskin kytkin on ratin takana ikävästi piilossa, jos sitä joutuu ajon aikana etsimään.

Moottori ja voimalinja

Koe-ajoauton PureTech180-bensakone suoriutuu tehtävästä miltei kiitettävästi. Kuten mallinimestä voi päätellä, se tarjoaa 180 hevosvoiman huipputehon ja 250 Nm väännön. Arvot ovat kuinnioitettavat kun otetaan huomioon, että kyseessä on vain 1.6–litrainen moottori. Bensakoneen pieni iskutilavuus tuntuu lähinnä liikkeelle lähdöissä kulmikkuutena. Kulutukseksi tehdas lupaa sekalaisessa ajossa 7,4 l/100 km. Tämä lupaus pitää, sillä ajotietokone näytti koeajon aikana 7,0 l/100 km keskikulutuslukemia. PureTechin sijasta itse valitsisin kuitenkin BlueHDi–moottorin, joka tarjoaa paremman väännön pienillä kierroksilla. PSA:n HDi-moottorit ovat lisäksi olleet perinteisesti luotettavia voimanlähteitä.

Citroënin uusi 8-vaihteinen automaatti on todella hienosti ja pehmeästi toimiva. Vaihteistossa on perinteinen momentinmuunnin ja on näin ollen luotettava. Vaihteita on lisätty edelliseen Citroënin automaattiin verrattuna kaksi. Näin saavutetaan 7% säästö polttoaineen kulutuksessa. Vaihteita voi valita myös manuaalisesti ratin yhteydessä olevilla painikkeilla. Tälle ominaisuudelle ei esiintynyt tarvetta koe-ajon aikana.

Valot

Citroën C5 Aircross on ensimmäinen Citroën, johon on saatavilla tehokkaat Full LED –ajovalot. Ne syttyvät päivävalojen lisäksi automaattisesti valoisuuden mukaaan. Valkoista valoa on tarjolla paljon, varsinkin kaukovalojen kanssa. Päävalojen lisäksi Feel–varustelutasosta lähtien sumuvalot toimivat staattisina kaarrevaloina. Kaikissa malleissa on samanlaiset 3D LED -takavalot.

IMG_6238.JPG
Ledein toteutetut valot ovat erittäin hyvät pienestä koostaan huolimatta. Valot syttyvät automaattisesti päivävalojen lisäksi valon määrän ja tuulilasinpyyhkimien tilan mukaisesti.

Kustannukset

Citroën C5 Aircrossin saa halvimmillaan 26 400 eurolla. Silloin kyseessä on PureTech 130 Live, jossa on merkintänsä mukaisesti 130 hv bensakone. Koe-ajossa ollut C5 Aircross Shine PureTech 180 EAT8 maksaa varusteineen noin 42 000 €. Muut mallit asettuvat näiden väliin. Mielenkiintoinen lisä mallistossa on uudella 1.5–litraisella BlueHDi-moottorilla oleva BlueHDi 130 Shine EAT8 automaatti. Se on 5 000 € isompaa dieseliä halvempi ja kuluttaa selvästi vähemmän polttoainetta.

Koska hybrid?

C5 Aircross Hybrid esitellään todennäköisesti kuluvan vuoden aikana ja Suomeen sitä on lupa odottaa kesään 2020 mennessä. C5 Aircross Hybrid on varustettu PureTech 180 -bensiinimoottorilla ja 80 kW -sähkömoottorilla sekä EAT8-automaattivaihteistolla. Kyseessä on siis koeajoauton kanssa sama tekniikka, johon on lisätty ladattava akusto ja sähkömoottori. Ennakkotietojen mukaan toimintamatka ZEV (Zero Emission Vehicule) –moodissa on 50 km. Sähköllä voi ajaa jopa 135 km/h nopeudella. C5 Aircross on aina etuvetoinen.

Viikon jälkeen

Kaikkiaan viikko C5 Aircrossin kanssa sujui oikein mukavasti. Sen hiljaiseen ja mukavaan kyytiin tottui nopeasti ja auto jätti muutenkin hyvän vaikutelman palvellen arjessa ilman murheita. Ennustan mallille myynnillisesti valoisaa tulevaisuutta varsinkin kun Hybrid -versio täydentää mallistoa. Palaamme siihen heti kun autoja saadaan Suomeen.

Antti

Kuvat: Antti Pitkänen