Kirjoitimme aikaisemmin jutun AUX-liitännän lisääminen RD4-radioon, jossa RD4-radioon lisättiin tehtaan AUX-sarja. Kyseinen sarja on edelleen saatavilla osanumerolla 9706AG ja se maksaa tällä hetkellä 56,53€. AUX-liitännän hyödyntäminen alkaa olemaan hieman rajoittunutta, mutta on olemassa myös toinen vaihtoehto.

RD4-radion voidaan asentaa myös Bluetooth-adapteri. Niitä on myytävänä monenlaisia ja monen hintaisia, mutta nyt päädyttiin hintaluokan halpaan kategoriaan. Adapteri löytyi eBayn kautta ja maksoi postikuluineen vain reilu 20€. Tässä adapterissa oli kuitenkin mukana handsfree mikrofoni, jota kaikissa ei ole.

Asennus

Asennus aloitetaan radion vetämisellä irti kojelaudasta. Irroitusta helpottaa koukut, joita myydään Biltemassa, Motonetissa ja muissa vastaavissa varaosaliikkeissä.

Radion irroitustyökalu helpottaa asennusta, mutta hätätilassa irroittaminen onnistuu esim. pienillä kuusiokoloavaimilla.

Radiosta irrotetaan iso musta quadlock-liitin aukaisemalla sen salpa ja antennniliitin vedetään irti samalla painamalla lukitusklipsua. Bluetooth adapteri tarvitsee 12V jännitteen toimiakseen. Yleismittarilla tarkistetaan radion plus- ja miinusjohto ja adapterin johdot kytketään niihin. Tässä on nyt koulukuntaeroja miten johdot kannattaa kytkeä. Johdoista voi varovasti kuoria eristettä pois ja kiertää kytkettävä johto sen ympärille. Tämän jälkeen liitos eristetään. Yksi vaihtoehto on käyttää ryöstöliittimiä, joita niitäkin on erilaisia.

Quadlock-liitin, josta yleismittarilla mittaamalla löytyy johdot joista saadaan adapterille 12V jännite.

Kun johdot ovat kytketty, voidaan virta kytkeä päälle ja tarkistaa, että bluetooth adapterin LED alkaa vilkkumaan. Tämä varmistaa, että johdot ovat oikein kytketty. Seuraavaksi painetaan bluetooth adapterin liitin radion quadlock-liittimeen. Se menee muotonsa puolesta vain yhteen kohtaan, joten tässä ei voi erehtyä. Lopuksi on hyvä kiertää eristenauhaa liitosten ympärille. Quadlock-liitin kiinnitetään takaisin radioon ja radio asennetaan takaisin paikoilleen.

Handsfreen mikrofoni pujotellaan vielä sopivaan kohtaan ja asennus on valmis.

Koodaus

Asennus on nyt valmis, mutta liitäntä pitää vielä aktivoida käyttöön valmistajan diagnostiikkatyökalulla (Lexia / Diagbox). Jollei tuttavapiiristä löydy apua, merkkihuolto tekee tämän pyydettäessä. Kyseessä ei ole mikään iso juttu, sillä radion asetuksista ainoastaan konfiguroidaan aktiiviseksi Aux 1.

Kun radio on päällä, valitaan Source -napilla käyttöön Aux ”input 1”. Nyt puhelimesta valitaan bluetooth-asetukset ja etsitään listalta juuri asennettu moduuli. Kun yhteys on onnistuneesti luotu, musiikki alkaa kuulua auton kaiuttimista. Kytkettävästä laitteesta riippuen volumea on lisättävä aika paljon, samoin autoradiosta, mutta onneksi radion aux-valinta muistaa omat äänensäätönsä, joten volumea ei tarvitse säätää pienemmälle takaisin radiolle vaihdettaessa.

HUOM! tiedossa on, että jostain syystä kaikki markkinoilla olevat bluetooth-adapterit eivät ole toimineet vaikka asennus on tehty oikein. Emme tiedä onko kyseessä ollut jokin yhteensopivuusongelma vai onko kyseiset adapterit olleet viallisia.

Antti