Citroënin suurimpia malleja on kutsuttu Isoiksi kissoiksi 50/60-luvulta lähtien. Nimitys viittaa paitsi auton kokoon, myös sen kissamaisen pehmeään kyytiin, jonka salaisuutena on luonnollisesti ollut tehtaan alunperin 50-luvulla kehittämä kaasunestejousitus. Uuden C5 X:n kohdalla on ollut paljon puhetta siitä, riittääkö auton eväät ”Ison Kissan” tittelin käyttämiseen. Pohditaanpa asiaa hieman perusteellisemmin.

Ydinkysymys lienee tässä pohdinnassa, että mitkä seikat tekevät autosta Ison Kissan ? Onko kyse vain auton fyysisistä mitoista?

Iso Kissa nimitys jakautuu selkeästi kahteen osaan, joista toinen viittaa auton fyysiseen kokoon ja toinen auton kissamaiseen olemukseen, jossa liikkeen sulavuus ja kyydin pehmeys luovat matkustamoon kissamaisen vaikutelman. Pelkät fyysiset mitat, eivät siis riitä ratakaisemaan asiaa, vaan Isolta Kissalta edellytetään myös ”kissamaisia” ominaisuuksia. Mitä ne voisivat olla ?

C5 X on korimalliltaan yhdistelmä viistoperäistä hatchback’ia, sedania ja sulavalinjaista farkkua. Auton todellisen koon hahmottaminen ja vertaaminen on aika hankalaa, ellei vieressä ole vertailua helpottavia verrokkeja.

Koko ja mitat

Tarkastellaanpa aluksi C5 X:n kokoa ihan kovien faktojen pohjalta. Ulkomitoiltaan C5 X sijoittuu ylemmän keskiluokan autojen keskikastiin 4 805 mm pituudella, 1 865 mm leveydellä ja 1 485 mm korkeudella. Akseliväliä autolla on 2 785 millimetriä.

Korin pituudessa auto päihittää takavuosien Isoista kissoista XM:n Berline-mallin kymmenellä sentillä ja CX:nkin neljällätoista sentillä. Sen sijaan DS pitää pintansa 3,5:lla sentillä. CX Prestige ja C6 ovat 4,91 metrin mittaisina toki vielä ihan omassa kastissaan ja siis peräti kymmenen senttiä C5 X:ää pidempiä. Pituutensa puolesta C5 X voitaisiin siis kelpuuttaa Isojen Kissojen kastiin. Isoja Kissojakin pidempi kori löytyy kuitenkin Traction Avant Familiale/Commerciale -mallista, joiden 4,96 metrin pituus päihittää CX Prestige/C6 kaksikön vielä viidellä sentillä!

Entäpä leveys. Leveydessä ollaan C5 X:n vahvuusalueella, sillä auto päihittää leveydessä kaikki legendaariset Isot Kissat. Tosin ero C6:een on vain puoli senttiä ja SM:äänkin ainoastaan kaksi ja puoli senttiä. Leveyseroa XM:ään ja DS:ään löytyy reilun seitsemän sentin verran ja CX:ään peräti 9,5 – 13,5 senttiä riippuen verrataanko vanhempaan vai uudempaan CX:ään.

Takavuosien Isot Kissat ovat olleet sulavalinjaisia sedan-korisia malleja. Tämän vuoksi C5 X on niitä ”crossover” -tyylinsä vuoksi selkästi korkeampi lukuunottamatta DS:ää, joka on vain reilun sentin C5 X:ää matalampi.

