Citroënilla on ollut jo pidempään kehittyville markkinoille porrasperäinen malli ZX:stä Xsarasta ja C4 -malleista, mutta vasta nyt ë-C4 X:n myötä sellainen on saatu myös Suomen hinnastoon. Aivan rehellinen porrasperämalli ei tämäkään ole sillä isosisko C5 X:n tapaan korimalli on sekoitus porrasperää, fastbackiä ja katumaasturia. Ohessa ensimmäiset ajatukset tästä uutuudesta.

Citroën ë-C4 X perustuu tekniikaltaan aikaisemmin esiteltyyn C4 -malliin. X -versio tarkoittaa Suomessa sitä, että sen voimalinja on aina täyssähköinen. Ë-C4 X:ssä on sisarmalleista tuttu 136-hevosvoimainen (100 kW) sähkömoottori ja nettokapasiteetiltaan 45 kilowattitunnin ajoakku. WLTP-normitoimintamatkaksi luvataan 360 km. Ajoakku latautuu 11 kilowatin Type 2 -laturilla täyteen ideaalitilanteessa noin viidessä tunnissa. CCS-pikalatauksella 10-80% lataus saavutetaan noin puolessa tunnissa.

C4 X eroaa muotoilullisesti sisarmallistaan B-pilareista eteen päin ja on 24 senttiä C4:ää pidempi. Muotoilullisesti auto on onnistunut ja tasapainoinen. Fastback -tyylinen muotoilu on nuorekas ja kätkee sisäänsä 510-litraisen tavaratilan. Sen tehokasta käyttöä rajoittaa tosin sedan-mallinen pieni takaluukku. Jos takaluukku aukeaisi ylös asti kuten Xantiassa, olisi tila helpommin hyödynnettävissä. Nykyratkaisulla on toki saavutettu parempi runkojäykkyys ja äänieristys.

Sisätilat ovat niin ikään ”perus” C4:n kaltaiset. Matkustusmukavuus on hyvä hiljaisen voimalinjan ja vaivattoman ajettavuuden ansiosta. Istuimet ovat mukavat ja suurin osa ihmisistä löytää itselleen hyvän ja mukavan asennon. Citroënin My Citroën Drive Plus -tietoviihdejärjestelmä on käytettävyydeltään edeltäjiään etevämpi, mutta parantamisen varaakin vielä olisi sillä osa toiminnoista on hieman liian monen kosketuksen takana. Suomen talvea ajatellen ohjauspyörän ja tuulilasin lämmitysten käyttöliittymä saisi olla paremmin esillä. Nyt niitä joutuu etsimään ohjauspyörän katveesta.

Uudet sähkökäyttöiset Citroënit toimitetaan vain Mode 3 latausjohdolla. Kotilatausta ajatellen käyttäjän pitää hankkia joko kiinteä latausasema tai verkkovirtalaturi (Schuko). Citroën tarjoaa tähän tarpeeseen Defa eRange Uno 11kw -kolmivaihelatausasemaa, joka sisältää laitteen ja perusasennuksen. Hinta on tällä hetkellä 1 590€.

Ë-C4 X -sähköautoa on maahantuojalla sekä jälleenmyyjillä runsaasti tarjolla nopeaan toimitukseen. Kuvien auto on Citroën ë-C4 X Shine, jossa on tehdaslisävarusteina lisäksi:

  • lämmitettävä tuulilasi
  • puhelimen langaton lataus
  • helmiäisvalkoinen metalliväri

Kokonaishinnaksi näillä varusteilla autolle tulee 47 450€. Perusauton hinta on 43 300€.

Citroën ë-C4 X on ehdottomasti tutustumisen arvoinen uutuus!

Antti

Kuvat: Antti Pitkänen