Citroën AX Sport oli jo tehtaalta tehty kilpa-auton aihioksi. Myös Suomessa AX Sporttia nähtiin niin rallipoluilla kuin radalla, mutta vain yksi on lähes kokonaan rakennettu Citroën Sport tehtaan osilla.

Tarinan Citroën AX Sport saapui maahan 24.07.1987. Se oli väriltään valkoinen, mustalla sisustuksella, kuten kaikki Suomeen tulleet AX Sportit. Auto myytiin Kurki-Suonion perheen käyttöön ja rekisteröitiin tunnuksella ZAO-909. Auto palveli ensimmäiset 24 tkm normaalissa arkikäytössä, kunnes Pertti Kurki-Suoniolle heräsi ajatus lähteä rakentamaan siitä kilpa-autoa. Ihan tyhjästä ajatus ei tietenkään tullut vaan taustalla oli vastaavanlaisten AX Sporttien näkeminen Euroopan radoilla. 

Auton rakentaminen sai varsinaisen alkusysäyksen vuonna 1989, jolloin Pertti pääsi vierailemaan Ranskassa, Citroën Sportin Versaillesin tehtaalla. Siellä käytyjen neuvottelujen tuloksena, Citroën Sportin päällikön kanssa, päästiin sopimukseen luokiteltujen osien ostosta. Osien virallisena maahantuojana toimi Kurki-Suonion Kaasutinexpertti Ky. On merkille pantavaa, että tämä auto on ainoa Suomessa, joka on rakennettu kokonaan Citroën Sportin osilla A-ryhmän kilpa-autoksi.Tai jos ollaan ihan tarkkoja, autossa ei ole Citroën Sportin kehittämää öljypohjaa. Se jätettiin ostoskorin ulkopuolelle suolaisen hinnan takia.

AX Sport, Ahvenistolla 11.8.1991

Kori ja alusta 

Sportin kori käytiin täysin läpi hitsaten lisäjäykisteet korin kriittisiin kohtiin. Samassa yhteydessä hitsattiin asianmukaiset turvakaaret tukevoittamaan koria ja turvaamaan kuljettajan turvallisuus. Kaikki alustanosat ovat Citroën Sportin käsialaa sisältäen myös alumiinihelat, joilla korvattiin kaikki alustan kumipuslat. Myös jousituskomponentit vaihdettiin ja edessä onkin erikoinen kahden lineaarijousen yhdistelmä. Tässä rakenteessa pienempiä jousia käytetään estämään isomman jousen heliseminen ulosjouston yhteydessä. Jousen jäykkyyteen se ei juurikaan vaikuta. Alustasta voitanee käyttää nimitystä “kivireki”.

Citroën Sport A-ryhmän alustankomponentit kuvattuna ennen asennusta. Osien värit muodostavat yhdessä valkoisen auton kanssa Ranskan lipun värit (Trikolori).

Moottori

Sportin 1.3-litrainen voimapesä viritettiin niin ikään tehtaan osilla. Viritys tehtiin Muurala Motorsin tiloissa. V-P Kuuranne muotoili kanavia, kiilloitti kanavia ja sommitteli osista kokonaisuuden kuntoon. Ensimmäisessä testissä kone tuotti jo varsin hyvän, 139 hevosvoiman tehon. Pienillä muutostöillä saatiin teho kuitenkin nousemaan kunnioittavaan 150 hevosvoiman tasolle. Tarkalleen ottaen 148 hv, kierrosluvulla 7 570 r/min. Ei hassummin pienestä kahdeksan venttiilisestä kaasari koneesta. Vaihteiston välitykset riittivät noin 160-170 km/h nopeuteen ja 100 km/h nopeus saavutettiin 7,38 sekunnissa.

Viritys tehtiin Muurala Motorsin tiloissa. V-P Kuuranne muotoili kanavia, kiilloitti kanavia ja sommitteli osista kokonaisuuden kuntoon – Vauhdin Maailma 5/92

AX Sportin piskuinen voimapesä (nykykunto)
Moottorin tiedot:
Iskutilavuus cm31294
Sylinterinmitat halk x isku, mm74,85 x 73,2
Puristussuhde11,1
Teho hv/r/min148/7 670
PolttoaineensyöttöSK-45 kaasuttimet

Radalle

Auto valmistui vuoden 1990 taitteessa ja tuli maksamaan kaikkiaan huimat 200 000 mk. Hintavertailuna kerrottakoot, että samalla rahalla olisi saanut vaikka uuden Citroën XM:n. Auton osti Kurki-Suoniolta Michael Ehrnrooth, joka viimeisteli auton itselleen sopivaksi. Auton väritystä esimerkiksi muutettiin maalaamalla alunperin vihreät levikkeet keltaisella, Dunlop-rengasmerkin mukaan. Ehrnrooth kilpaili Sportilla kaudella 1991, numerolla 88 ja saavutti kolmannen sijan Ryhmässä A, alle 1300 ksm.

Ehrnrooth Ahvenistolla 11.8.1991

Kaudella 1992 Ehrnrooth menestyi pikku A-ryhmässä hienosti. Kautta kuitenkin varjosti osallistujapula, eikä kaikkia lähtöjä saatu SM-kelpoisiksi. Kesäkuun lopussa ´92 Alastarolla, jäi kelpoisuus yhdestä autosta kiinni.  

Menestystä jarrutti myös AKK määräämät 70 kg lisäpainot, jotka koskivat jostain syystä vain tätä nimenomaista autoa.

Kauden 1992 lopputuloksia ei tätä kirjoittaessa löytynyt. Niistä kuulisimme mielellään lisää.

Suorituskyky

Km/hsek
0-502,73
0-1007,38
0-15017,34
0-400 m:15,38
Loppunopeus143,5 km/h
Mittaukset tehty Vauhdin Maailman toimesta Peiseler-pyörällä vuonna 1992

Nykytila

Aktiiviuran jälkeen auto oli muutamalla eri omistajalla ja pitkään varastoituna. Nyt AX Sport on palannut takaisin Pertti Kurki-Suonion talliin ja odottaa perusteellista läpikäyntiä. Kaikeksi onneksi auto on säilynyt täydellisenä kaikki nämä vuodet. Kunnostuksen jälkeen auto saattaa ilmestyä myyntiin, joten kiinnostuneet olkaa tarkkana!

Auton nykykunto on erittäin hyvä ja kaikki A-ryhmän osat ovat edelleen tallella
Auton väritys on aktiiviuran jälkeen hieman muuttunut. Nykyinen sini- turkoosi on tiettävästi auton kolmas ulkoasu.

Antti

Kuvat: Antti Pitkänen (nykytila), Ilkka Huttunen (ratakuvat), Erkki Heusalan arkisto (alustan osat) ja Marko Mäkinen (otsikkokuva)

Lähteet: Pertti Kurki-Suonion haastattelu 7.3.2020 ja Vauhdin Maailma 5/1992, Nopea sitruuna.