Ensimmäinen uuden sukupolven Citroën DS lanseerattiin 2010, ja tähän mennessä eri DS-malleja on myyty maailmanlaajuisesti jo yli 500 000 kappaletta. Kun 1.6.2014 DS julistettiin virallisesti itsenäiseksi merkiksi, saivat Citroenin viikset lopullisesti väistyä DS-merkkien tieltä. Useimmissa maissa tämä tarkoitti myös oman myyntikanavan perustamista, mutta ainakin toistaiseksi Suomessa myynti hoidetaan Citroenin kanssa samoista tiloista.

Kun DS19 esiteltiin se oli sensaatio. DS5:n lanseeraus on toki maailmalla huomioitu, mutta sensaatiosta ei voida tässä yhteydessä puhua vaikka auto onkin todella hieno. Nyt koeajettu DS5 oli Sport Chic -varustettu ja uudella BlueHDi 180 moottorilla terästetty versio. Uusi BlueHDi 180 moottori tuottaa vaikuttavat 133 kW ja jopa 400 Nm väännön 6-vaihteisen automaatin kiusaksi. Tehoa on siis 20 hevosvoimaa aiempaa HDi160 moottoria enemmän, joka on muuttuvasiipisen turboahtimen ja korkeamman ahtopaineen ansiota. Tasapainoakselit pitävät huolen että käynti on värinätöntä riippumatta moottorin käyntinopeudesta.  Ja kaikki tämä tuottaa ilmoille CO2 päästöjä vain 110g/km. Parannusta vanhemman sukupolven HDi 160 moottoriin on 44g. Kummatkin arvot ovat mitattu direktiivin mukaisella testisyklillä.

Moottorin ja voimansiirron yhteistyö toimii sen verran sujuvasti, ettei siihen kiinnitä  ajossa mitään huomiota. Voimaa on tarjolla kokoajan vähintäänkin riittävästi vaikka koeajon aikana ei moottorin todellisia voimavaroja edes yritetty houkutella käyttöön. Kun autolla on ajettu vain kolme kilometriä ennen testiä, on syytä ottaa ihan rauhallisesti.

Maantiellä uusi DS5 on dynaaminen mutta rentouttava matkakumppani. Vain alla olevien nastarenkaiden ääni kantautuu turhan selvästi matkustamoon. Nastattomilla talvirenkailla ajomukavuus olisi ollut kiitettävä mutta nyt jäädään hieman alle. DS5:n esittelyn aikaan paljon parjattu kova alusta on nyt säädetty mukavammaksi ja alusta on myös aiempaa korkeampi tarjoten pidemmän jousituksen liikeradan. Iskunvaimentimissa on lisäksi käytössä PLV-teknologia (preloaded linear valve), joka paremmin pystyy vaimentamaan nopeita pyörän liikkeitä ja pystyy reagoimaan nopeammin erilaisiin vaimennus tarpeisiin. Kaikesta huolimatta jäämme kaipaamaan hydrauliikan tuomaa fiilistä, sillä se ilman muuta kuuluisi DS-sarjan autoon. Mikäli huhupuheet pitävät paikkansa ei hydrauliikkaa nykyisen kolmoskorisen C5:n jälkeen enää Citroeneissa tai  DS-malleissa nähdä. Citroën-brändin toimitusjohtaja Linda Jackson on kuitenkin lupaillut Citroenin ottavan vuonna 2017 käyttöön uuden jousitusrakenteen, joka palauttaisi mukavuuden Citroen-autoihin. Samassa yhteydessä on mainittu, ettei tätä jousitusta nähtäisi DS-mallisarjan autoissa. Tilanne on hieman ristiriitainen koska juuri DS19 liitti mukavuskäsitteen vahvasti Citroen-merkkiin.

DS5:n edustama muotoilu erottaa sen kilpailijoista. Viitteitä tulevasta nähtiin jo vuonna 2005 C—SportLounge konseptin muodossa ja vaikka tuotantomallikin on jo miltei kuusi vuotias on se edelleen tuoreen ja jopa futuristisen näköinen. Tässä taas osoitus siitä miten hyvin Citroenin muotoilu kestää aikaa.

DS5:een tulleet muutokset auton ulkopuolella ovat niin pieniä, että vain Citroenkerhon kerhoillassa ne kaivetaan esille.

Uuden maskin lisäksi huomio kiinnittyy uusiin LED- ja ksenontekniikalla toteutettuihin valoihin. Suuntavilkut ovat muuttuneet edessä useammalla lediyksiköllä toteutettuihin ja ne syttyvät yksi kerrallaan luoden viuhkamaisen efektin. Pientä erikoisuuden tavoittelua mutta sopii hyvin auton tyyliin.

DS5:n ohjaamo on myös kokenut pieniä päivityksiä. Yksi sisustuksen hienoimmista yksityiskohdista edelleen on auton lentokoneohjaamosta lainattu kattorakenne. Sen lasipinnat ja upeasti muotoillut kytkimet ovat ilo silmälle eikä käytettävyydessäkään ole puutteita. Käytetyt materiaalit ja verhoilun viimeistely ovat laadukkaita eikä mitään ylimääräisiä ääniä kuulu korista tai sisustuksesta.

Ajoasento on hyvä muttei aivan täydellinen polvikulman jäädessä varsinkin vasemman jalan osalta liian tiukaksi. Tämä saattaa pitkällä matkalla alkaa pidempijalkaista puuduttamaan. Ajajan ympäristö on muutenkin varsin tiivis eikä auton ulkomittojen hahmottaminen ole helppoa rajoitetun näkyvyyden, paksujen pilarien ja matalan katon takia. Tässä autossa peruutuskamera todella tulee tarpeeseen ja peruutustutkaa voi pitää lähes pakollisena varusteena.

Uusi DS5 on hieno yhdistelmä ranskalaista muotoilua ja uusinta teknologiaa aivan kuten DS19 kuusikymmentä vuotta sitten. Tehtaan kannalta merkin eriyttäminen Citroenista on taloudellinen riski, jonka onnistumisesta on koko PSA:n tulevaisuus kiinni. DS-brändillä tähdätään korkealle premium-merkkien markkinoille kun taas Citroen-brändin valikoimaa supistetaan. Toivottavasti tämän seikkailun jälkeen ei päädytä tilanteeseen, jossa PSA:lla on vain yksi merkki. Merkki, joka ei ole kumpikaan yllä mainituista.

Koeajoauto: Vihdin Autotalo Oy

Antti