Citroënin autotehtaalla on ollut läheinen yhteistyö Michelinin kanssa aina siitä lähtien kun ensimmäinen Type A rullasi tehtaan ovista ulos vuonna 1919. André Citroën ja Édouard Michelin tekivät läheistä yhteistyötä myös henkilökohtaisella tasolla.

Citroënin autot ovat perinteisesti rullannut tehtaan linjalta aina varustettuna Michelinin ensiasennusrenkailla. Mistä tämä vahva side johtaa juurensa? Palataanpa ajassa vähän taaksepäin ja palautetaan mieleen näiden tuotemerkkien vaiheita.

Michelinin tarina alkaa 1889 jolloin tehdas alkoi valmistaa polkupyörän renkaita. Autoistumisen alettua Euroopassa 1900-luvun taitteessa oli luonnollista siirtyä valmistamaan renkaita myös tähän tulevaisuuden liikennöintivälineeseen.

Muista valmistajista Michelin erottui kahden innovaation tuoman edun osalta, jolla saavutettiin renkaalle huomattavasti muita valmistajia parempi kulutuskestävyys. Ensimmäinen oli noen käyttö valmistuksessa, mikä lisäsi Michelinin renkaiden elinikää viisinkertaiseksi. Tämä komponentti, jota Michelinin alkoi käyttää vuonna 1917 on se, joka on antanut nykyään renkaille tyypillisen mustan ulkonäön. Toinen vuonna 1919 lanseerattu uudistus oli  lisätä kuitukangasta renkaan runkoon, jolloin syntyi niin kutsuttu ”cable tyre”.

Pian Michelin tunnettiin renkaana, jonka kestävyys oli jopa kymmenkertainen kilpailijoihin nähden. Ongelmana oli vielä tuolloin se, että ihmiset eivät silti uskaltaneet lähteä pitkille matkoille sen aikaisilla autoilla. Tähän Michelin keksi hyvän keinon ja alkoi valmistamaan maantiekarttoja rohkaisemaan ihmisiä pidemmille automatkoille. Matkalle merkittiin huoltoasemat ja hyvät taukopaikat. Michelin tähtiä alettiin ravintoloille antamaan 1930-luvulla.

Vuonna 1946 Michelin kehitti ja patentoi maailman ensimmäisen vyörenkaan. Tämä rengasmaailman sensaatio, Michelin X, kehitettiin nimenomaan ensiasennusrenkaaksi Citroënin etuvetoisiin Traction Avant ja 2CV -malleihin. Michelinin X-sarjan renkaiden ominaisuudet olivat vertaansa vailla ja korosti Citroënin etuvetoisten autojen hyviä ajo-ominaisuuksia.

affiche-michelin-x

Traction Avant -mallin kehityskustannukset olivat niin mittavat, että se ajoi Citroënin tehtaan konkurssiin vuonna 1934. Tuolloin yrityksen suurimmasta velkojasta Michelinistä tuli Citroënin autotehtaan suuromistaja ja oli sitä aina vuoteen 1975 saakka.

Osaltaan omistussuhteen takia Michelinin renkaat olivat jatkossakin kaikkien Citroën-mallien ensiasennusrenkaana. Myös lukuisissa konseptiautoissa on nähty niihin räätälöytyjä rengasmalleja. Vielä tänäkin päivänä Citroënin uusissa malleissa voi nähdä nimenomaan Citroënille kehitettyjä ensiasennusrenkaita, jotka poikkeavat jälkimarkkinoiduista malleista. Esimerkiksi Michelin Primacy 3 renkaan pintakuvio on ensiasennusmallina erilainen.

Michelinin tietyistä rengasmalleista on tullut klassikoita, joita tehdas edelleen valmistaa pieniä sarjoja. Ensiasennusrengas entisöidyssä autossa viimeistelee kokonaisuuden. Näistä ikonisista malleista maininnan ansaitsee XAS, Citroën DS-malleissa nähty rengas, joka oli ensimmäinen epäsymmetrisellä pintakuviolla oleva rengas. Michelin XWX oli vastaus 70-luvun nopeille urheiluautoille. Tämä rengas nähtiin Citroën SM:n ensiasennusrenkaana.

Tultaessa 80-luvulle Michelin kehitti niin sanotun ”millikoon” matalaprofiilirenkaan, joka vaati siis myös omanlaisensa vanteen. Tunnetuimpia autoja, joissa tämä Michelin TRX rengas nähtiin olivat Citroën CX Turbo, BMW 700-sarja sekä Audi Quattro.

 Double-Rivet_carousel.JPG Michelin Double Rivet oli ensiasennusrenkaana 20-luvun Citroën-autoissa.
 Superconfort.JPG Michelin Superconfort Stop S oli ensimmäinen rengas, jossa käytettiin lamellitekniikkaa paremman märkäpidon saavuttamiseksi.
 X tyre Michelin oli ensimmäinen vyörengas, joka suunniteltiin erityisesti Citroënin etuvetoisiin autoihin ensiasennusrenkaaksi. Renkaan ominaisuudet olivat vertaansa vailla ja sitä käytettiin yleisesti myös kilpa-ajoissa vaikka Michelin ei virallisesti autourheilussa tuolloin ollutkaan mukana.
 XAS tyre Michelin XAS oli ensimmäinen rengas, jossa käytettiin epäsymmetristä pintakuviota. Esittelynsä aikaan 60-luvun puolessa välissä tehokkaampien autojen huippunopeudet saavuttivat maagisen 200 km/h rajan. Michelin XAS oli ensimmäinen rengas, joka oli suunniteltu 210 km/h nopeuksiin. Tätä rengasta nähtiin Citroën DS 23 injection -malleissa yleisesti.
 XWX tyre Michelin XWX oli Michelinin vastaus 70-luvun urheiluautojen tarpeeseen. XWX oli suunniteltu jopa 300 km/h nopeuksiin ja se oli ensiasennusrenkaana Citroën SM -mallissa. Renkaan nopeusluokka oli V (270 km/h).
 TRX Michelin TRX oli ensimmäinen matalaprofiilirengas. Kirjaimet TR tarkoittaa Tension Répartie , jolla tarkoitetaan renkaaseen kohdistuvien jannitysten tasaista jakautumista koko rungon alueelle. Tämän renkaan vannekoko mitattiin millimetreissä, ja se oli ensiasennusrenkaana Citroen CX GTi Turbossa.

http://www.michelinclassic.com

Michelin käytti Citroën Activa II -mallia urheilullisten Pilot -renkaidensa mainosten kuvituksessa 90-luvulla, jolloin lanseerattiin Pilot CX, HX ja SX mallisarja. Varsinkin Pilot SX oli pitkään urheilullisten renkaiden referenssirengas, joka säilytti ominaisuutensa Michelinin muiden renkaiden tapaan hyvin koko käyttöiän.

Suomessa Michelinin ja Citroënin tiet erosivat ainakin tilapäisesti vuoden vaihteessa, jolloin pääedustaja Euromaster ja Veho eivät päässeet sopimukseen jälleenmyynnin osalta. Tilanne on siis se, että uuden Citroënin ostaja ei tällä hetkellä jälleenmyyntiverkon kautta saa Michelinin talvirengaspaketteja. Toivottavasti tilanne vielä muuttuu.

Antti