Vuonna 2008 esitelty ja täysin uudistunut Citroën C5 oli muotoilullisesti lähempänä saksalaisia kilpailijoitaan kuin mikään Citroën ennen oli ollut. Ei liene sattumaa, että uutuuden mainos-slogan oli: ”Unmistakeably German, erehtymättömästi saksalainen”

Konseptiauto C5 Airscape esiteltiin vuonna 2007 Frankfurtin autonäyttelyssä. Kuten tavallista, tällä avoautokonseptilla tehdas esitteli jo etukäteen tulevan C5-mallin muotoilua. Tarina kertoo, että tehtaan sisällä oli erimielisyyttä siitä, haluttiinko suurelle yleisölle vielä paljastaa uuden mallin muotoja ja tästä syystä suunnitteluosasto valmisti messuille avomallin, jota ei koskaan ollut tarkoitettu tuotantoon. Tämä konsepti oli kuitenkin käytännössä jo täysin uuden C5-mallin näköinen niin sisältä kuin ulkoakin.

c5konsepti.jpg
C5 Airscape vuonna 2007 Frankfurt Motor Show´ssa

C5 Airscape olisi varmasti löytänyt paljon ystäviä, mikäli se olisi päässyt tuotantoon.

Uusi C5 esiteltiin virallisesti Brysselin autonäyttelyssä 15.1.2008 ja Suomeen se saatiin huhtikuussa. C5 X7 -mallin yhteydessä luovuttiin viisiovisuudesta, eli kattoon asti aukeavasta takaluukusta, joka oli ollut tämän kokoluokan Citroëneissa jo GSA:sta alkaen. Näin ollen myös Berline-mallinimi sai väistyä Sedanin tieltä. Muotoilussa oli selkeitä yhtymäkohtia Citroën C6 -mallin kanssa, kovera takalasi on yksi auton hienoimpia ja perinteitä kunniottavimpia yksityiskohtia.

”Makuasioista voi tietysti kiistellä, mutta muotoilullinen viimeistelytaso ja yhteneväisyys ovat uudessa C5:ssä paremmalla tasolla kuin yhdessäkään Citroënissa pitkään aikaan, ja tässä kokoluokassa kaikki kilpailijatkin joutuvat koville.” Tekniikan Maailman ensitesti.

Citroën C5 X7 -mallin myötä luovuttiin myös perinteisestä Break-nimityksestä farmarimallin osalta. Uusi Tourer-nimi oli Sedanin tapaan kädenojennus tavanomaisuuteen.

Akseliväli pidentyi C5 X7:ssa 6,5 senttimetriä edelliseen C5-malliin verrattuna, jääden kuitenkin C6:ta lyhyemmäksi. Pituutta nelioviseen malliin tuli 3,5 senttiä lisää, mutta farmarimalli lyhentyi sentillä. Auto leveys kasvoi merkittävät kahdeksan senttimetriä. Edeltävä malli kuitenkin tuntui ehkä sisätiloiltaan avarammalta ja valoisammalta. Ikkunapinta-alaa ei ole mainittu, mutta se saattoi olla vanhassa mallissa jopa suurempi, joka osaltaan vaikutti avaruuden tunteeseen. Suomessa tämän uuden automallin CTE-koulutus järjestettiin Hauholla, Hahkialan kartanolla, 21.4.2008 (otsikon kuva).

c5_x7_mitat.jpg
Ulkomitat edeltävään C5-malliin verrattuna.

Teräs- tai hydraulijousituksella

Yksi mielenkiintoinen piirre C5 X7:n julkistuksen yhteydessä oli, että se oli ensimmäinen automalli, joka esiteltiin kahdella täysin erityyppisellä jousituksella. Mallistossa nimittäin Ambiance– ja Dynamique-versiot oli varustettu teräsjousilla ja Confort ja Exclusive kaasunestejousituksella. Pienimmät 1,8 bensiini- ja 1,6 dieselmoottorit olivat aina teräsjousilla.
Käytäntö ei ole näin yksinkertainen, sillä muutamia poikkeuksia on tullut vastaan varustetason ja siihen liittyvän jousituksen osalta. Jo tuolloin, noin kymmenen vuotta sitten, tämä herätti keskustelua olisiko Citroën luopumassa kokonaan kaasunestejousitusteknologiastaan.

