Citroën on omistanut Champs Elysées -kadulla kiinteistön numero 42 aina vuodesta 1927, jolloin André Citroën oli ostanut kyseisen tontin. Siitä lähtien on Pariisin arvostetuimmalla liikekadulla esitelty merkin autoja ja historiaa. Vuonna 2007 kiinteistö koki viimeisimmän merkittävän uudistuksensa, kun arkkitehtuurikilpailun tuloksena uudelleensyntynyt rakennus jälleen avattiin yleisölle. Nyt tuo kuuluisa näyttelytila on suljettu ja katutason ikkunat on piilossa kaikenkirjavien mainosjulisteiden takana. Mitä C42:lle tapahtui?

Joulukuun viimeisenä päivänä 2017 Pariisin Champs-Elysées kimalteli jouluvalojen loisteessa. Päivä oli kuitenkin Citroenille murheellinen. Tasan kymmenen vuotta aikaisemmin avattu Citroen brändin lippulaiva, ”C42 Flaghip Showroom” -nimeä kantanut arkkitehtoonisesesti upea rakennus, oli kaikkien yllätykseksi tullut tiensä päähän.

Tässä tyylikkäässä ranskalaisarkkitehti Manuelle Gautrand’in suunnitteleman rakennuksessa ehti kymmenen vuoden aikana vierailla 10 miljoonaa kävijää, mutta rakennuksen loistokkuus ja arkkitehtuurikilpailuissa voitetut palkinnotkaan eivät pystyneet suojelemaan rakennusta. Vuoden viimeisen päivän päättyessa sammuivat C42:n valot.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on img_4216.jpg
C42:n sisätilaa hallitsi pyöreistä tasoista tehty tornimainen rakennelma, jonka tasoilla esiteltiin vaihtuvin teemoin Citroenin historiasta tuttuja automalleja. Kuva vuodelta 2017.

Virallisen selityksen mukaan syynä C42 sulkemiseen oli Citroënin kaupallisen konseptin uudistus, jonka mukaan näyttelytilat kaupunkien keskustoihin toteutetaan jatkossa entistä pienempinä fyysisinä tiloina nykyaikaista teknolgiaa hyödyntäen. Uusi konsepti kantaa nimeä ”La Maison Ciroen”.

1920-luvun lopulta lähtien – siis lähes sata vuotta – Citroën oli ollut näyttävästi esillä Champs-Elysées-kadulla.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on img_4317.jpg
Manuelle Gautrand’in suunnittelemassa rakennuksessa vieraili 10 miljoonaa kävijää vuosien 2007-2017 välisenä aikana. Muistoksi käynnistä oli tarjolla Citroën -aiheista rekvisiittaa. Kuva vuodelta 2017.

Kun muistetaan minkälaisessa talousahdingossa 2010 -luvun alkupuoliskolla PSA yhtiönä oli, ja sen myötä luonnollisesti myös Citroën, on sanomattakin on selvää, että myös tämän vanhan perinteikkään näyttelytilan sulkemisen taustalla olivat ennen kaikkea taloudelliset tekijät. Yhtiö oli epäonnistunut pahoin straegiatyössään ja oli täysin valmistautumaton automaailman suureen muutokseen, jossa kysyntä kohdistui enemmän ja enemmän citymaasturi -tyyppisiin autoihin. Yhtiö joutui kamppailemaan olemassaolostaan. Tällaisessa tilanteessa tehdään tietysti kaikki mahdollinen – aivan kaikki – että yhtiö pelastuisi.

1920-luvun lopulta lähtien – siis lähes sata vuotta – Citroen oli ollut näyttävästi esillä
Champs-Elysées-kadulla.

Välttääkseen konkurssiin ajautumisen vuonna 2012 PSA:n oli käytännössä myytävä omaisuuttaan vähintään 2 miljardilla dollarilla. Niinpä myös vasta viisi vuotta aikaisemmin suurella medianäkyvyydellä avattu lippulaivamyymälä ”C42” oli laitettava myyntiin. Rakennus vaihtoi omistajaa vähin äänin, sillä yhtiön tiedotuslinja tästä hieman kiusallisestakin asiasta oli äärimmäisen niukkaa.

Vuoden 2017 lopussa C42 suljettiin ja Citroën alkoi toteuttaa uutta myymäläkonseptiaan ”La Maison Citroën”.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on image.png
Google Maps kertoo Champs Elysées 42 osoitteessa sijaitsevan kiinteistön olevan pysyvästi suljettu. Katutason ikkunat on vuorattu aiheeseen liittymättömillä ”halvan näköisillä” mainoksilla, mikä on upealle rakennukselle suorastaan häpeällistä. Citroen-teksti on myös poistettu lasiseinässä kuitenkin yhä edelleen olevien ”chevronien” alta.