C5 X:n muotoilu poikkeaa takavuosien Isoista Kissoista mm. korin pidemmän takaylityksen ja selvästi korkeamman maavaransa johdosta

Isojen kissojen olemuksessa ovat perinteisesti korostuneet pitkä akseliväli, ja suhteellisen suuri etuylitys, takaylityksen ollessa hyvin pieni. C5 X:ssä asiat ovat toisin. Auton takaylitys on huomattavan iso ja se onkin muotoilussa ehkä eniten silmiinpistävä alue, kun verrataan Isoihin Kissoihin. C5 X jääkin akseliväli vertailussa selvästi viimeiseksi. Sen akseliväli on ”vain” 2,785 m ja sillä auto jää kolme senttiä jopa C5:täkin (X7) lyhyemmäksi. Myös XM (6,5 cm) ja CX (6,0 cm) ovat selvästi akseliväliltään pidempiä. Isojen Kissojen akseliväliennätystä pitää majesteettinen DS, jonka akseliväli on 3,12 metriä ja noin 34 senttiä pidempi, kuin C5 X:ssä. Kaikista pisin akseliväli on kuitenkin Traction Avant Familiale/Commercialessa, jonka akseliväli on huimat 3,24 metriä. Traction Avant-malleja ei kuitenkaan ole missään vaiheessa tituleerattu Isoksi Kissaksi, joten se on tässä akseliväli vertailussa mukana lähinnä siksi, että muistamme kuinka vallankumouksellinen tuo auto aikanaan olikaan.

Mittojensa osalta lienee kuitenkin kohtuullista arvioida C5 X:n täyttävän ”Ison Kissan speksit”

Uusi C5 X on vain nelisen senttiä DS:ää lyhyempi, mutta kymmenkunta senttiä XM:ää ja peräti 14 senttiä CX:ää pidempi.CX Prestige ja C6 ovat yli 4,9 metrisinä pituudessa ihan omassa kastissaan. Traction Avant Familiale on itse asiassa mittojensa puolesta kaikkein isoin Citikka, vaikka mallia ei tituleeratakaan Isoksi Kissaksi.

Sisätilat ja kissamaisuus

Isoista Citroëneista puhuttaessa ”kissamaisuus” liitetään yleensä jousitukseen ja matkustusmukavuuteen. Miten uusi C5 X pärjää näissä ominaisuusissa takavuosien Isoille Kissoille ?

Omat kokemukseni C5 X:n kissamaisesta mukavuudesta rajoittuvat joulukuun alkuun ajoittuneessa lumimyräkässä suoritettuun parinkymmenen minuutin mittaiseen koeajoon iltaruuhkaisessa Kehä 3:n ympäristössä. Sanomattakin on selvää, että sellaisissa olosuhteissa ei minulle täysin uuden auton ominaisuuksien arviointi ole helppoa eikä lähelläkään optimaalista.

Yllätyin kuitenkin positiivisesti. Jousituksen toiminnassa oli kuin olikin ajoittain havaittavissa hydraulijousitetuille sitikoille tyypillistä ”tien yllä leijailua”. Tämä huomio muutti varmasti eniten omaa ennakkokäsitystäni C5 X:sta.

Auton koosta ei kuljettajan paikalta saa ihan kunnollista käsitystä. Nykytyyliin korkealle, osin tuulilasin alareunan yläpuolelle nouseva kojetaulu madaltaa vapaata näkymää ulos tuulilasista ja saa tuulilasin, ja osin ehkä koko autonkin, vaikuttamaan kokoaan pienemmältä. Jotenkin kuljettajan paikalla jäi minulle päällimmäiseksi vaikutelma pienemmästä autosta, kuin mistä todellisuudessa oli kyse. Saapas nähdä muuttuuko tämä vaikutelma jos ja kun pääsen tutustumaan autoon kattavamman koeajoan merkeissä.

Takapenkillä tilanne on toinen. Erityisesti jalkatilan suuruus yllättää positiivisesti. Vaikka kuljettajan penkki on säädetty reilulle 180 senttiselle, niin takapenkkiläisillä on silti tilaa reilusti, eli siltä osin ollaan vahvasti Isojen Kissojen jäljillä.

