Huhtikuussa 1987 Citroën ilmoitti lopettavansa Rättisitikan valmistuksen Ranskassa ja sulkevansa vanhimman tehtaansa seuraavan vuoden kuluessa. Karkauspäivänä 29. helmikuuta 1988 ajoi Pariisin lähistöllä sijaitsevan Levallois Perret’n tehtaan portista ulos viimeinen Ranskassa valmistettu 2CV. Vuodesta 1949 lähtien tuotannossa olleen mallin valmistusta jatkettiin kuitenkin vielä Citroënin Portugalin tehtaalla aina vuoteen 90 saakka, jolloin viimeinen 2CV rullasi ulos Mangualden tehtaalta.

Citroënin  ilmoitus otettiin tämän jo lähes kulttiesineeksi muodostuneen ajoneuvon harrastajien piirissä vastaa suurella järkytyksellä. Norjalaiset 2CV harrastajat järjestivät jopa mielenosoituksen vastustaakseen tehtaan lopettamissuunnitelmia. Tosiasia kuitenkin oli, että Pariisin lähistöllä sijainnut Levallois’n vuonna 1893 rakennettu tehdas oli hyvin vanhanaikainen ja 2CV:n valmistus tapahtui lähes kokonaan käsityönä. Tämän vuoksi valmistus oli jo pitkään ollut huonosti kannattavaa. Niin ikään mallin kysyntä oli laskenut jo pitkään erityisesti Ranskan kotimarkkinoilla, ollen vuonna 1986 enää noin 14.000 autoa. Vientimarkkinoilla volyymi oli vielä sentään säilynyt kohtuullisena 44.000 auton tasolla. Tällä valmistusmäärällä oltiin kuitenikin varsin  kaukana 60-luvun huippuvuosista, jolloin henkilö- ja pakettimallin yhteenlaskettu vuosituotanto ylsi jopa 230.000 autoon. Valitettavasti Portugalissa valmistettujen autojen laatu ei ollut samalla tasolla Ranskassa valmistettujen mallien kanssa, mikä näkyi mm. ennenaikaisena kulumisena ja ruostumisalttiutena.

 

Dyane
Citroen Dyanesta eli Tiinasta piti tulla 2CV:n korvaaja, mutta toisin kävi .

60-luvun lopulla tehdas oli tuonut 2CV:n rinnalle myyntiin Dyane-mallin, joka teknisesti pohjautui 2CV:hen, mutta oli ulkonäöltään modernimpi lokasuojiin upotetuttuine valonheittimineen. Tehdas uskoi pystyvänsä  Dyanella paremmin kamppailemaan kotimaista kilpailijaansa Renaultia vastaan, jonka Renault 4 -malli eli Tipparellu oli vallannut markinaosuutta 2CV:lta. Seitsemänkymmentäluvun puolivälissä 2CV:n ja Dyanen valmistusmäärät olivat lähes tasoissa, kun kumpaakin mallia valmistettiin noin 120 tuhatta kappaletta vuodessa, mutta 80-luvulle tultaessa 2CV:n suosio piti markkinoilla pintansa, mutta sen sijaan Dyanen valmistusmäärät kääntyivät laskuun. Viimeiset Dyanet valmistettiin  vuonna 1984.

 

Citroën 2CV:tä myytiin lähes kaikilla mantereilla ja eri versioita valmistettiin Ranskan ja Portugalin lisäksi ainakin Jugoslaviassa, Romaniassa, Belgiassa, Isossa Britanniassa, Afrikassa, Etelä-Amerikassa ja Aasiassa. 2CV oli aikanaan kaikkein halvin tapa hankkia nelipyöräinen kulkuneuvo, jolla liikkua paikasta toiseen. Sen valtteina olivat halvan hinnan lisäksi suuret sisätilat, pieni kulutus ja monikäyttöisyys. Ainoa huono puoli oli auton varsin vaatimaton suorituskyky.

Kaikkiaan 2CV:n henkilömalleja valmistettiin noin 5,1 miljoonaa, josta pakettimallien osuus oli 1,35 miljoonaa. Jos huomioidaan 2cv:n tekniikkaan perustuneet muut mallit (mm.  Dyane, Méhari, FAF, Ami) nousee kokonaistuotanmäärä noi 8,5 miljoonaan autoon.

2cv and derivatives 2

Ajoneuvorekisterin mukaan Suomessa oli lokakuussa 2013 rekisterissä noin 900 2CV:ta ja noin 140 Dyane-mallia. Viimeiset Rättisitikat maahantuojan toimesta tuotiin Suomeen vuonna 1982. Maahantuonti oli vuotta aikaisemmin jo väliaikaisesti ollut keskeytettynä, koska 2CV ei täyttänyt vuoden 81 alussa voimaan tulleita uusia turvallisuusmääräyksiä. Rättärien tuonti saatiin jatkumaan vielä, kun autot varustettiin Suomessa lampunpesimillä,  takapenkin turvavöillä ja tehokkaammalla tuulilasin huurteenpoistolla. Vuoden 82 jälkeen harrastajat ovat omatoimisesti tuoneet maahan useita kymmeniä autoja. Vuoden 1990 keväällä tuotiin viimeiset viisi autoa. Hinnaksi näille viimeisille uusille Rättäreille tuli 55.000 markkaa kappale. Belgiassa uusi Rättäri maksoi samaan aikaan 20.000 markkaa. Vertailun vuoksi kerrottakoon että 2CV:n paikan Citroen-malliston huokeinpana autona ottanut AX 10E maksoi Suomessa vuonna 1987  vain 47.650 markkaa. Mutta toisaalta jokuhan voisi nähdä asian niinkin, että 55 tuhatta markkaa on varsin huokea hinta käsityönä valmistetusta ranskalaisesta avoautosta.

2cv-pohjaisille ajoneuvojen harrastajilla on Suomessa oma yhdistyksensä Suomen 2CV -Kilta.

Vesa

Lähteet: Kirjoittajan arkistot, Wikipedia

Kuva: Citroën Communications