ABB FIA Formula E on ensimmäinen täysin sähköisillä autoilla ajettava kansainvälinen autourheilusarja. Sarja on perustettu 2014 ja sarjan kuudes kausi käynnistyy näinä päivinä. DS Automobiles on ollut mukana sarjassa vuodesta 2015 lähtien. Viime kaudella DS Techeetah – talli juhli sekä valmistajien että kuljettajien maailmanmestaruutta. Talli lähtee uuteen kauteen luottavaisin mielin.

Formula E-sarjan kilpailut ajetaan katuratakilpailuina suurten kaupunkien keskustoissa viidellä mantereella. Sarjassa on mukana useita isoja autonvalmistajia kuten DS Automobiles, Audi, BMW, Jaguar ja Nissan. Nyt marraskuussa käynnistyvästä kaudesta 2019-2020 on tulossa entistä mielenkiintoisempi, sillä uusina talleina sarjaan ovat liittyneet Mercedes-Benz ja Porsche.

DS Automobiles aloitti kilpailemisen sarjassa DS Virgin Racing -tallilla kaudella 2015-2016. Tallin suorituskyky debyyttikaudellaan oli lupauksia herättäviä, sillä jo kauden neljännessä osakilpailussa Argentiinassa DS Virgin Racingin Sam Bird ajoi kisan voittoon. Kauden merkkimestaruuden vei sarjaa alusta lähtien hallinnut Renault e.Dams -talli.

Sarjan sääntöjen mukaan kaikkien tallien on kustannusten kurissa pitämiseksi käytettävä samanlaista runkoa, jotka valmistaa kaikille talleille Spark Racing Technologies F-ykkösistä tutun Dallara– tallin avustuksella. Kausi 2016-2017 toi vain pieniä muutoksia autoihin mm. uusitun etusiiven jolla haettiin parempaa aerodynamiikkaa. Sarjan rengastoimittaja Michelin toi kaudeksi 2016-2017 uuden pehmeämmän kumin omaavan rengastyypin, joka oli suunniteltu lämpenemään nopeammin varsinkin kylmemmissä olosuhteissa. Kyseinen rengas oli myös ensimmäinen autourheilukäyttöön kehitetty rengas, joka oli suunniteltu toimimaan sekä kuivan että märän kelin renkaana. Myös tämän kauden merkkimestaruus meni Renault eDams -tallille. Kuljettajien mestaruutta juhli brasilialaiskuljettaja Lucas di Grassi.

Kaudella 2017-2018 ajettiin 12 osakilpailua. Merkkimestaruudesta käytiin tasainen taisto Audi– ja Techeetach-tallien kesken, joka päättyi Audin niukkaan voittoon kahden pisteen erolla. DS Virgin Racing sijoittui sarjassa kolmanneksi. Hyvästä kehityksestä kertoi se, että tallin ykköskuljettaja Sam Bird oli kauden aikana kuudesti podiumilla ja kaksi kertaa Bird ajoi osakilpailun voittoon.

DS E-Tense FE20 on DS Techteetah’in uusi auto Formula E -sarjan mestaruustaistoon

Kaudelle 2018-2019 Formula E – sarjan autoissa tapahtui isoja muutoksia. Täysin uudistetuissa Gen2 mallin autoissa tehot nousivat aiemmasta 200 kilowatista 250:een ja samalla autojen huippunopeus nousi 280 km/h:iin. Akkuteknologian kehittyminen mahdollisti Gen2 autoille kilpailujen ajamisen alusta loppuun ilman aiemmin pakollista auton vaihtoa. DS lähti tähän kauteen uudella autolla ja tallilla DS Techeetach, jossa kumppanina oli sarjassa pitkään menestyksekkäästi kilpaillut kiinalainen Techeetach. Tallin ykköskuljettajana jatkoi ranskalainen Jean-Eric Verne ja kakkoskuskiksi palkattiin saksalainen Andre Lotterer. DS Techteetah keräsi kauden aikana seitsemän podium sijoitusta, joista kolme ykköstilaa. Kakkoseksi sijoittunut Audi Sport ABT Schaffler -talli keräsi kaksi voittoa ja viisi podium sijoitusta. Lopulliseksi piste-eroksi DS Techeetahin eduksi jäi kauden päättyessä 19 pistettä. Jean-Eric Vernen ja kuljettajien mestruustaistossa kakkoseksi sijoittuneen Nissan eDams -tallin Sebastien Buemin väliseksi piste-eroksi kauden jä kauden päättyessä seitsemäntoista pistettä.

Formula E -sarjan neljä kärkitallia mahtuivat kauden lopussa noin kolmenkymmenen pisteen sisään.

Uusi kausi käynnistyy marraskuun 22. päivänä Saudi-Arabian Dariyah´ssa ajettavalla osakilpailulla. Kaikkiaan kaudella ajetaan neljätoista osakilpailua. DS Techeetahin kuljettajien Jean-Eric Vernen ja talliin vastikään pestatun portugalilaisen Antonio Felix da Costan suorituksia voi seurata Suomessa Eurosportilta. Viime kaudella suomalainen TV6 -kanava näytti joitakin kisoja jälkilähetyksinä.

Kauden kilpailukalenteri löytyy FIA:n Formula E-sivustolta.
https://www.fiaformulae.com/

Vesa

Lähteet:

dstecheetah.com

fiaformulae.com