Mitään erityisen innovatiivista tai erikoista ei C5 X:n sisätiloista siis löydy. Toisaalta kaikki perusasiat ovat kunnossa ja toimivat, kuten nykyaikaisessa autossa pitääkin.

Innovaatiot

Uuteen Isoon Kissaan on perinteisesti liittynyt aina joitakin ennen näkemättömiä innovaatioita, jotka ovat vahvistaneet isojen Kissojen muista autoista poikkeavaa imagoa niin hyvässä kuin myös pahassa.

DS19 oli aikanaan suorastaan tulvillaan ennen näkemättömiä innovaatioita. Teknisimmät innovaatiot liittyivät auton suurpainehydrauliikalla toteutettuihin jousituksen, jarrruihin ja ohjaustehostukseen. Mutta DS oli uranuurtaja myös niin muotoilussa kuin myös erilaisten muovista valmistettujen komponenttien käytössä. Auton kori toi ulkopuolelta mieleen avaruussukkulan ja sama vaikutelma jatkui sisätiloissa. Auto eli ennennäkemättömän futuristinen. Kaikki muut autot vaikuttivat DS:n rinnalla todella vanhanaikaisilta.

CX:n virtaviivainen kori oli nykykielellä ilmaistuna neliovinen coupe, jonka takaikkuna pysyi puhtaana sisäänpäin kaarevan muotoilunsa ansiosta. Tekniikassa CX lainasi innovatiivisen nopeuden mukaan säätyvän ohjaustehostimensa Citroënin loisteliaasta coupe -mallista SM:sta, jonka elonpäivät olivat kuitenkin CX:n esittelyn aikaan jo käymässä vähiin. Ohjaamon järjestelyissä CX astui ”avaruusaikaan”, kun kaikki mittaristot varoitusvaloineen oli sijoitettu kuljettajan näkökenttään ratin taakse asemoituun puolikuun muotoiseen ”pahkaan” ja kaikki ajamisen hallintalaitteet oli tuotu sormenpäiden ulottuville ratin vierustalle.

XM siirsi Citroënin kaasunestejousituksen tietokoneaikaan. Jousituksen ja iskunvaimennuksen säätöä ohjatiin tietokoneellla kulloistenkin ajotilanteiden mukaan. Akselistokohtaiset kolmannet jousipallot toivat lisää joustoa ja tasoittivat epätasaisuudet normaaliajossa. Kolmannen jousipallon nopealla mukaan/pois -kytkennällä saatiin ajo-ominaisuudet pidettyä turvallisina myös ääritilanteissa. Virtaviivaisen ja tyylikkään korin 12 ikkunaa toivat valoa ja avariin sisätiloihin.

Viisiovisen korimallin takaluukkuun liittyi myös innovaatio. Edustuautossa ei matkatavaroiden lastaaminen saanut aiheuttaa tuulenpuuskia sisätioihin. Niiinpä XM:n hattuhyllyyn oli suunniteltu erillinen välilasi, joka eristi matkustamon ulkoilmasta vaikka takaluukku avattiin. Varuste löytyi luonnollisesti vain parhaiten varustelluista malliversioista.

C6:ssa Iso Kissa siirtyi niin lähelle aktiivijousitusta, kuin passiivisella järjestelmällä voidaan päästä. Uuden sukupolven hydraulijärjestelmässä siirryttiin käyttämään sähköistä paineentuottoyksikköä ja sähköisiä korkeudensäätimiä. Ensimmäistä kertaa jousituksessa säädettiin jouston lisäksi myös iskunvaimennusta. Nerokas rakenne mahdollisti 16 eri iskunvaimennustehon asettamisen salamannopeasti tietokoneen ohjaamana. Myös CX:sta tuttu konkaavin mutoinen kovera takalasi palasi Ison Kissan muotoiluun. Turvallisuuspuolella uutuutena esiteltiin jalankulkijaa onnettomuustilanteessa suojaava ylösponnahtava konepeitto. Tuulilasiin heijastuvat ajonopeus ja navigointitiedot olivat harvinaista herkkua vuonna 2005.