Valitettavasti huoli kaasunestejousituksen tulevaisuudesta ei ollut turha ja C5 X7 jäi viimeiseksi Citroën automalliksi, johon tämä hieno alustarakenne oli saatavilla.

Citroën C5:n kaasunestejousitus, Hydractive 3 Plus, oli pitkälti samankaltainen C6-mallin alustarakenteen kanssa. Toki pyöräkohtaista vaimennuksen säätöä C5:ssa ei koskaan ollut.
Hydractive 3 Plus -jousituksessa elektroniikan ohjaama järjestelmä säätää jousituksen jäykkyyttä, auton maavaraa ja kallistelua nopeuden ja ajo-olosuhteiden mukaan. Kuljettaja voi halutessaan myös säätää auton ajokorkeutta ja ottaa jäykemmän Sport- tilan käyttöön. Jousituksen loistavat ominaisuudet tulevat hyvin esille Suomen huonokuntoisilla teillä.

C5CXtakaikkuna
C5 Berlinen takaikkunan muoto kunnioittaa perinteitä.

Ensimmäiset valmistusvuodet

Moottoreita oli aluksi tarjolla seitsemän erilaista ja ne olivat tuttuja muistakin Citroën-malleista:

Bensiinimoottorit:

 • 1.8i 16V (92 kW / 168 Nm)
 • 2.0i 16V (103 kW / 198 Nm)
 • 3.0i V6 24V  (155 kW / 283 Nm)

2-litraisen bensiinimoottorin yhteydessä valinnainen automaattivaihteisto oli 4-vaihteinen ja V6-moottorin yhteydessä aina 6-vaihteinen automaatti.

Turbodiesel-moottorit

 • 1.6 HDi 110 FAP (80 kW / 240 Nm)
 • 2.0 HDi 136 FAP (100 kW / 320 Nm)
 • 2.2 HDi 173 FAP (125 kW / 370 Nm), jossa kaksi eriaikaisesti toimivaa kiinteäsiipistä ahdinta
 • 2.7 V6 HDi 208 FAP (150 kW / 437 Nm), jossa kummallekin sylinteririville oma säätyväsiipinen ahdin

Kaikissa diesel-moottoreissa oli hiukkassuodatin (FAP). Kahdesta tehokkaimmasta dieselmoottorista 2.2 HDi oli aluksi yhdistetty käsivalintaiseen vaihteistoon ja isompi HDi V6 aina automaattiin. Dieselien automaattivaihteisto oli 6-vaihteinen.

Tehokkain C5 X7 -malliin valittavissa ollut moottori oli kolmelitrainen HDi240, kuusisylinterinen voimapesä, joita on enemmän totuttu näkemään Citroën C6:n keulalla. Se esiteltiin kesäkuussa 2009 ja korvasi vanhemman 2.7-litraisen V6 dieselin niin C5:ssa kuin C6:ssakin.

C5 X5 sai markkinoilla hyvän vastaanoton ja sen laatuvaikutelmaa kehuttiin.

Uusia varusteita

Edellisen sukupolven C5-malleihin verratuna uusia vakio- tai lisävarusteita olivat:

 • Sähkötoiminen seisontajarru
 • kiinteäkeskiöinen ohjauspyörä
 • Akustinen tuulilasi
 • Panoraama-lasikatto Tourer-versioissa
 • kulmavalo, joka syttyy pienissä nopeuksissa
 • Etu-, polvi-, sivu- ja yläturvatyynyt, takana sivuturvatyynyt
 • ISOFIX-kiinnityspisteet takaistuimen reunapaikoilla
 • Ilmasuuttimet takaistuimelle
 • Hierova kuljettajan istuin
 • RD4 ja Bluetooth-yhteys
 • Takalasiin integroitu radioantenni (Exclusive)

Kaksilitrainen vapaastihengittävä moottori korvattiin turboahdetulla 1.6-litraisella THP156 -koneella vuonna 2010 ja samalla myös 3.0i V6 bensakone jäi pois tuotannosta.

