Citroën esitteli tänään Pariisissa täysin uudistuneen ja merkille myynnillisesti tärkeimmän mallinsa, Ë-C3:n. Euroopassa valmistettu täyssähköauto palauttaa merkin näinä taloudellisesti vaikeina aikoina juurilleen. Kuten 2CV 75 vuotta sitten, uusi Ë-C3 on suunniteltu edulliseksi, useiden asiakkaiden tavoiteltavissa olevaksi autoksi.

Citroën haastaa Euroopassa suunniteltujen ja rakennettujen B-segmentin autojen sääntökirjan esittelemällä uuden ja luonteikkaan neljännen sukupolven C3:n. Täyssähköinen ë-C3 on luokkansa mukavin, tarjoaa helpon sähköisen käyttökokemuksen, erittäin kattavan varustelun ja todella paljon rahalle vastinetta.

C3 on Citroënin malliston suosituin malli, ja sitä on myyty jo yli 5,6 miljoonaa kappaletta vuodesta 2002 alkaen. C3 on mallistonsa suosituin malli ja edustaa 29 prosenttia Citroënin Euroopan myyntivolyymistä. Vuonna 2022 C3 saavutti 11 prosentin osuuden Euroopan B-segmentistä kokonaisuutena. Suomessa Citroën C3 on ollut luokkansa kärkinimiä, ja vuodesta 2017 eteenpäin Suomessa on ensirekisteröity yli 5 500 uutta Citroën C3:sta.

Copyright William Crozes @ Continental Productions

Uusi ë-C3 on Euroopassa suunniteltu ja valmistettu täyssähköinen B-segmentin auto, joka on suunnattu päästöttömästä ja edullisesta autoilusta kiinnostuville asiakkaille.

”Edullisten autojen tarjoaminen on aina ollut Citroënin DNA:n ytimessä. Asiakkaiden odotukset B-segmentissä ovat kuitenkin muuttuneet, etenkin SUV-mallien suosion ja sähköllä ajamisen halun kasvettua. Eurooppalaisten autonvalmistajien on koko ajan haastavampaa vastata edellä mainittuihin odotuksiin. Yleisestä trendistä poiketen Citroën uskaltaa nimenomaan vastata odotuksiin täysin uudella ja täyssähköisellä ë-C3:lla, joka on suunnattu eurooppalaisille ostajille. Kyseessä on tuore, terävä ja mukava B-segmentin viistoperä, joka on kattavasti varusteltu. Uusi ë-C3 on suunniteltu ja valmistettu Euroopassa, on todella kohtuuhintainen ja saatavilla tietyissä Euroopan maissa jopa 23 300 eurolla.”

Citroënin toimitusjohtaja Thierry Koskas

Mukavuutta ei ole unohdettu

Citroën on tunnettu mukavuudestaan, eikä ë-C3 ole poikkeus. Ainutlaatuinen Citroën Advanced Comfort -mukavuusjousitus on vakiona kaikkissa ë-C3-malleissa.

Tilava matkustamo on rakennettu yksinkertaisten mutta silti hienostuneiden pintojen ympärille tarjotakseen matkustajille kodin olohuonetta tai loungea vastaavaa tunnelmaa. Uuden ë-C3:n mukavuusistuimissa käytetään uutta kuviota, ja ne on räätälöity erityisesti tätä mallia varten.

Copyright William Crozes @ Continental Productions

Mukavuusteema jatkuu uuden muotoilun myötä. Auto on 1,57 metriä korkea, mikä tarkoittaa etumatkustajille 30 mm enemmän pääntilaa ja mahdollistaa aiempaa pystymmän ajoasennon – tämä tuo mukanaan lisää hallinnan tunnetta sekä turvallisuutta. Kaikki hyötyvät paremmasta näkyvyydestä ulos. Itse asiassa uusi ë-C3 on sisältä edeltäjäänsä tilavampi lähes jokaiseen suuntaan, vaikka on vain 19 mm pidempi ja 6 mm leveämpi. Takamatkustajien kylkitila on 19 mm ja edessä 21 mm leveämpi kuin B-segmentissä yleensä. Takamatkustajien polvitila on luokkansa paras, yli 20 mm parempi kuin luokassa keskimäärin.

Matkatavaroiden ja muiden esineiden kuljettaminen on helppoa uudella ë-C3:lla. Sen tavanomaista korkeampi matkustamo on pakattu täyteen järkeviä säilytysratkaisuja niin ovipaneeleissa, keskikonsolissa kuin keskikyynärnojan alla. Langaton latausalusta on saatavilla keskikonsoliin (vakiona ”Max”-versiossa). Tavaratilan tilavuus on 310 litraa, ja takapyöränkaarien välissä on tilaa 1 015 mm, mikä mahdollistaa penkit kaadettuna todella leveiden tavaroiden kuljetuksen.

