CXEperience 2020.JPG

On varsin todennäköistä, että Citroënin uusi sedan julkistetaan jossain vaiheessa ensi vuotta, kun yhtiö juhlii satavuotista historiaansa. Pariisin autonäyttelylle vuosi on 2019 välivuosi, joten ainakaan siellä ei uutta mallia tulla lanseeraamaan. Mikä olisikaan oikeampi paikka julkistaa uusi Iso Kissa, kuin heinäkuussa Ranskassa La Ferte Vidamessa vietettävä Citroën 100-vuotisjuhla. Silloin paikalla on taatusti runsaasti toimittajia ja tuhansia merkin uskollisimpia kannattajia ympäri maailmaa.

Citroënin johtaja Richard Meyers (Head of Future Products) on kertonut Automotive News Europe Congress’ssa antamassa haastattelussa, että yhtiön uuden ison sedanin muotoilu tulee olemaan dramaattinen.

”Meidän näkemyksemme tulevaisuuden sedanista tulee olemaan erityinen ja ainutlaatuinen”- Richard Meyers

Aikataulusta on kerrottu, että uusi sedan julkistetaan, kun Citroënin mallisto on saatu täydennettyä isommalla SUV:lla. Käytännössä puhutaan siis C5 Aircrossista, jonka lanseeraus Euroopassa on käynnistymässä alkuvuodesta, joten näihin lausuntoihin nähden tuo heinäkuu olisi hyvin linjassa. Toimitusjohtaja Linda Jackson on kertonut, että yhtiön ”uusi malli ei tule olemaan uusi C5”. Tämä lausunto saattaa viitata siihen, että malli halutaan myös nimetä uudella tavalla, ehkä oikealla nimellä nykyisen kirjain+numero -käytännön sijaan?  Lisäksi Jacksonin mukaan tuleva malli tekee merkin sedanille saman, minkä C4 Cactus teki compact-luokassa. Tuon lausunnon perusteella voitaneen odottaa Citroënille tyypilliseen tapaan osin radikaalejakin, ja siksi ehkä myös mielipiteitä jakavia toteutuksia.

CXperience sivu
Uusi malli pohjautuu yhtymän EMP2-pohjalevym pisimpään versioon, joka antaa akseliväliksi 2,84 metriä. Näillä mitoilla sijoituttaisiin samaan sarjaan CX:n ja XM:n kanssa

Citroënista omaksi yhtiökseen erotettu DS Automobiles on myös tuomassa oman sedaninsa markkinoille lähiaikoina. DS:n tuotejohtaja Eric Apode on kertonut brittiläiselle Auto Expess -lehdelle, että ”DS:n sedankorisen mallin muotoilu on hyväksytty PSA:n johdossa tämän vuoden toukokuussa ja voin kertoa, että auto näyttää kerrassaan upealta”. DS8 sedanin takaosan muotoilua Apode luonnehtii ”epäsovinnaiseksi, mikä antaa autolle selkeän erottautumistekijän”. Spekuloinneissa on vahvimmin veikattu tämän ”erottautumistekijän” viittaavan takavilkkujen sijoittaminen katon kulmiin alkuperäisen DS:n hengessä.

img_2885.jpg
Auto Plus ja Auto Bild -lehdissä julkaistuissa kuvissa ennakoidaan DS8 -mallin takavilkkujen sijaitsevan katon kulmissa alkuperäisen DS:n tapaan

Rohkeimmat toivovat, että myös Citroën olisi palauttamassa takaosaan perinteistä muotoiluaan, jossa takarenkaat ovat osin korin peitossa CX:n tyyliin. Toisaalta PSA:sa on ponnekkaasti ja määrätietoisesti aina tyrmätty retro-henkisten mallien ottaminen tuotantoon. Varmaa kuitenkin on, että PSA:n isot sedankoriset mallit tullaan valmistamaan Kiinassa, mutta ne tulevat myyntiin sekä Kiinan että Euroopan markkinoille. Valmistusmaan valintaan kerrotaan vaikuttaneen mm. sen, että mallin kokonaisvolyymin arvioidaan jäävän sen verran alhaiseksi, että kannattavuuden varmistamiseksi tuotantokustannukset on pidettävä tiukasti kurissa. Citroënin toimitusjohtaja Jackson on antanut ymmärtää, että uuden ison Citroën sedanin kannattavuusarvionnissa Kiinan markkinoiden painoarvo ja kysyntä ovat kaikkein oleellisimmassa roolissa. Pelkästään Euroopan markkinoilla ei lasketa olevan riittävää ostopotentiaalia ranskalaiselle isolle sedanille.

