Jyrki Laine osallistui Turussa 18. -19.9.1965 ajettuun Hakkapeliittaralliin numerolla 123. Autona hänellä oli upea keltainen DS19, jolla hän osallistui myös muihin ralleihin samana vuonna. Tämän auton myöhemmistä vaiheista ei ole tietoa, joten lukijoiden apua kaipaillaan täydentämään tätä tarinaa.

DS19 saapui Suomeen 30.6.1960 s/s Eckerön lastina. Auto oli väriltään Jaune Panama/Aubergine/Rouille ja se toimitettiin Oy Trans-Meri Ab:lle 18.7.1960. Myyntihinta oli tuolloin kunnioitettavat 1 266 200 mk. Auto oli siis keltainen ja siinä oli lähes musta (munakoison värinen) katto.

Alkuvuodet auto siis todennäköisesti palveli Oy Trans-Meri AB:n käytössä, mutta muutaman vuoden ikäisenä se ajettiin todennäköisesti talvella katolleen. Auto päätyi lopulta kolaroituna Tattarisuolle. Sieltä auton osti itselleen Jyrki Laine, jolta saimme valaistusta auton vaiheista 1960-luvun puolesta välistä.

Minä ostin sen vakuutusyhtiöiden varastolta, olisiko ollut 1964 loppuvuodesta, en enää muista varmasti, Köyhien Stockan alueelta. Auto oli lievästi kaadettu katolleen. Selvisin korjauksista uudella lasikuitukatolla ja hyvin pienin peltitöin. Ajoin sillä nuo kaksi rallia, pari Oskarin yöajoa ja jonkun mäkikisan, olisiko ollut Hesan UA:n Kahvivuoren ajot ja jotain muita pikkukisoja, jonka jälkeen myin sen kilpailukuntoisena autona 1965 lopulla. Jyrki Laine

Helsinki Rallista (13.11.1965) löytyy tilastomerkintä. Tuolloin Jyrki Laine ajoi yhdessä Jyrki Stenholmin kanssa numerolla #31 ja sijoittuivat yleiskilpailunsijalle 30. Auton kilpailu-ura todennäköisesti jatkui vielä 1960-luvun lopulla. Mutta mitä autolle sitten tapahtui ja mahtaako auton osallistumisista muihin ralleihin olla tietoa tai kuvamateriaalia?

Onneksi sain pidettyä DS:n tiellä, koska kevyt ylärakenne Suomen kuoppaisissa maisemissa ja kuusikossa ei varmaan olisi auttanut minua pysymään hengissä. 60-luvulla kun ei vielä autoissa ollut turvakehikoita. Jyrki Laine

Todennäköisintä on, että rallihistorian omaava ja kymmenen vuoden iän saavuttanut DS19 päätyi romuttamolle. Toisaalta on myös mahdollista, että auton jäänteet vielä löytyvät jostain unohdetusta ladosta.

Antti

Kuva: tuntematon kuvaaja