1,57-metrisenä uusi ë-C3 on korkeampi kuin edeltäjänsä ja hyötyy myös SUV:n kaltaisesta maavarasta, jotta autoon meneminen ja sieltä ulos helpottuisivat. Maavara tuo lisämukavuutta myös hidastetöyssyjen, kanttareiden ja tiessä olevien reikien yli. Maavara on vaikuttavat 163 mm täyssähköiselle ë-C3:lle verrattuna edellismallin 135 mm maavaraan.

Voimalinja

Energiatehokas sähköautoille suunniteltu perusrakenne käyttää 44 kWh LFP (litiumrautafosfaatti) -akustoa, jonka avulla saavutetaan jopa 320 km WLTP-toimintamatka. 100 kW DC -pikalataus onnistuu 20:stä 80:een prosenttiin vain 26 minuutissa.

Vakiona autossa on 7 kW:n tehoinen 1-vaiheinen sisäinen ajoneuvolaturi, lisävarusteena saatavilla on 11 kW:n 3-vaihelaturi.

Auton 83 kW (113 hv) tuottavan sähkömoottorin turvin kiihdytys 0–100 km/h tapahtuu 11 sekunnissa, ja huippunopeus on 135 km/h. Uuden ë-C3:n suorituskyvyn kerrotaan olevan enemmän kuin riittävä tavanomaisiin liikennetilanteisiin.

Copyright William Crozes @ Continental Productions

  • LUOKKANSA PARAS MUKAVUUS: Ensimmäistä kertaa B-segmentissä uuteen ë-C3 on saatavilla ensimmäistä kertaa Citroën Advanced Comfort® -mukavuusjousitus, joka on yhdistetty uuden aikakauden Citroën Advanced Comfort -mukavuusistuimiin. Täyssähköinen ë-C3 on entistäkin mukavampi äänettömällä ja värinättömällä sähkövoimalinjalla.
  • HELPPOA SÄHKÖISTÄ ELÄMÄÄ: Uuden 44 kWh LFP-akuston avulla Citroën ë-C3 kulkee jopa 320 km (WLTP) yhdellä latauksella. Pikalataus 20:sta 80:een prosenttiin saavutetaan jopa 26 minuutissa (100 kW).
  • RAHALLE VASTINETTA: 320 km toimintamatkalla varustetun ë-C3:n hinnat alkavat 23 300* eurosta.  Citroën aikoo olla aggressiivinen ja tarjota kohtuuhintaista sähköistä liikkumista kaikille. Vuonna 2025 rinnalle tulee vieläkin edullisempi 200 kilometrin toimintamatkalla varustettu malli.
  • KATTAVASTI VARUSTELTU: Täysin uusi ë-C3 yllättää ja ihastuttaa kattavalla varustelulla. Näihin kuuluvat järkevät ratkaisut, kuten täysin uusi ja innovatiivinen C-ZEN LOUNGE -kojelauta.
  • TÄYSIN UUSI: Citroën ë-C3 on suunniteltu alusta alkaen globaalille sähköautoille tarkoitetulle ”Smart Car Platform” -rakenteelle. Uusi ë-C3 lanseeraa myös uuden muotokielen ja brändi-ilmeen.

Uusi ë-C3 tarjoaa 320 km sähköistä toimintamatkaa erittäin kohtuulliseen ja reiluun hintaan useilla Euroopan markkinoilla. Uuden mallin hinta alkaa 23 300 eurosta* ennen hankintatukia. (Suomen hinnat selviävät myöhemmin)

  • Asiakkaille valinta halutaan tehdä helpoksi kahden kattavan varustetason väliltä: You ja Max.
  • 200 kilometrin toimintamatkalla varustettu Citroën ë-C3 saapuu 2025 ja alkaen 19 990 euroa*.

Kytköksiä historiaan

Artikkelin pääkuvassa olevassa sinisessä autossa on värinä Bleu Monte Carlo, sama kuin Citroën 2CV:ssä aikanaan. Ë-C3:n etupenkissä on tavoiteltu 70-luvun Citroën mukavuutta ja ehkäpä näkyvin, vahvasti merkin historiaan sidottu uusi logo joka koristaa sekä auton keulaa, että takaluukkua.

Jäämme odottamaan tarkempia tietoja hinnoittelun ja saatavuuden osalta.

Antti
Lähde ja kuvat: Citroën

*Hinnat vahvistettuna seuraavissa Euroopan maissa: Ranska, Saksa, Belgia, Alankomaat, Itävalta, Portugali, Puola, Italia ja Espanja.