On mielenkiintoista nähdä miten PSA:n merkkien sisäistä kilpailua onnistutaan välttämään tai vähentämään tässä ylemmässä keskiluokassa, johon vasta keväänä lanseerattiin täydellisesti uudistunut Peugeot 508 ja tulossa ovat vielä siis isot sedanit sekä Citroënilta että DS:lta.

On ilmiselvää, että brändien differointi tuottaa haasteita.

Peugeot tunkeutuu yhä lähemmäksi Premium-segmenttiä ja DS kertoo jo olevansa siellä. Kysymys kuuluukin, jääkö Citroënin osaksi tässä PSA sisäisessä suurten sedanien kilvassa vain sisustuksen väreillä leikittely yhdistettynä laiskanlinnamaisiin istuimiin ja Cactuksesta lainattuun ”mukavuusjousitukseen”? Jos näin on, niin nähtäväksi jää riittääkö tuo ”paketti” sellaiseen menestykseen, että uudesta lippulaivasta ei tulisi kaupallista floppia. Siihen ei Citroënilla imagomielessä olisi varaa.

CXeprience sisutus.JPG
Citroen Advanded Comfort -konseptiin kuuluvat mm. erinomainen äänieristys, laiskanlinnamaisen mukavat istuimet ja avarat sisätilat. Voimanlähteenä hyödynnetään luonnollisesti yhtymän uusinta hybriditeknologiaa. Nelivetoa ei ole odotettavissa.

Citroënin toistaiseksi viimeisimmässä lippulaivassa eli C6-mallissa teknologisia ”eväitä” ja edellytyksiä menestyseen oli hyvinkin paljon, mutta silti mallin kaupallinen menestys jäi vaatimattomaksi ja kannattavuus tuskin ylsi koskaan plussan puolelle. Yksi syy sinänsä loisteliaan mallin vaatimattomaan menestykseen saattoi piillä PSA:n johdon vuosikausia kestäneessä viivyttelyssä valmistuksen aloittamispäätöksen kanssa. XM:n valmistuksen lopettamisesta ehti nimittäin kulua viisi pitkää vuotta, ennen kuin sen seuraaja saatiin myyntiin. Auton vaihtoväli tässä hinta- ja kokoluokassa on kuitenkin tunnetusti huomattavasti lyhyempi, joten siirtymää muihin merkkeihin ehti varmasti tapahtua huomattavassa määrin, kun ei Citroënilla ollut tarjota mitään XM:n tilalle. Toinen syy saattoi piillä siinä, että C6:n lopullinen tuotantomalli oli lähes yksi yhteen C6 Lignage -konseptin kanssa, joka esiteltiin Pariisin autonöyttelyssä jo syksyllä 2000. Joidenkin mielestä malli saattoi olla jo ”vanhentunut” ennen kuin ensimmäiset autot saatiin toimitettua jälleenmyyjille viisi vuotta myöhemmin.

Capture 2
Matala ja leveä neliovinen coupe-mallinen kori, jonka takaikkuna on muotoiltu koveraksi. Siinä Cxeperience -konseptin ”vihjeet” tulevasta tuotantomallista.

Citroënilla on pitkät perinteet yksilöllisten isojen sedanien saralla. DS, CX, XM ja C6 ovat kaikki olleet aikanaan upeita autoja, jotka ovat erottuneet selkeästi muista segmentin automerkeistä, niin muotoilunsa kuin niissä käytetyn teknologiankin ansiosta.

Citroën on perinteisesti vierastanut tavanomaisia selkeästi konttiperäisiä sedankoreja ja muotoillut autonsa enemmän neliovisen coupen tai hatchbackin tyyliseksi. Kiinalaiset ostajat suosivat tunnetusti perinteisiä sedankorisia autoja, joten on kyllä todella mielenkiintoista nähdä kosiskellaanko Citroënin tulevalla lippulaivalla enemmän kiinalaista vai Citroënin perinteistä eurooppalaista ostajakuntaa.

Vesa

Lähteet:

Richard Meyers’n (Head of Future Products)  haastattelu  Automotive News Europe Congress 2017
Eric Apode’ n (DS:n tuotejohtaja) haastattelu Auto Expess -lehdelle

 Kuvat: AutoBild, Citroën