Citroënilla on ollut sähköautoja jo 1990 -luvulla. Silloin esimerkiksi sähkökäyttöisellä Berlingolla ajosuorite oli vaatimaton 95 km ja AX Electriquessa akusto oli toteutettu nyt jo vuosia kuluttajatuotteissa kielletyllä nikkelikadmiumakulla (NiCd). Voisikin sanoa, että Ë-C4 on Citroënin ensimmäinen vakavasti otettava sähköauto.

Uusi C4 esiteltiin jo aiemmin, joten tässä jutussa keskitytään lähinnä auton sähköiseen voimalinjaan. Autothan ovat moottorista riippumatta hyvin lähellä toisiaan. Citroën ei selvästikään ole halunnut korostaa auton sähkökäyttöisyyttä kuten monet muut valmistajat. Ulkoa sähkökäyttöisen C4:n erottaa sinisävyisistä tehosteista kylkisuojissa ja etupuskurissa sumuvalojen ympärillä. Tarkkasilmäinen huomaa toki myös pienet ë -logot auton etuovissa ja takaluukussa.

Bleu Iceland metalliväri sopii autoon erittäin hyvin. Sinisävyiset tehosteet ja pieni ë -tunnus etuovissa kertoo kyseessä olevan sähkökäyttöinen C4.

Citroënin lanseeraama termi, Advanced Comfort, tarkoittaa sähköautossa meluttomuutta ja matkustamista ilman tärinöitä ja stressiä. Sinällään tämä pätee muihinkin sähköautoihin, mutta Citroënin eduksi voidaan lukea jousitusmukavuus sekä käytön helppous. Ë-C4:n kohdalla Citroën on jopa pyrkinyt häivyttämään käyttäjältä auton sähkökäyttöisyyttä. Tämä tulee esille pienissä asioissa kuten siinä, ettei akun varaustilaa kerrota käyttäjälle prosentteina vaan polttoainemittarin kaltaisella vaakapalkilla. Myös kulutukseen liittyvä tilasto on haudattu keskinäytön valikoissa mielestäni jopa turhan syvälle. Akusto on sijoitettu tilankäytöllisesti järkevästi kolmeen osaan. Autossa luonnostaan vapaat paikat etu- ja takapenkkien alla, sekä vaihteenvalitsimen alla oleva tila on käytetty hyväksi. Näin takaluukun tilavuudesta ei ole jouduttu nipistämään litraakaan polttomoottorilla toimivaan malliin verrattuna. Li-Ion akuston kapasiteetti on 50 kWh, jota ladataan 11 kW OBC latauslaitteella.

Moottorin teho on 100 kW (136 hv) ja vääntöä on käytettävissä viiveettä 260 Nm. Näillä eväillä ilmoitettu kiihtyvyys 0-100 km/h on 9,7 sekuntia. Citroën ilmoittaa Ë-C4.n toimintamatkaksi WLTP ajosyklillä 350 km. Ajotiloja voidaan valita kolmesta: ECO, Normal ja Sport. Näistä ECO-tila on käytettävissä vain tilapäisesti sillä se rajoittaa ilmastoinnin ja lämmityksen tehoa. ECO-tilassa mottorista on käytettävissä 60 kW, joka sinällään riittää esimerkiksi kaupunkiajossa vallan hyvin. Normal-tila on nimensä mukaisesti käytännöllisyyden ja taloudellisuuden kompromissi, jolla ajaminen onnistuu kaikissa tilanteissa. Voimaa on käytössä 80 kW eikä rajoituksia lämmityksen tai jäähdytyksen suhteen ole. Sport -tila antaa moottorista koko 100kW tehon ja näin suurimman suorituskyvyn.

Ë-C4:n moottoritilastakaan ei heti pysty päättelemään onko auto sähkö- vai polttomoottorikäyttöinen. On suorastaan ihme, ettei suurta peitemuovia ole brändätty ”Citroën ëlectrique” tai vastaavalla tekstillä.

Itse vaihteenvalitsin on samanlainen kaikissa tarjolla olevissa mottorityypeissä. Sähköversiossa valitsimen yhteydestä löytyy B -painike, jolla kytketään Brake -toiminto päälle tai pois. Oletuksena se on kytketty pois päältä. Brake- toiminto on tuttu kaikista sähköautoista ja se kerää jarrutusenergian talteen. Parhaimmillaa varsinaiseen jarruun ei tarvitse koskea ollenkaan, mikäli ajossa pystyy ennakoimaan riittävästi. Ë-C4:ssa energian talteenottoa ei pysty käyttäjä säätämään vaan auto päättää itse milloin ja kuinka paljon se ”jarruttaa”, eli kerää energiaa talteen. Tässäkin Citroën on halunnut yksinkertaistaa käyttäjän mahdollisuuksia vaikuttaa asiaan, mutta se ei ole pelkästään hyvä asia. Nimittäin jos ajon aikana pystyisi vaikuttamaan energian talteenoton tehoon, pystyisi autolla ajamaan paljon taloudellisemmin. Auto ei myöskään kerro kuinka paljon energiaa saadaan talteen muuta kuin summittaisesti keskinäytön yhteenvedossa.