Kesti useita kuukausia, ennen kuin tieto rakennuksen myymisestä tuli julkisuuteen ja sittenkään uuden omistajan nimeä ei kerrottu. Viimein elokuussa 2013 Reuters uutisoi ranskalaislehti Le Figaron lähteisiin pohjautuen, että C42 oli myyty 2012 qatarilaisen Sheikin Hamad ben Khalifa al Thani’n omistamalle sijoitusrahastolle. Kauppasumma oli ollut 77 miljoonaa euroa. Kauppasopimukseen oli sisältynyt ehto, jonka mukaan Citroën jatkaa toistaiseksi tilassa vuokralaisena. Vuokrasummaa ei uutisessa paljastettu, mutta se oli arvatenkin hyvin korkea. Myöskään sopimuksen kestoa ei julkisuuteen kerrottu, mutta on syytä epäillä, että vuokrasopimuksen minimiaika oli ollut viisi vuotta. Tämä on ilmeistä, koska viiden vuoden kuluttua, eli vuoden 2017 lopussa C42 suljettiin ja Citroën alkoi toteuttaa uutta myymäläkonseptiaan ”La Maison Citroën”.

Minulla oli 80-luvun lopulla mahdollisuus työmatkan yhteydessä vierailla C42:ssa. Siihen aikaan rakennuksessa toimi Hippo Citroën -niminen ravintola, jonka yhteydessä oli esillä Citroënin autoja historiaa. Muutama valokuva on jäänyt tuolta vierailulta muistoksi.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on hippo-citroen-2.png
80-luvun lopulla Champs-Elysées 42 osoitteessa toimi Hippo Citroën -niminen ravintola

Tilasimme ravintolassa lasilliset shampanjaa ja tutustuimme esillä olleeseen uunituoreeseen AX GT-malliin. Tarjolla olleita vuoden 88 Citroën malliston esitteitä lähti luonnollisesti myös matkaamme.

Ravintolan seinälle oli asennettu hienoja Citroën -autojen keulaa esittäviä valoteoksia. Uunituore AX GT oli ainoa näytteille tuotu auto.

C42:n sulkemisen jälkeen Citroënin Pariisin toimitilat siirtyivät uuteen paikkaan, joka sijaitsee noin kilomterin päässä Eiffel-tornista sijaitsevassa osoitteessa 144 Boulevard Grenelle. Kyseisessä kiinteistössä on toiminut Pariisin Peugeot jälleenmyyjä aina vuodesta 1923 lähtien.

La Maison Citroën Paris -liiketila sijaitsee noin kilomterin päässä Eiffel-tornista. Rakennus on aika huomaamaton ja ulkopuolelta suorastaan vaatimattoman näköinen. (Kuva: Google Maps)

La Maison Citroën’ksi nimetyn myymäläkonseptiin kuuluu esitellä Citroën-autoja mukaviksi ja avariksi sisustetuissa tiloissa, joissa hyödynnetään myös uusinta teknologiaa. Tilat henkivät Citroënin uudistettua brändilupausta: ”Be Different, Feel Good”.

Mielenkiintoinen kysymys onkin, mikä on jatkossa Fiatin ja Citroënin suhde uuden suuryhtiön brändihierarkiassa. Onko niille molemmille tilaa?

La Maison Citroen -myymäläkonsepti henkii yhtiön brändilupausta ”Be Different, Feel Good”

Näiden vuosien 2012-2017 tapahtumien jälkeen Citroën ja koko PSA on yhä edelleen ollut melkoisessa myllerryksessä. DS-mallisto on erotettu Citroenista kokonaan omaksi merkikseen. Oliko tuo viisasta, sen aika tulee näyttämään. Varmaa kuitenkin on, että tuo päätös irrottaa malliston yläpäässä olevat isot ja loistokkaimmat mallit perustettuun DS Automobiles -yksikköön, tietyllä tavalla sinetöi Citroënin kohtalon. Merkki näyttäisi tällä hetkellä jäävän PSA:n mallistossa edustamaan edullista ”kansanautoa”, jonka mallistosta on karsittu pois kaikki erikoisemmat ja ylellisemmät malliversiot. Miten käynnissä oleva Fiat Chrysler Automobiles’n ja PSA Groupin yhdistyminen maailman neljänneksi suurimmaksi valmistajaksi (Stellantis) tulee vaikuttamaan konsernin eri merkkeihin, on vielä hämärän peitossa. FCA:lla Fiat on vastannut halpojen perusautojen tuottamisesta. Mielenkiintoinen kysymys onkin, mikä on jatkossa Fiatin ja Citroënin suhde uuden suuryhtiön brändihierarkiassa. Onko niille molemmille tilaa?

Vesa

Kuvat: Citroën Communications, Google Maps, Vesa Kasari ja Antti Pitkänen