Hiljattain päättynyt C5 X7-mallin tuotanto tekee tilaa uudelle C5 Aircross katumaasturille, joka julkaistaan Kiinan markkinoille lokakuussa 2017. Eurooppaan uutuuden odotetaan rantautuvan syksyllä 2018.

SUV-mallien eli tutummin katumaastureiden myynti edustaa tällä hetkellä jo lähes neljännestä uusien autojen myynnistä eikä näin ollen millään merkillä ole varaa olla tarjoamatta tälle segmentille autoa. Tämän takia myös Citroën on tuomassa markkinoille C-Aircross konseptiin pohjautuvan uuden mallin, joka pyrkii erottumaan niin muotoilunsa kuin matkustusmukavuutensa osalta kilpailijoista.

”Uusi C5 Aircross osoittaa, että olemme kuunnelleet asiakkaiden toiveita ja odotuksia kaikkialla maailmassa. Se konkretisoi panostuksemme ja tapamme investoida SUV-kokoluokkaan: enemmän persoonallisuutta, mukavuutta ja hyvää oloa matkustamoon. Uskomme vahvasti, että uusi C5 Aircross tulee kasvattamaan Citroënin kysyntää entisestään”

Linda Jackson, Citroënin toimitusjohtaja.

Alustarakenne ja jousitus

C5 Aircross pohjautuu modulaariseen vuonna 2013 esiteltyyn EMP2 (Efficient Modular Platform) -perusrakenteeseen kuten esimerkiksi C4 Picasso ja SpaceTourer.
Uusi C5 Aircross on myös ensimmäinen Citroën, joka on varustettu uudella Progressive Hydraulic Cushions®-jousitusjärjestelmällä. Tämä uusi jousitusjärjestelmä tuleekin olemaan monen mielestä se mielenkiintoisin uutuus autossa. Pystyykö se vakuuttamaan vannoutuneet kaasunestejousituksen kannattajat mukavuudellaan?

Progressive Hydraulic Cushions® -jousituksessa on iskunvaimentimiin lisätty kaksi hydraulista elementtiä, joilla saadaan aikaan progressiivinen vaimennus sekä sisään- että ulosjoustossa. Kyse on Citroënin omasta keksinnöstä, joka tullaan ottamaan käyttöön tulevaisuuden Citroën-mallistossa. Jousituksen toimintatapa on yksinkertainen. Kun perinteinen jousitus muodostuu iskunvaimentimista, jousista ja pohjaanlyöntikumista, on Progressive Hydraulic Cushions® -jousituksessa kaksi hydraulista elementtiä, jotka on sijoitettu iskuvaimentimen sisään. Lisäksi järjestelmän kuuluvat kierrejouset.

citroen-advanced-comfort-program-progressive-hydraulic-cushions-explained_29

Jousitus toimii kaksivaiheisesti: Kun sisään- ja ulosjousto on vähäistä eli ajetaan verrattain tasaisella tienpinnalla, jouset ja iskunvaimennin vaimentavat pystysuuntaisia liikkeitä, hydrauliset vaimennin elementit eivät tässä tilanteessa osallistu vaimennustapahtumaan. Mutta näiden olemassaolo mahdollistaa suuremman jousituksen liikkumisvaran sisään ja ulosjoustossa, mikä aikaansaa ”lentävän maton” vaikutelman, ikään kuin auto leijailisi epätasaisuuksien yläpuolella.

Kun sisään- ja ulosjousto on voimakasta, jouset ja iskunvaimennus toimivat yhteistyössä hydraulisten vaimenninelementtien kanssa hidastaen liikettä progressiivisesti. Jousituksen pohjaaminen ei siis ole mahdollista, mikä saattaa käydä perinteisen jousituksen ollessa kyseessä.

Varusteet eli ”bells&whistles”

C5 Aircross viihde- ja kommunikointijärjestelmä koostuu 8″ kosketusnäytöstä ja viimeisimmän sukupolven Citroën Connect Nav 3D -navigointijärjestelmästä. Lisäksi tarjolla on Mirror Screen -toiminto (Apple CarPlay), jonka ansiosta älypuhelimen sovellukset voidaan siirtää auton kosketusnäytölle. Älypuhelin voidaan ladata langattomasti auton induktiivisella laturilla. Varsinainen mittaristo on toteutettu 12.3” TFT-näytöllä.

C5AirCrossSisä.jpg
Maskuliininen muotoilukieli jatkuu myös ohjaamossa.

Automaatti-ilmastointi on varustettu aktiivihiilsuodattimella, joka poistaa ulkoiset hiukkaset 2,5 µm asti. AQS-järjestelmä säätää automaattisesti ilmankierron matkustamossa (kuten nykyisessä C5:ssa) puhdistaen sisäilman.

Citroën tuo vuonna 2018 markkinoille Clean Cabinteknologialla varustetun C5 Aircrossin, jonka avulla matkustajat voivat tarkkailla keskusnäytöltä sisäilman laatua. Tämä lienee varsinkin Kiinan-markkinoille tervetullut varuste.

Autoon saa myös pitkän listan kuljettajan avustinjärjestelmiä kuten Active Safety Brake-hätäjarrutusjärjestelmän, katveavustimen, stop-toiminnolla varustettun nopeudenrajoittimen, GripControl -ajonhallintajärjestelmän sekä Hill Assist Descent Control -alamäkiavustimen.

C5AirCrosstaka.jpg
C5 Aircross kuvattuna takaviistosta.

Moottorit

C5 Aircross tulla Kiinassa myymään bensiinimoottoreilla mutta Eurooppaan on luvassa myös BlueHDi moottorit muiden Citroënien tapaan. Lisäksi C5 Aircross tulee olemaan ensimmäinen Plug-In Hybrid PHEV e-AWDtekniikalla varustettu Citroën.
Polttomoottori on teholtaan 200 hv ja kaksi sähkömoottoria, joista toinen edessä ja toinen takana. Tällä järjestelmällä saavutetaan 300 hv yhteisteho, jolloin kyseessä on kaikkien aikojen tehokkain sarjavalmisteinen Citroën.

Tarjolla on neljä eri ajotapaa:
100 % sähköinen, jonka toimintamatka on 60 km, hybridi, jota ei tarvitse ladata, näiden yhdistelmä, 4×4. Tämän innovatiivisen teknologian ansiosta akun lataus on mahdollista hidastettaessa nopeutta tai polttomoottorin välityksellä ajon aikana.

Mitat

Pituus: 4,50 m
Leveys: 1,84 m
Korkeus: 1,67 m
Akseliväli: 2,73 m
Tavaratilan suuruus: 482 L

Auton muotoilu ei muistuta mitään edeltävää Citroën-mallia eikä sitä voi hyvällä tahdollakaan sanoa siroksi kuten merkin monia muita malleja. On mielenkiintoista nähdä miten auto otetaan Euroopassa vastaan ja saako merkki tämän mallin kautta uusia asiakkaita? Hinnoittelu tulee olemaan isossa roolissa sillä kilpailu on kovaa ja nelivedon puuttuminen perusmalleista voi karkoittaa osan ostajista muille merkeille.

Antti

Kuvat: Citroën Communication