Talviolosuhteissa tehty koeajo osoitti, että Ë-C4:n sisätilat lämpenevät todella nopeasti, vaikka auton esilämmitys olisikin unohtunut laittaa etukäteen päälle. Ohjauspyörän lämmitin tuo mukavuutta kovilla pakkasilla ja lämmitettävä tuulilasi turvallisuutta. Ulkoilman lämpötila vaihteli koeajon aikana ja kylmimmillään se laski -15’C tietämille lauhtuen lopulta -3’C. Keskikulutus testin aikana oli 24,5 kW/h keskinopeuden ollessa 42 km/h. Citroën ei ilmoita kulutuslukemia, joten on hieman vaikea tämän ajon perusteella päätellä kuinka kaukana tavoitteesta oltiin. Samoin on vaikea arvioda kuinka paljon kylmä ilma kulutukseen lopulta vaikutti. Noin 130 km testimatka sisälsi monipuolisesti taajama- ja kantatieajoa sekä moottoritietä. Se voidaan kuitenkin todeta, että jos kotiin on mahdollista järjestää hyvä latausmahdollisuus, pärjää Ë-C4:llä loistavasti normaalit arkiajot ilman tarvetta välilatauksille. Latausvaihtoehtoja ”tyhjästä täyteen” on kaikkiaan kolme:

  • 16A kotipistoke, joka on yleisesti saatavilla useissa kiinteistöissä. Latausaika on tällöin 15 h (tai 8A pistokkeesta 24h)
  • 32A Wall Box lataa akun 11kW teholla noin 5 tunnissa
  • 100kW pikalatausasemalla saavutetaan 80% varaustaso jopa 30 minuutissa
Ë-C4:n latauspistoke löytyy tutulta paikalta, josta autoja on totuttu ”tankkaamaan”.

Käytännössä suuri osa matkoista on kuitenkin niin lyhyitä, ettei ”tyhjästä täyteen” latauksia tarvitse joka päivä suorittaa. Näin ollen latausajatkin ovat lyhyempiä eikä akun varauksen aina tarvitse olla 100%. Harvalla auton tankkikaan on aina täynnä. Pidemmät matkat, varsinkin talvisaikaan, vaatii kuitenkin polttomoottorikäyttöiseen autoon verrattuna enemmän suunnittelua. Sovelluskaupasta löytyy puhelimelle useita eri aplikaatioita, jotka helpottavat reittivalintaa ja latauspisteiden löytymistä.

Pakoputken pututuminen ja pieni ë -tunnuns kavaltaa auton sähkökäyttöiseksi.

Citroën tarjoaa auton käyttäjille MyCitroën sovellusta. Tämä palvelu on tarjollla riippumatta siitä onko auto sähkö- vai polttomoottorikäyttöinen. On kuitenkin valitettavaa todeta, että aplikaation toiminnallisuudet ovat vielä pahasti kesken. Sen käyttöönotto vie aikaa, sillä etäohjauksen aktivointi vaatii useita ajosuoritteita ennen kuin se alkaa toimimaan. Kun aktivointi lopulta tapahtui ei etäohjaus toiminut. Tämä toiminallisuus jäi siis testaamatta, mutta teoriassa aplikaation kautta voi seurata auton lautauksen tilaa ja käynnistää esilämmityksen. Esilämmitys sinällään toimii hienosti ja sen voi kätevästi asettaa haluttuun aikaan päälle auton keskusnäytöstä.

LED Vision ajovalot ovat erittäin hyvät ja näin ollen lisäinvestoinnin arvoiset.

Citroën Ë-C4 on merkille tyypillisen mukava ja erittäin hiljainen auto, jolla ajaminen ja matkustaminen on rentouttava kokemus. Ë-C4 maksaa Live Pack varusteltuna 35 398€. Jo hinnat alkaen mallissa on vakiovarusteena esimerkiksi lämpöpumppu, mutta ei LED ajovaloja eikä Citroën Advanced Comfort-jousitusta. Feel -varustelutasosta lähtien ne ovat mukana, jolloin auton hinnaksi tulee 37 142€. Koeajettu auto oli parhaalla Shine -varustelulla, jolloin hinta on 40 016€.

Antti

Kuvat: Antti Pitkänen
Auto: Vihdin Autotalo Oy