Vuosi 2011 – uudet moottorit ja pieni facelift

Loppuvuonna 2010 julkistettiin tulevalle mallivuodelle Citroën C5 -malliston pienet muutokset. Mallistossa täysin uusia moottoreita olivat bensiinimoottori VTi 120 sekä dieselit HDi 163 ja HDi 204. Molemmat Dieselmoottorit olivat saatavissa kuusiportaisella automaattivaihteistolla. HDi 163:n moottorin yhteydessä oli valittavana myös käsivalintainen, 6-vaihteinen vaihteisto mutta ne jäivät myytitilastossa vähemmistöksi.

IMG_3101.JPG
Automaattivaihteiston veistoksellinen valitsin Sport- ja talvikytkimineen sekä niiden vieressä Hydractive 3+ -jousituksen valintakytkimet

VTi120 oli samaa moottoriperhettä THP156-moottorin kanssa. Yhteistyössä BMW Groupin kanssa suunniteltu 1,6-litrainen voimanlähde kehitti tehoa mallinimensä mukaisesti 88 kW (120 hv). Moottorissa oli muuttuvan imuventtiilien noston ja ajoituksen säätö. Edullisin uudella moottorilla varustettu versio oli VTi 120 Attraction Sedan BMP6, joka maksoi noin 25 000 euroa.

Malliston päästömestari oli vuoden 2011 ensimmäisellä neljänneksellä Suomeen saapunut mikrohybridi e-HDi 112. Tällä tekniikalla C5:n päästöt olivat toisen sukupolven Stop & Start -käynnistysautomatiikan ja energiatehokkaan BMP-vaihteiston ansiosta vain 120 grammaa hiilidioksidia kilometrillä.
Edullisin dieselmoottorilla varustettu Citroën C5 oli HDi 112 Confort Sedan. Se maksoi ilman toimituskuluja hieman alle 28 000 €.  Vastaavan Tourer-mallin hinta oli 29 300 €.

HDi voimaa ja taloudellisuutta

Nelisylinterisistä tehokkain dieselmoottori oli uuden sukupolven 2,2-litrainen voimanlähde. Moottorissa oli kolmannen sukupolven yhteispaineruiskutusjärjestelmä ja enimmäisruiskutuspaine oli 2000 baria. Kahden turboahtimen ansiosta HDi 204 vääntömomentti oli käytössä huomattavan pienellä mootorin kierrosluvulla. Moottorin suurin teho oli 150 kW (204 hv) käyntinopeudella 3 500 r/min ja enimmäisvääntö 450 Nm käyntinopeudella 2 000 r/min.
Yhdistettynä 6 -nopeuksiseen automaattivaihteistoon moottorin suorituskyky oli huomionarvoinen: huippunopeus 230 km/h (farmarimallissa 225 km/h), kiihtyvyys 0 – 100 km/h suoriutui 8,3 sekunnissa (8,6) ja yhdistetty polttoaineenkulutus vain 5,9 l / 100 km (6,1). Sedanin CO2-päästöarvo jäi 155 g/km ja farmarin 159 g/km.

Turbodiesel-moottorit

 • 1.6 HDi 112 (81 kW / 240 Nm)
 • 2.0 HDi 140 (112 kW / 320 Nm)
 • 2.0 HDi 163 (120 kW / 340 Nm)
 • 2.2 HDi 204 (150 kW / 440 Nm)
 • 3.0 HDi 240 (177 kW / 450 Nm)

HDi140 -moottorin yhteydessä oli aina kuusivaihteinen käsivalintainen vaihteisto.

IMG_2809.JPG
HDi240 ei ole pelkästään tehokas, se on myös kaunis voimanlähde.

