Usein muistellaan, kuinka nelivetoiset Audit tulivat ja muuttivat rallin. On kuitenkin käynyt myös toisinpäin. Toki kyse on ollut asfalttiralleista, mutta tulokset aiheuttivat painetta sääntömuutoksiin. Nyt Korsikan rallin aikaan on mukava muistella sensaatiomaista vuoden 1999 kilpailua, jossa Philippe Bugalski nöyryytti etuvetoisella, vapaastihengittävällä Citroën Xsara Kit Carilla nelivetoiset, turbo-ahdetut WRC-autot yli minuutilla!

Philippe Bugalski (1963 – 2012) oli avaintekijä Citroën Sport -kilpatallin ZX ja Xsara -ralliprojekteissa, joihin hän siirtyi Renaultilta vuonna 1998. Samana vuonna Bugalski ajoi ensimmäiset kilpailunsa Xsara kit car’illa, mutta mukana oli epäonnea ja teknisiä vaikeuksia. Hän onnistui kuitenkin voittamaan Ranskan mestaruuden.
Sääntöjen mukaan etuvetoista ja vapaastihengittävää F2-luokan Kit Caria piti valmistaa vain 10 kappleen rakennussarja, mutta perusautoa oli valmistettava 12 kk ajanjaksona 25.000 kappaletta.

Kone on suoraan sanottuna helvetin hyvä ja nöyrä. Mutta sen hyödyntäminen vaatii aggressiivista ajotyyliä, kierrokset on pidettävä ylhäällä ja tärkeä muistaa: maltti – sitä tarvitaan.
Markku Alen TM:n järjestämässä koeajossa 1999

Kauden 1999 Bugalski aloitti Saxo kit car’illa Monte-Carlossa. Talli antoi kuitenkin Xsaran seuraaviin kilpailuihin. Se olikin onnenpotku, sillä hän voitti sekä Katalonian että Korsikan -rallit WRC-autojen nenän edestä!
Punaisen tallin Katalonian voiton viimeisteli toiseksi tullut Jesus Puras, myöskin Xsaralla.

0201502_BUGALSKI (2).jpg
Bugalski ja Chiaroni (tässä kuvassa jo Xsara WRC)

WRC-autoilla ajoivat aikansa kovat nimet, kuten Sainz, McRae, Auriol, Mäkinen ja Burns. Voitot olivat tallille todella tärkeitä, koska niiden avulla vakuutettiin ylin johto ja saatiin lupa alkaa rakentaa nelivetoista Xsara WRC -autoa. Loppu onkin historiaa!

43. Tour de Corse - Rallye de France 1999

1. Bugalski Philippe - Chiaroni Jean-Paul  Citroën Xsara Kit Car
2. Puras Jesús - Martí Marc         Citroën Xsara Kit Car
3. Sainz Carlos - Moya Luis         Toyota Corolla WRC
4. McRae Colin - Grist Nicky        Ford Focus RS WRC
5. Auriol Didier - Giraudet Denis      Toyota Corolla WRC
6. Mäkinen Tommi - Mannisenmäki Risto    Mitsubishi Lancer Evo
7. Burns Richard - Reid Robert       Subaru Impreza S5 WRC

Bugalski voitti Ranskan mestaruuden myös kolmannen kerran, nelivetoisella Xsara T4:llä, jolla sai kilpailla Ranskan sarjassa jo vuonna 2000. Katalonian rallissa 2001 Citroën oli ensi kerran mukana nelivetoisella Xsara WRC -autollaan. Bugalski johti rallia, mutta joutui keskeyttämään teknisten vikojen vuoksi.

Etuvetoinen kun lähtee, se lähtee kuin nappi housuista, sitä ei kaasulla korjata.
Markku Alen TM:n järjestämässä koeajossa 1999

0201520_PODIUM (2).jpg
Katalonian Ralli 03/2002, Bugalski ja Chiaroni (Xsara WRC)

Vuoden 2002 Kataloniassa tuli kolmas sija, mutta sen jälkeen teki pahoja virheitä kilpailuissa ja talli hyllytti Bugalskin. Tämänkin jälkeenkin hän ajoi testejä Citroën-tallille, kehittäen esimerkiksi tulevaa voittaja-autoa, Citroën C4 WRC:tä.

Mikko

XSARA KIT CAR 1999

Moottori: 4 sylinteriä ja 16 venttiiliä, 1998 cm3, 
teho 217 kW (295 hv)/8500 r/min, vääntömomentti 250  Nm/7000 r/min

Voimansiirto: etuveto, 6 vaihdetta, hiilikuitukytkin, 
elektronisesti ohjattu tasauspyörästö, luistonestojärjestelmä

Alusta: edessä joustintuet, takana vääntösauvajouset,
edessä 6-mäntäiset levyjarrut, säädettävä jarrutasapaino, 
hydraulinen käsijarru, tehostettu ohjaus

Mitat: pituus 4,12 m, leveys 1,85 m, korkeus 1,74 m
omapaino 960 kg (sääntöjen minimi), renkaat Michelin 18"