X7-korimallin C5 Tourerin lisäjarruvalon ongelmista on kirjoiteltu keskustelupalstoilla runsaasti, eikä suotta.

Lisäjarruvalon toimimattomuuteen voi olla monta syytä. Aivan ensimmäisenä kannattaa tarkistaa, että johdot ovat läpiviennin kohdalta ehjät. Johdot nimittäin menevät herkästi poikki takaluukun ja takaspoilerin taitekohdassa. Irrottamalla kumisen läpiviennin auton korista pääsee näkemään johtojen kunnon. Tässä yksilössä toinen lisäjarruvalon johto oli poikki.

img_4051
Poikkinainen lisäjarruvalon johto 

Jotta johdon pääsee korjaamaan pitää luukun verhoiltu ensin irroittaa takalasin ympäriltä. Muoviosat on huonolaatuiset, eikä niitä ole helppoa saada ehjänä irti. Kun verhoilu on irti, pääsee käsiksi kahteen torx-ruuviin jotka pitävät takaspoileria kiinni. Näiden lisäksi pitää irroittaa kaksi muuta torx-ruuvia spoilerin kummastakin päästä. Nostamalla varovasti spoilerin takareunasta se napsahtaa auki. Nyt pääsee käsiksi lisäjarruvalon liittimeen. Sen kunto kannattaa tarkistaa ja poistaa mahdolliset hapettumat.

img_4053
Takaspoilerin alla oleva lisäjarruvalon liitin kannattaa puhdistaa hapettumien varalta. Vaemmalla näkyvän kumiputken sisältä johdot menevät poikki. Taivutussäde on liian tiukka.

Kun johtosarja on kokonaan irti, voi katkenneen johdon korvata läpiviennin kohdalta uudella johdolla. Tarkista vanhan johdon kunto sillä ennen kuin se on mennyt poikki, on eriste ollut jo jonkin aikaa rikki ja johtimet todennäköisesti hapettuneet. Käytä johdon jatkamiseen liittimiä, älä juota niitä yhteen sillä se ei kestä taivuttelua. Valmis, korjattu johtosarja suojataan kutistesukalla ja teipillä.

img_4056
Korjattu johto ennen suojausta teipillä. jatkos kannattaa tehdä liittimillä.

Jos valo ei tämänkään jälkeen syty, on vika todennäköisesti itse lisäjarruvalossa. Siihen pystyy vaihtamaan uudet ledit rikkoutuneiden tilalle tai sitten voi vaihtaa kokonaan uuden valon.

Lopuksi on todettava, että C5 Tourer on varsinkin verhoilujen suunnittelun ja toteutuksen suhteen masentavan heikkolaatuinen. Rakenne on tuotantolinjalla varmasti näin halvempi kasata mutta jos siihen sen jälkeen joutuu koskemaan, ei muoveja saa enää yhtä tukevasti paikoilleen. Ikävä tuli kunnollisia ruuvikiinnityksiä, jotka kestää useita avauksia ongelmitta.

Antti