Uuden vuosimallin myötä varusteversioita oli tarjolla kolme, aikaisemman neljän sijasta.

Attraction -varustetaso sisälsi automaatti-ilmastoinnin, vakionopeudensäätimen, nopeudenrajoittimen, sähkösäätöiset ja  –lämmitettävät taustapeilit, kaistanvaihtovilkun ja monitoimiohjauspyörän.
Confort, tarjosi lisää mm. automaattisen kaksialueilmastoinnin, sadetunnistimen, alumiinivanteet, USB- ja AUX- liittimet ja Bluetooth-valmiuden.
Exclusive lisäsi vakiovarusteita edelleen mm. sähkötoimisilla etuistuimilla, joissa kuljettajan istuimen hierontatoiminto oli vakiona, puolinahkaverhoilulla, mittariston monivärinäytöllä, pysäköintitutkalla ja Tourer-mallin sähkötoimisella takaluukulla.

Syyskuussa 2011 Citroën C5 -mallista julkaistiin Dynamic -varustelutaso, jolla pyrittiin vauhdittamaan mallin myyntiä. Tämä malli oli käytännössä vastaava kuin aikaisempi Confort mutta se oli hinnoiteltu 4 000 euroa halvemmaksi. Dynamic-varusteiseen autoon sai valita THP156-bensiinimoottorin tai HDi140-dieselmoottorin. Jälkimmäisen moottorin yhteydessä oli mahdollista valita vain 6-nopeuksinen manuaalivaihteisto.

Hienoiset muutokset muotoilussa

Ajovalojen alle lisättiin face-liftin yhteydessä LEDit. Valonohjaimella varustettuina ne toimivat päivin ja öin ja vahvistivat etuosan ilmettä. Takavalot saivat uuden Dark Crystal -käsittelyn ja kirkkaan keskiosan lasin.

Citroen-C5_2011_led_huomivalo.jpg
Ajovalojen yhteyteen tulleet päivävaloledit erottaa autot vuosimallista 2011 eteenpäin. Tässä autossa on lisäksi kääntyvät Bi-Xenon ajovalot.

Kaksi jousitusvaihtoehtoa säilyy

Jousitus valikoitui koko mallin elinkaaren ajan moottorin mukaan; VTi 120 ja HDi 112 -moottorien yhteydessä oli aina teräsjousitus, mutta muiden moottoreiden yhteydessä matkustusmukavuudesta vastasi Citroënin kaasunestejousitus Hydractive 3 Plus.

Citroën C5:een oli tarjolla myös pääosin yrityksille räätälöity Business mallisto, jossa oli lisävarusteita kuten mm. alumiinivanteet ja pysäköintitutkat edessä ja takana. Lisäksi Business-malleihin oli toteutettu kattava varustepakettitarjonta, jossa varusteina mm. Bi-Xenon-ajovalot ja panorama-kattoikkuna Tourer-mallissa.

IMG_5974.JPG
C5 HDi163 Confort Tourer Business. Tässä yksilössä on lisäksi kromiset peilinkopat jotka olivat vakiovarusteena CrossTourer mallissa.

Lähes huomaamaton muutos autoon tehtiin vuosimalliin 2013 kun Citroënin ”chevronien” muoto muuttui pehmeämmäksi. Samalla myös takaluukun mallimerkinnät kokivat pienen muutoksen. Seuraavana vuonna esiteltiin mallistoon hieman maastohenkisempi versio, jonka maavara oli säädetty 15 mm normaalia Tourer-mallia korkeammalle. Lisäksi autossa oli muutamia yksityiskohtia tehostamaan katumaasturimaista mielikuvaa. Malli sai nimen C5 CrossTourer, ja sen hinnat alkoivat 39 993 eurosta vuonna 2015. C5 CrossToureriin oli tarjolla kaksi dieselmoottoria: HDi163 ja HDi 204. Molempien moottorien yhteydessä oli 6-vaihteinen automaattivaihteisto.
Dieselmoottorit korvattiin Euro 6 päästönormit täyttävillä BlueHDi-versioilla, joissa on SCR (Selective Catalytic Reduction) järjestelmä. Vuonna 2016 hinnat alkoivat C5 BlueHdi 150 Sedanin 29 999 eurosta ja vastaava Tourer maksoi 31 267 euroa. Tehokkaampi BlueHDi 180 automaatti maksoi 36 995 euroa. Tourer oli tuhat euroa enemmän.

