Vuonna 1954 päätettiin rakentaa Ylänneelle tanssilava, joka sai nimen Valasranta. Oheisessa upeassa kuvassa on Citroën Berline 7 ja sen vierellä omistaja Taisto Vehanen veljensä Tenhon kanssa tansseissa todennäköisesti tanssilavan avausvuonna 1955.

Tanssilavan rakensi Yläneen kirkonkylän VPK Aarne Vehasen ehdotuksesta ja avajaistanssit pidettiin vuonna 1955. Valasranta sijaitsee Säkylän Pyhäjärven etelärannalla, nykyisessä Pöytyän kunnassa. Valasranta on edelleen vireä tanssilava, jossa järjestetään myös tanssileirejä.

Valasrannan vasta valmistunut tanssilava vuonna 1955.

Kuvissa esiintyvä musta Citroën Berline 7 saapui Suomeen 16.7.1938 ja tullattiin 25.7.1938. Auto toimitettiin heti samana päivänä jälleenmyyjä Ilmari Mäkiselle Poriin, josta se edelleen myytiin opettaja ja pankinjohtaja Evert Harjunmaalle Paneliaan. Auto rekisteröitiin tunnuksella T-8451. On mielenkiintoista, että myöhemmässä rekisteriotteessa auto on merkitty vuotta uudemmaksi, vuoden 1939 malliseksi.

Vasemmalla Esa Virtanen ja oikealla Taisto Vehanen. Puskurilla istuskelee Ola Klemets. Kuva: Jari Pihajoki

Tiedossa ei ole miten Traction Avant vietti sotavuodet. Joutuiko auto rintamalle vai palveliko se mahdollisesti kotirintamalla? Ensimmäiset vuodet sodan jälkeen on myös hämärän peitossa, sillä seuraava merkintä rekisteriotteista löytyy vasta vuodelta 1947. Tuolloin omistajaksi on merkitty sahanomistaja August Tanner Laitilasta. Kilpiuudistuksen myötä vuonna 1949 tunnus T-8451 muuttui muotoon TI-451. Kuvien ottamisen aikaan auton omistajana oli autonkuljettaja Taisto Vehanen ja auton rekisteritunnus oli vaihtunut ollen TT-836. Autosta on maksettu ajoneuvovero vielä vuonna 1963, jonka jälkeen auton jäljet päättyvät. Tuolloin auto oli Raumalla. Mahtaakohan autosta olla tämän jälkeen kenelläkään havaintoja?

Antti

Kuvat: Ossi Virtanen ja Jari Pihajoki