Entäpä C5 X:n innovaatiot?

Nykyisen kaltainen vakioituihin moduleihin perustuva autotuotanto tähtää samojen peruskomponenttien maksimaaliseen hyödyntämiseen kaikissa ao. valmistajan tuottamissa malleissa. Tämä lähtökohta ei luonnollisestikaan suosi automallikohtaisia innovaatioita. Näistä lähtökohdista on syntynyt myös uusi C5 X-malli. Jousituksessa C5 X nojaa Citroënin kehittämään uuteen jousitustakaisuun, joka pohjautuu perinteisiin kierrejousiin ja erikoisiskunvaimentimiin. Mukavuuden maksimoimiseksi jousitus on tehty mahdollisimman pehmeäksi, samalla kuitenkin eliminoiden pehmeälle jousitukselle tyypillisen ongelman eli jousituksen pohjaanlyömisen.

Yhdessä alihankkijan kanssa kehitettyyn iskunvaimenninteknologiaan Citroënilla on ollut kahden vuoden yksinoikeus. Nyt tuo kahden vuoden aikaikkuna on jo sulkeutunut, mutta teknologiaa ei ole ainakaan vielä näkynyt käytössä muissa automerkeissä.

Alunperin C4 Cactuksessa markkinoille tuotu mukavuusjousitus on sittemmin nähty myös C3 ja C5 Aircross -malleissa sekä uudessa C4:ssa. C5 X:ssa tähän mukavuusjousitukseen on tuotu lisäksi myös säätyvä iskunvaimennus, minkä ansiosta jousitus mahdollistaa kolme erilaista toimintatilaa. Tämä teknologia lienee Citroënillakin pyhitetty yhtiön suurimman mallin eli C5 X:n käyttöön.

Citroën C5 X rivistö Kaapelitehtaalla Helsingissä.

C5 X:n ”aktiivijousituksessa” jokaista neljää pyörää ohjataan itsenäisesti, ja joukko antureita (neljä pystyasentoanturia ja kolme pyörän nopeusanturia) analysoi tieolosuhteita, joiden perusteella elektroninen ohjausyksikkö määrittää säädettävien iskunvaimentimien optimaaliset asetukset reaaliajassa. Jousituksessa on kolme tilaa – Normal, Comfort ja Sport. Kaksi ensimmäistä ovat samanlaisia ​​ajettaessa alle 50 km/h :n nopeudella, mutta niiden asetukset poikkeavat toisistaan suuremmilla nopeuksilla. Valitusta jousituksen tilasta riippuen asetuksissa priorisoidaan joko käsiteltävyyttä tai mukavuuteen tähtäävää ”taikamattoajelua”. Sport-tila on iskunvaimennukseltaan kaikkein tiukin ja sopivampi siis reippaampaan etenemiseen ja kaarreajoon.

Jousitusta lukuun ottamatta C5 X jakaa siis kaiken tekniikkansa muiden PSA/Stellantis mallien kanssa, joten ne muut Isolle Kissalle luonteenomiaset innovaatiot loistavat poissaolollaan.

Tuomio

Huomioiden kaikki edellä kirjoitettu, olisin kyllä hyvinkin taipuvainen myöntämään C5 X:lle Ison Kissan ”arvonimen”. Toki argumentteja nousi esiin puolesta ja vastaan, mutta kyllä autosta löytyy niin paljon Isoille Kissoille tyypillisia ominaisuuksia. Siksi olisi varmasti suorastaan oikeusmurha jättää tämä 2020-luvun Iso Kissa ilman tuota hienoa arvonimeä. Suosittelen jokaista käymään koeajolla ja muodostamaan oman arvionsa C5 X:sta. Uskon, että yllätytte positiivisesti kuten minäkin.

Vesa

Kuvat: Citroën ja Antti Pitkänen