C5CrossTourer_Kouvuhaka.jpeg
C5 CrossTourer kuvattuna Koivuhaan Vehossa 2.12.2015.

Bensiinimoottorit:

 • VTi120 (88 kW / 160 Nm)
 • THP156 (115 kW / 240 Nm)

Turbodiesel-moottorit

 • BlueHDi 150 ( 110 kW / 370 Nm)
 • BlueHDi 180 (133 kW / 400 Nm)
img_2798
C5 Tourerin silhuetti Suomalaisessa kesäyössä.

Myyntitilastoa

Segmenttiin M2 sijoittuva C5 (X7) valmistettiin Rennesissä Ranskassa. Euroopan 17 maan alueella myytiin segmentin M2 autoja henkilö- ja farmariautoja 2 775 970 kpl vuonna 2001, kun ensimmäinen C5-sukupolvi tuli markkinoille. Vuonna 2006 tämän segmentin myyntimäärä oli 2 175 200 autoa.
Segmentin M2 henkilö- ja farmariautojen myynti oli laskenut vuodesta 1998 (lasku tapahtui henkilöautoissa). Henkilöautomallien myynnin lasku johtui asiakkaiden siirtymisestä tila-autoihin sekä kuluttajien vähäisemmästä siirtymisestä ylempään segmenttiin (segmentistä M1 segmenttiin M2). Citroën C5:n myyntimääristä kirjoitimme artikkelissa Citroën C5 myyntimäärät 2001-2016
Suomen osalta torstaina 16.3.2017 päivittyi Citroën C5:n hinnasto (citroen_c5_hinnasto_3_17), josta löytyi valittavaksi enää yksi malli.

Suomesta toukokuussa 2017 lähteneet viimeiset C5:n tilaukset tulivat tehtaalta hylättyinä takaisin, eikä ennakkotiedoista poiketen autoa enää Suomeen saanut tilattua. Viimeinen Citroën C5 valmistui tehtaalta 1.6.2017.

Viimeiseksi C5-malliksi Suomessa jäi C5 Tourer BlueHdi 180 Exclusive.

Citroën C5, rakastettu ranskalainen

Se fakta, että Citroën C5 X7 on viimeinen kaasunestejousitettu Citroën, tekee siitä erityisen auton. Vastaavaan jousitusmukavuuteen ei mikään uusi auto edelleenkään yllä, ei ainakaan alle 100 000 euron hintaluokassa. Kova väite, mutta näin uskallamme sanoa. Vaihtoautoa etsiessä kannattaa käytettävästä budjetista riippuen valita joko mallisarjan vanhemmasta päästä oleva 2.0i-16V-moottorilla varustettu auto tai sitten 2.0 HDi, joka on osoittautunut erittäin luotettavaksi voimanlähteeksi tehoversiosta ja vuosimallista riippumatta.
Muutamia tyyppivikojakin toki löytyy. Näistä voisi mainita melko pienillä kilometreillä ilmeneviä jousisylinterien vuotoja, hammastankojen kiinnityskorvakkeiden murtumisia, lämmityspuhaltimen toimintahäiriöitä sekä sivuikkunoiden mekanismin rikkoutumisia (ruostuvat vaijerit). C5 kärsii monien muiden autojen tavoin myös parkkitutkan anturien huonosta luotettavuudesta. Näistäkin asioista huolimatta, Citroën C5 tarjoaa hyvän ja yksilöllisen vastineen siihen sijoitetulle rahalle.

Antti, Mikko & Vesa

Kuvat: kirjoittajat, Citroën ja ultimatecarpage.com