DS4 Crossbackiä voisi pitää DS-brändin ensimmäisenä omana mallina koska se on nykymalliston ainoa auto, jota ei koskaan myyty Citroën-brändin alla.

Alustaltaaltaa 30 mm perus DS4 mallia korkeampi Crossback ei ulkonäöstään huolimatta ole nelivetoinen eikä se muutenkaan ole tarkoitettu mökkiteitä vaikeampikulkuiseen maastoon. Jo rengastus kielii, että kyseessä on urbaanimpaan ympäristöön tarkoitettu auto.  Crossbackissä on toki älykäs vetoluistonesto, joka optimoi etupyörien pitoa ja parantaa auton etenemiskykyä etenkin lumessa ja muissa hankalissa olosuhteissa. Tämä mm. ”snow motion” toimintona markkinoitu luistonesto myös todella toimii ja helpottaa liikkeelle lähtöjä jarruttamalla sitä etupyörää, joka pyrkii luistamaan. Järjestelmä on niin nopea, ettei monessa muussa järjestelmässä esiintyvää tehon menetystä tapahdu. Voisi jopa väittää, että järjestelmä toimii paremmin kuin huonosti toteutettu neliveto, joissa nelivedon kytkin helposti ylikuumenee ja auto joko pysähtyy tai muuttuu kaksivetoiseksi.

Koeajettu DS4 Crossback oli PSA:n kolmisylinterisellä ”ihmemoottorilla” ja kuusivaihteisella käsivalinteisella vaihteistolla varustettu PureTech 130 So Chic -versio. Käynnistettäessä ei käyttäjälle mistään välity se, että pellin alla on piskuinen kolmisylinterinen 1,2-litrainen moottori. Voimalähteen tasaisen käynnin takaa moottorin kanssa vastakkaiseen suuntaan, mutta samaan tahtiin kampiakselin kanssa pyörivä tasapainotusakseli. Tämän lisäksi moottori on tuettu hydraulisilla moottorin tukityynyillä. Kuten mallimerkinnästä voi päätellä PureTech 130 -moottorin teho on 130 hv käyntinopeudella 5500 r/min ja 230 Nm:n maksimivääntö on käytössä käyntinopeudella 1750 r/min. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että moottori tuntuu ajossa todellakin kokoistaan isommalta. Vain liikkeelle lähdettäessä ja vaihdettaessa ykkösvaihteelta kakkoselle huomaa, että moottori ikään kuin ”kyykähtää” eikä eteneminen ole kovin sujuvaa. Vaikka moottori on pitkäiskuinen sen sisäiset massat eivät riitä pitämään koneen käyntinopeutta tasaisena ennen turbon mukaan tuloa. Onkin sääli, ettei tätä moottoria saa automaattivaihteistolla varustettuna kuten sisartaan C4:sta.

Ajossa pientä moottorin iskutilavuutta ei enää huomaa vaan huomio kiinnittyy sen todella vahvaan vääntöön ja pieneen kulutukseen.

Ajo-ominaisuuksiltaa DS4 Crossback on johdonmukainen ja jopa urheilullinen. Alusta ei hämmenny isommistakaan routavaurioista ja perä seuraa kauniisti perässä tekemättä ylimääräisiä liikkeitä. Ensiasennusrenkaina olleet Michelin Primacy HP:t toimivat nekin mallikkaasti eikä pidä ylimääräistä melua itsestään. Huomioitavaa on, että Michelin ja Citroen/DS ovat kehittäneet Primacy HP renkaasta hieman erilaisella pintakuviolla olevan ensiasennusrenkaan mitä jälkimarkkinoilta on ostettavissa. Tarkkasilmäinen huomaa nämä muistakin malleista.

Kojetaulun suhteen DS4 on käytännössä suora kopio C4-mallista, vain merkit on vaihdettu. Kuljettajan ympäristö on siis kaikinpuolin toimiva ja istuin tarjoaa ainakin 180 cm pitkälle kuljettajalle oivan tuen. DS logoja on viljelty myös rasterointina pintamateriaaleihin mutta varsinkin tähän Crossback -versioon olisi voinut tuoda pientä lisäpiristystä. Jos etupenkillä on kaikki hyvin ei samaa voi sanoa takatiloista. Takapenkille kulku on melko haastava toimenpide eikä tilatkaan hemmottele siellä istujaa.

Koeajoauto: Vihdin Autotalo Oy

Antti